Gazete Vatan Logo

‘Işığın Ruhu’ Anadolu’yu aydınlatıyor

Ressam Hüseyin Feyzullah, “Işığın Ruhu” isimli sergisinde Anadolu’nun izlerini taşıyan tablolarıyla Ankara Galeri Soyut’ta. Sergide, sanatçının 16 tablosu sergileniyor.

‘Işığın Ruhu’ Anadolu’yu aydınlatıyor

Üçüncü kişisel sergisini açan ressam Hüseyin Feyzullah, “Işığın Ruhu” sergisi ile Anadolu kültürünü yansıtıyor. Bakraç, güğüm, tel kırma, sini, kilim, kazan, tepelik gibi Anadolu kültürünün geleneksel el sanatlarının önemli motiflerini ve objelerini natürmort ile tablolarına yansıtan Feyzullah, Türk kültüründeki değerlerin kaybolmaması için tarihe belge bırakıyor. Dün açılan sergi, 14 Mart Çarşamba gününe kadar Ankara Galeri Soyut‘ta izlenilebilecek.

Türk kültüründe önemli bir yeri olan Şamanizm inancındaki ateşi tablolarında ışık olarak kullanan sanatçı, tüm tablolarında kullandığı objelerin özellikle Anadolu’da üretilmiş ve zaman içinde sanat haline getirilmiş olmasına dikkat ettiğini söyledi. Feyzullah, “Kökenlerimizde Şamanizm’in izlerini görebiliyoruz. Bu Şamanlıktan yola çıkarak ateşi obje olarak tablolarımda lambaların içine koyarak kullandım ya da ışık yansıması olarak işledim. Her tabloda ışığı görebileceksiniz. Bu nedenle serginin adı ‘Işığın Ruhu’. Işığı yansıtan tüm objeler yine Anadolu’da üretilmiş eserler. Bu tablolarda yaşanmışlığı resmederken objeleri kusursuz değil de aksine izleyicide o hissi uyandırmak için objeleri kırılmış, ezilmiş ya da çizilmiş biçimlerde yaptım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gelecek nesillere iz bırakmak istedim

Natürmort eserleri ile tanınan Feyzullah, tablolarındaki temaya ilişkin ise, şunları söyledi:

“Natürmortta kendi kültürümüzdeki objeleri kullanarak gelecek nesillere bir iz bırakmak istedim. Günümüzde birçok insan yer sofrasında büyüklerimizin kullandığı bakırdan yapılan badya, çömçe, sini, güğüm veya kazanları bilmiyor. Günümüzde teknolojik gelişmelerle beraber değerlerimizi unutuyoruz. Bakır eritilip birçok biçime sokulabilir ama esas önemi kültürümüzdeki manevi değeridir. Bu manevi değeri tablolarımda yansıtmaya çalıştım. Sergimin alt yapısını kültürümüzdeki bu objeler oluşturuyor. Yörelerimize özgü motifleri, geleneksel el sanatlarını tablolarımda yorumlamaya devam edeceğim. Tüm bunları natürmortla bir araya getirdim. Her birinde bir yaşanmışlığı ifade ettim.”

Haberin Devamı

Anadolu birçok kültüre ev sahipliği yapıyor

Sanatta Batı’nın örnek alındığını ancak kültürlerin kendi kodlarını, imgelerini sanat yoluyla ifade etmeleri gerektiğini dile getiren Feyzullah, “Kültürünü kaybeden toplumlar yozlaşmaya ya da tamamen kaybolmaya mahkumdur. Kendi kültürümüze sahip çıkmanın en güzel yolu sanattır. Anadolu birçok kültüre ev sahipliği yaptı. Sadece Türk boyları değil farklı milletler de yaşadı. Bu zenginliğin kaybolmaması için çalışıyoruz. Batı’lı ülkeleri örnek alıyoruz. Ancak kendi kültürümüzü de işleyerek ele almalıyız. İşlediğim konularla fark yaratmaya çalışıyorum. Klasik anlayışın dışına çıkıp tamamen objelerimizden yola çıkıyorum. Geleneksel el sanatlarımıza, değerlerimize, geleneklerimize önem veriyorum ve bu anlayışı sanatta da kullanmaya uyguluyorum” diye konuştu.