Gazete Vatan Logo

'Işık göründü ama...'

IMF Başkanı, Türkiye için ne dedi?

“Şu anda Türkiye ekonomisinin yardıma ihtiyacı olduğu yönünde bir işaret bulunmuyor” diyen IMF Başkanı İstanbul’da yapılacak toplantının öneminin altını çizdi. Strauss-Kahn, “Eğer ileride Türkiye IMF’nin yardımına ihtiyaç duyarsa bu yardımı sağlamaktan mutluluk duyarız” dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, 2009 yılının Türk ekonomisi için zorlu bir yıl olduğunu, ancak 2010 yılında hızlı bir iyileşme beklediklerini söyledi. Türkiye’nin mali krizden uğradığı etkinin dolaylı yoldan olduğuna işaret eden Strauss-Kahn, mali ve ekonomik krizin küresel yavaşlamaya yol açtığını ve bu yavaşlamanın da dünyadaki diğer tüm ekonomilerde olduğu gibi Türkiye’ye de etkisinin görüldüğünü ifade etti.

’Güvenim tam’

Strauss-Kahn, “2009 yılı, Türk ekonomisi için zor bir yıl ama 2010’da hızlı bir iyileşme öngörüyoruz. Küresel ekonomide iyileşme sağlandığında, buna paralel olarak Türkiye’de de hızla iyileşme görülecek” dedi. G-20’nin bir üyesi olarak Türkiye’nin, dünyadaki en büyük ekonomilerden biri olduğunu söyleyen Strauss-Kahn, “Türkiye’nin gelişmekte olan bir ekonomi olduğu aşikar ama hızlı bir biçimde gelişmiş ve güçlü bir ekonomi olacak. Tabii ki bunun için atılması gereken adımlar var ve ben hükümetin bu konuda ne yapılması gerektiğini bildiğini düşünüyorum. Türk ekonomisinin geleceğine güvenim tam” diye konuştu.

’Görüş birliğindeyiz’

IMF’nin, ihtiyaç duyan ülkelere yardım eden bir kuruluş olduğuna dikkati çeken Strauss-Kahn, şu anda Türk ekonomisinin yardıma ihtiyacı olduğu yönünde bir işaretin bulunmadığını da dile getirdi. Strauss-Kahn, “Ancak tabii ki Türk hükümetinin hizmetinde olmayı sürdüreceğiz ve diğer tüm IMF üyesi ülkelerle olduğu gibi Türk hükümetiyle de görüşmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı. Strauss-Kahn, Türk hükümetiyle 2010 yılına ilişkin öngörülerde de büyük ölçüde görüş birliği içinde olduklarını söyledi.

Üzerinde çalışılan “erken uyarı egzersizinin”, IMF’nin gelişmiş ülkeleri de takip etmesi anlamına geldiğini kaydeden Strauss-Kahn, IMF’nin sadece dar gelirli ülkeleri izlediğine dair geçmişte “pek de adil olmayan” eleştirilerle karşılaştıklarını anlatarak, “Ancak, yine de kriz gösterdi ki, kaynaklarımızı, gelişmiş ülkelerde neler olduğuna dair yeteri kadar harcamamışız. Bu da bizim açımızdan bir ders oldu” dedi.

Işık göründü ama hala tüneldeyiz

Dominique Strauss-Kahn, IMF binasında, bir grup Türk gazeteciye yaptığı açıklamada yıllık toplantıları, IMF açısından en önemli etkinlik olarak niteledi. Bu toplantıların 3 yılda sadece bir kere Washington dışında yapıldığına işaret eden Strauss-Kahn, İstanbul’daki toplantının, “tünelin ucu görünüyor” olsa da küresel krizin halen sürdüğü bir döneme denk gelmesi açısından özel bir önem taşıdığını belirtti.

Strauss-Kahn, İstanbul’daki toplantının ayrıca, IMF açısından iki sebeple özel bir öneminin bulunduğunu ifade ederek, bunlardan ilkinin Türkiye ile IMF arasında geçmişten gelen başarılı ilişkiler, ikincisinin de Türkiye’nin ABD hariç yıllık toplantıların ikinci kez düzenleneceği tek ülke olması olduğunu söyledi.

IMF fakir ülkeler için 13 milyar $’lık altın satacak

IMF, yoksul ülkelere kredi açmak için 403.3 ton altın satma kararı aldı. Bunun 13 milyar dolarlık bir altın satışı anlamına geldiği belirtiliyor. IMF, altını isteyen üye ülke merkez bankalarına veya serbest piyasada satacağını ve altın piyasasını etkilememek için belli bir süre içinde aşamalı satış planlandığını açıkladı. 186 ülkenin üye olduğu Fon’un açıklamasına göre altın satış kararı, kredilerden elde edilen gelirin azaldığı son dönemde yeni gelir modeline geçişi ortaya koyuyor.


Obama: Wall Street lobicilerine boyun eğmem

ABD Başkanı Barack Obama Wall Street lobicilerinin reformlara engel olmak için bastırdığını ancak yeni bir krizin önünü almak için finans sistemini regule edecek reformlarda kararlı olduğunu söyledi. Obama gelecek hafta yapılacak G-20 Zirvesi’nde bonuslara getirilecek sınırların masaya yatırılacağını söyledi. Obama, “Krizle mücadelede sadece kanamayı durdurduk ancak bu yeterli değil” dedi.

IMF toplantısı 2 milyar $’lık reklamı bedavaya getirecek

IMF ve Dünya Bankası’nın 6-7 Ekim’de İstanbul’da gerçekleştireceği yıllık toplantı ülke tanıtımına da katkı sağlayacak. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, “IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantılarını İstanbul’dan bahsederek dünyada en az 50 televizyon kanalı verse, tanıtım açısından bu 2 milyar doları geçecek bir rakama denk gelir” dedi.

Bayındır, “IMF toplantısına biz 25 bin katılımcı bekliyorduk ama şu anda 8 bin rezervasyon var. Herhalde bu rakam 10 bini bulur” şeklinde konuştu. Bayındır, “Kişi başı bin euro harcanacağını hesaplarsak 10 milyon euro yapıyor. Bu alışveriş gibi ekstralarla 20 milyon euroyu bulur” diye konuştu.

Otellerde doluluk % 100’ü buldu, oda fiyatları arttı

IMF toplantısının yapılacağı tarihlerde bazı otellerin doluluk oranları yüzde 100’e ulaşırken, gecelik konaklama fiyatlarında yüzde 50’ye varan artışlar gözleniyor. Timur Bayındır, Taksim ve Talimhane civarındaki otellerin tamamen dolu olduğunu, diğer bölgelerde ise aynı doluluğun yakalanamadığını belirtti. Hilton Otelleri İstanbul Bölge Müdürü Armin Zerunyan da, otellerde doluluk oranlarının üst düzeyde olduğunu söyledi. Zerunyan, “Toplantının yapılacağı günlerde kongre merkezine yakın otellerde yüzde 100 doluluk yaşanacak” dedi. Zerunyan, otelde gecelik konaklama fiyatlarının normal zamanda sattıkları en üst fiyatlardan yüzde 40-50 daha fazla olabildiğini ifade etti.

ABD’de kriz masası ‘suçluları’ bulmak için düğmeye bastı

ABD’de Kongre tarafından kurulan mali krizi soruşturma komisyonu (FCIC) çalışmalarına başladı. FCIC kaynakları, komisyonun Lehman Brothers’ın iflasından 1 yıl sonra, hafta içinde çalışmalarına başladığını bildirdi. Bağımsız komisyonun 10 üyesi bulunuyor, mali konularda uzman olan bu kişilerin 6’sı çoğunluktaki Demokratlar, 4’ü de Cumhuriyetçiler tarafından atandı. Komisyonun, 11 Eylül 2001’deki saldırıları soruşturan komisyonun izlediği modeli örnek alarak çalışacağı belirtildi. Büyük Buhran’dan beri yaşanan en derin küresel krize yol açan faktörleri masaya yatıracak komisyon, 18 ay içinde çalışmasını tamamlayacak. FCIC herhangi bir şirketin krize giden süreçte yasaları ihlal ettiğini saptarsa, bu durumu Adalet Bakanlığı’na bildirecek.

Haberin Devamı