Gazete Vatan Logo

‘IŞİD hepsini öldürürdü’

Başbakan Davutoğlu, Suriye’den son günlerde Türkiye’ye sığınan 138 bin kişi için “Soru sorsak almak 10-15 gün sürerdi, IŞİD hepsini öldürürdü” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dünya Ekonomik Fuarı’nda yaptığı konuşmada, Suriye’de yaşananlarla ilgili mesajlar verdi. “2011’de 7 saat Beşar Esad’la görüştüm. O sırada “ya biz ne olacağız”şeklinde bir soruya muhatap oldum” diyen Davutoğlu, şöyle devam etti: “Eğer bir ülkede eski cumhurbaşkanları eski başbakanlar huzur içinde yaşayabiliyorsa o ülkede demokrasi vardır. Eğer eski cumhurbaşkanları, başbakanlar ya hapiste ya mezarda ya da yurt dışındaysa o ülkede demokrasi yoktur dedim.”

‘Twitter icat olunca...’

“İslam dünyası IŞİD’le anılamaz. IŞİD de İslam’la anılamaz. 2011 yılında Arap baharı başladığında insanlar sokağa çıktı ve aynı Avrupalılar aynı bizler gibi özgürlüğü tatmak istedi. Ve bunun karşısında rejimler dayanamadı. 1988’de ben doktoramı yazarken Mübarek iktidardaydı. Bilgisayar, internet icat oldu Mübarek iktidardaydı. Facebook, twitter icat olunca dayanamadı.

Haberin Devamı

‘2013 hayal kırıklığı’

“Nesiller değişiyor ve gençler aynı liderleri görüyor. Hesap vermeyen liderleri. 2012 ümit yılıydı. O günden bugüne Türkiye olarak aynı yerde durduk. Herkes pozisyon değiştirirken, bizi reel politik çağırırken biz demokrasinin ve Ortadoğu halklarının yanında durduk. Çünkü demokrasinin değerini en iyi biliriz. Darbelerle büyümüş bir nesiliz. Demokrasi yanlısı tavrımıza Avrupa’dan da destek gördüğümüzü söyleyemem. 2013 hayal kırıklığı yılı oldu. Mısır’da seçilmiş Cumhurbaşkanı koltuğundan indirildi.”

‘Utanç sayfası’

“Yeni nesiller Suriye’yi uluslararası toplum için utanç sayfası olarak yazacaklar. Mülteciler için sınırı açtığınızda ayrıca bir yoklama yapamıyorsunuz. 138 bin kişiyi almak 10-15 gün sürerdi, IŞİD hepsini öldürürdü. Meydan okuma küreselse herkes elini taşın altına koymalı. Suriye krizinin bedelini bize ödetip ders vermeye kalkmak kabul edilemez. Türkiye kendi alın teriyle Suriyeli sığınmacılara 3,5 milyar dolar harcadı.”