Gazete Vatan Logo

"IŞİD'i yenmek herkesin sorumluluğu"

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: "ABD-Almanya ile Almanya-Türkiye güvenlik birimleri arasında daha sıkı işbirliği yapılmalı." Kerry: "IŞİD'i yenmek herkesin sorumluluğu. Almanya da bu konuda gereken desteği veriyor."

"IŞİD'i yenmek herkesin sorumluluğu"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Avrupa ve ABD'den Suriye ve Irak'a savaşmaya gidenlerin önlenmesi için ABD-Almanya ile Almanya-Türkiye güvenlik birimleri arasında daha sıkı işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.

Berlin'de bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile basın toplantısı düzenleyen Steinmeier, Suriye ve Irak'a savaşmak için giden yabancıları engellemek amacıyla çalışmaların olduğunu ancak bunun tam bir başarı getiremeyeceğini belirterek şunları kaydetti:

''ABD-Almanya ve Almanya-Türkiye güvenlik birimleri arasında daha sıkı işbirliği yapılmalı. Savaş bölgesine gitmelerini engellemek için çalışmalar yapılıyor ama bu tam çözüm getirmiyor. Her yıl on binlerce kişi Türkiye'ye gidiyor. Bunların tatil için mi gittiklerini yoksa başka amaçları olup olmadığını bilemiyoruz. Güvenlik birimleri arasında işbirliği olmasına rağmen zor bir konu. Gençler seyahat etmeyi seviyor. Ülkelerimizde seyahat özgürlüğü garanti altına alınmış durumda.''

Steinmeier, Kerry ile Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 25. yıl dönümü dolayısıyla bir araya geldiklerini ifade ederek ''John Kerry çocukluğunun bir bölümünü burada geçirmiş. Berlin'in bölünmüşlüğünü kendisi de biliyor. İnşa edilen duvar aileleri parçaladı, arkadaşları ayırdı'' dedi.

ABD'nin, duvarın yıkılmasındaki desteğine işaret eden Steinmeier, ''Almanya bunu hiç unutmayacak'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Steinmeier, Ukrayna'da yaşananlara da dikkati çekerek ''Ukrayna'daki çatışmalar her ne kadar gazetelerde fazla yer almasada hala sıcaklığını koruyan bir konu'' ifadesini kullandı.

Steinmeier, IŞİD'e karşı uluslararası bir ittifakın kurulmasının önemli olduğuna dikkati çekerek ''Irak'ta ilerleme sağlayacağımıza inanıyorum. Bağdat'ta tüm tarafların katılımıyla ortak yönetim kurulabildi. Bağdat hükümeti IŞİD'in ele geçirdiği bölgeleri tekrar geri almak için gerekeni yapacaktır'' diye konuştu.

Basın toplantısında İran konusunun sorulması üzerine de Steinmeier, ''10 yıldır İran'la yapılan müzakerelerde farklı makamlardaydım. Müzakerelerin farklı bölümlerinde yer aldım. Müzakereler pazarlık değil. Nükleer çalışmalar konusunda siyasi garanti isteniyor. İsrail'e karşı dünya barışına karşı İran'ın sorumluluğu üzerine müzakereler yapılıyor'' dedi.

"Soğuk Savaş'ın bir daha olmaması için hükümetler ve halk birlikte çalışmalı"

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Ukrayna'da yaşananlar nedeniyle Soğuk Savaş döneminin geri mi geleceği yönündeki bir soruya, bu konuyu hiç kimsenin arzu etmediğini belirterek ''Soğuk Savaş'ın bir daha olmaması için hükümetler ve halk birlikte çalışmalı. Kimse böyle bir olguyu ciddiye bile almak istemiyor'' yanıtını verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Almanya'nın uluslararası krizlerde takındığı liderlik rolünü de övdü.

Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 25. yıl dönümüyle ilgili Kerry, ''25 yıl sonra, duvarın yıkılmasından sonra bugünkü Berlin'in benim için ayrı bir önemi var. Ben burada yaşadığımda 12 yaşındaydım ve Doğu Berlin vardı. Çocukken bile Doğu Berlin ile Batı Berlin arasındaki farkı görebiliyordum. Doğu Berlin'e gezmek için geçtiğimde bile hemen Batı'ya dönmek istiyordum'' dedi.

Kerry, dünyadaki güncel sorunlara ilişkin de ABD'nin, Rusya ile çalışarak bu sorunları çözmeyi amaçladığını kaydetti.

IŞİD konusuna da değinen Kerry, ''IŞİD'i yenmek herkesin sorumluluğu. Almanya da bu konuda gereken desteği veriyor'' ifadesini kullandı.

Frankfurt'ta gözaltına alınıp ABD'de ailelerine teslim edilen gençlerle ilgili Kerry, ''Yabancı savaşçılara karşı herkes, ABD de dahil daha fazla şey yapmalı. Bu son olayda soruşturma devam ediyor. Genç insanların savaşmaya gitme istekleri nereden geliyor bunu bilmiyoruz. Soruşturma devam ederken açıklama yapmak istemiyorum. Almanya ile bu konuda sıkı işbirliğimiz var'' diye konuştu.

Almanya'nın Ebola ile mücadelede üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğine işaret eden Kerry, Berlin'in transatlantik birliktelikte sembol bir kent olduğunu vurguladı.

John Kerry, İran ile yürütülen görüşmelerde ABD Kongresi'nin saf dışı bırakılıp bırakılmadığı sorusuna, ''Kongrenin çalışmalarına her zaman saygım olmuştur. Kongrenin karar sürecine katılmadığı hiçbir anlaşmanın yapılması düşünülemez'' cevabını verdi.

Ortadoğu barış süreciyle ilgili soru üzerine Kerry, İsrail'in yeni yerleşim politikalarını eleştirerek ''Özellikle Batı Şeria'da açılan her yeni yerleşim yeri barış süreci için büyük tehlike oluşturuyor. Ancak ABD barış için çalışma konusunda kararlı ve umudunu koruyor'' dedi.

John Kerry, İsrail'in, güvenliğini sağlama hakkı olduğunu yineleyerek Filistinlilerin de aynı şekilde özgürlüklerini güvence altına alma hakkına sahip olduklarını dile getirdi. Kerry, tarafların yeniden müzakere masasına oturması konusunda umutlu olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı