Gazete Vatan Logo

"IŞİD'in Sünnilikle hiçbir alakası yoktur"

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi: "IŞİD, teröre düşman olan İslam'ın ruhundan uzaktır."

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Muttahidun Bloku Lideri Usame Nuceyfi, terör örgütü IŞİD'in Sünnilikle hiçbir alakasının olmadığını söyledi.

IKBY'nin Erbil kentinde düzenlenen ve Irak'ın Sünni aşiret reisleri ile temsilcilerinin katıldığı "1. Teröre ve Şiddete Karşı Arap Konferansı"nda konuşan Nuceyfi, IŞİD'le ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Nuceyfi, konferansın Irak halkı için hayırlı neticeler doğurmasını temenni ederek, "Konferansın organizatörleri gelecekte izlenecek yol haritasını çizebilmeli ve anlaşmazlıkların giderilmesine yönelik ciddi çalışmalar yürütmelidir. IŞİD terör örgütüyle etkin mücadele yürütülebilmesi için vazifesini sağlıklı şekilde yerine getirmelidir" dedi.

"Hassas bir süreçten geçiyoruz" diyen Nuceyfi, "Terör ve şiddetle mücadele için bulunduğumuz süreç önemlidir. Halkın beklentilerini karşılayabilecek yeterlilikte olmalıyız artık. Yoksa sadece düşmanın fayda göreceği iç anlaşmazlıklarla karşı karşıya kalırız" ifadelerini kullandı.

Irak'taki terör sorununun yalnızca askeri yollarla çözülemeyeceğini vurgulayan Nuceyfi, "Görüş ve düşüncelerimizle de teröre karşı mücadele etmeliyiz. Özellikle de terör örgütü IŞİD'e karşı. IŞİD terörist bir örgüttür ve Sünnilikle uzaktan yakından hiçbir alakası yoktur. Bu terör örgütünün içinde bütün ırklardan ve milletlerden katılanlar var. IŞİD, teröre düşman olan İslam'ın ruhundan uzaktır" şeklinde konuştu.

Nuri Maliki döneminde Irak hükümetiyle sorunlu olan Sünni bölgelerle ilgili olarak da Nuceyfi şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Ülkenin bütün bileşenleri olarak bu baskıcı rejime karşı rahatsızlıklarımız biliniyor. Sünni unsur ve bölgeler, şiddetli baskılara maruz kaldı, çok zulüm gördü. Bu Sünni vilayetlerimiz, zamanında baskılara karşı rahatsızlıklarını dile getirdi. Sünni Kürtler ve Şiilerle koalisyon kurduk, düşmanımız da bellidir. Sorumluluğumuzun bilincinde hareket etmeliyiz."

Nuceyfi sözlerini şöyle sürdürdü: "Kardeşlerim! Size bugünden söz veriyorum, kandırılmayacağız. Halkımızın haklarından feragat etmeyeceğiz. Bazı bölgelerimizin özerklik talebinin de soğukkanlılıkla ve adil şekilde çözüme kavuşmasını diliyorum."

Haberin Devamı

Her bölgenin ulusal savunma gücünün olmasını öngören yasa tasarısının da gündemde olduğunu dile getiren Nuceyfi, "Ulusal savunma gücü her bölgenin içinden oluşturulacak. Hiçbir şekilde mezhepçi bir ordu olmayacak. Anbar, Selahaddin, Musul, Diyala, Kerkük ve Bağdat gibi şehirlerimiz terörün etkisi nedeniyle zor günler geçiriyor" diye konuştu.