Gazete Vatan Logo

‘İşaret dili’ne mobil tercüman

Turkcell, ‘İşaret Dilim’ platformunu hizmete açtı. Platformda yer alan mobil işaret dili tercümanı ile işitme engelliler ve olmayanlar arasında iletişim köprüsü kuruluyor

‘İşaret dili’ne  mobil tercüman

23 yıldır Engelsiz Eğitim’den Engelsiz Akademi’ye, Turkcell Diyalog Müzesi’nden Engelli Sporu’na, Hayal Ortağım’dan istihdam imkanlarına kadar birçok çalışmayla engelliler ve ailelerinin hayatına dokunan Turkcell, Dünya Farkındalık Günü’nde yeni uygulaması ‘İşaret Dilim’i hizmete açtı.

Platform, Türkiye’deki 1 milyon işitme engellinin iletişimine destek olacak. İşitme engelliler ile işaret dili bilmeyen milyonlarca kişi arasında köprü kurulacak. Ücretsiz, tüm operatör müşterileri tarafından kullanılabilen uygulama, teknolojik işaret dili tercümanına sahip. İşitme engellilerin gündemi takip edebilmeleri için hergün onlarca güncel haber işaret dilinde sunuluyor.

Platformda ayrıca aileler de işitme engelli çocuk yetiştirmek konusunda uzmanlardan eğitim alabiliyor. İşitme kaybı tanısı konulmasından sosyal ve bilişsel gelişimlerine, rehabilitasyon hizmetlerinden akademik hayatlarına kadar pek çok önemli konuda bilgi veriliyor. İşitme engelli çocuğu olan ebeveynlerin tavsiyelerine ulaşılabiliyor. Uygulama, işaret dili öğrenmek isteyen herkes için de İşaret Dili sözlüğü ve eğitimleri sunuyor.

Haberin Devamı

Engelli olmayı fiziksel eksiklik değil, sosyal bariyerlerden kaynaklanan bir farklılık olarak gördüklerini söyleyen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, şunları söyledi:

Fırsat eşitliği

“Turkcell ailesi olarak ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimi için toplumun her kesiminin fırsat eşitliğine sahip olmasını önemsiyor ve bunu gerçekleştirmek için somut adımlar atıyoruz. Bu vizyon doğrultusunda, engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak ve sosyal hayata eşit ve aktif katılımlarına destek olmak için ‘Engel Tanımayanlar’ çatısı altında birçok farklı alanda çözümler sunuyoruz.”

TÜİK verilerine göre Türkiye’de görme, işitme, ortopedik ve zihinsel engellilerden oluşan 5 milyon birey yaşadığının bilgisini veren Bütün, “İşte biz bu 5 milyona odaklanıyoruz. Onların sosyal hayata eşit katılımları için teknolojimizi seferber ediyoruz” diye konuştu.

Diyalog Müzesi’ne 150 bin ziyaretçi
Görüntülü Çağrı Merkezi ile 2009’dan bu yana ayda 1.500 işitme engelli aboneye hizmet verdiklerini belirten İsmail Bütün, şöyle devam etti: “Web sitemiz engellilerin kullanımına uygun halde. BiP, Akademi, Upcall, Hesabım uygulamalarının tümü engelliler için erişilebilir olarak kullanılabiliyor. 600’den fazla mağazamız fiziksel olarak erişilebilir. Mağazalarımızda 100’e yakın işaret dili bilen personel çalışıyor. Sponsor olduğumuz Ampute Futbol Milli Takımı’mız Avrupa şampiyonu oldu. ‘Turkcell Diyalog Müzesi’ 150 bin ziyaretçiye ulaştı.”

Haberin Devamı