Gazete Vatan Logo

‘İş yoğundu teşhis yanlış çocuğunuz kanser değil’

Trabzon’da boğaz ağrısı şikayetiyle gittiği Farabi Hastanesi’nde tahlilleri yapılan Yusuf Can Topsakal’a (6) mide kanseri teşhisi koyuldu. Teşhisle yıkılan aile, farklı hastane ve doktorlara götürdükleri çocuklarının hasta olmadığını öğrendi, hastane hatasını kabul etti.

‘İş yoğundu teşhis yanlış çocuğunuz kanser değil’

Trabzon’da turizmci Mustafa Kemal Topsakal, haziran ayında, boğaz ağrısı şikayetiyle oğlu Yusuf Can Topsakal’ı KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne götürdü. Kulak, burun, boğaz servisindeki muayene sonrası küçük çocuk, Pediatri- Hematoloji- Onkoloji Polikliniği’ne sevk edildi, tahliller yapıldı. Mustafa Kemal Topsakal, oğluna mide kanseri teşhisi koyulduğunu öğrendi. Topsakal ailesi, bu haberle yıkıldı. Farklı hastane ve doktorlara götürdükleri çocuklarının bir süre sonra hasta olmadığını öğrenen aile fertleri, bu kez rahat nefes aldı.

Aile fertleri, yanlış teşhis iddiası üzerine CİMER’e şikayette bulundu. Şikayet üzerine hastane yönetimince ‘gizli’ ibaresiyle aileye gönderilen mektupta, iş yoğunluğu nedeniyle hata yapıldığı ve hatanın düzeltildiği, doktorlar B.Ö. ve E.E. hakkında soruşturma açılmasına gerek duyulmadığı kaydedildi.

‘Raporlar karışmış olabilir’

Hastanede doktorların, kendilerine raporların karışmış olabileceğini söylediklerini öne süren Topsakal, “Çocuk hematoloji bölümündeki asistanın yanına gittim, çocuğumun şikayetini sordum. Bana ‘Sizin çocuğunuzun kan değeri düşük’ dedi. ‘Peki bu rapor ne?’ dedim. Raporlara baktı, masanın üzerine attı ve ‘Raporlar karışmış olabilir’ yanıtını verdi. ‘Karıştı mı, karışmadı mı?’ dedim. ‘Dışarıda bir sürü hasta var lütfen dışarı çıkar mısınız’ cevabını aldım. O anda kafamda bir sürü soru işareti oldu. Başka doktorlara gittim, çeşitli çareler aradım” dedi. Farklı hastaneye başvurduktan sonra Yusuf Can’ın kanser olmadığını öğrendiklerini belirten Mustafa Kemal Topsakal, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Yaklaşık 1 haftalık süre sonra çocuğumun kanser olmadığı ortaya çıktı. Çok şükür; ama benim o süreçte yaşadıklarımı Allah kimseye vermesin. KTÜ’deki doktor, bilgisayarda kanser bölümünü düzeltti. ‘Bu kadar mı?’ dedim, ‘Bu kadar’ dedi. Ben de akabinde hemen CİMERe başvurdum. En trajikomik yanıt dekanlıktan geldi. Hastane dekanlığı, ‘İş yoğunluğuna bağlı olarak bahsettiğiniz şikayet olayının gerçekleştiği ve hemen gerekli düzeltmenin yapıldığı anlaşılmıştır’ dedi. Ne bir özür ne bir ‘Kusura bakmayın’. Kimse benimle muhatap olmadı. Sağlığımız ruhen bozuldu. Ben ilgili bir baba olmasaydım da bu kanser ilacını alsaydım, devam etseydim ve çocuğumda daha beter sonuçlar olsaydı, bunun hesabını nasıl vereceklerdi? Hastaneden gelen ‘gizli’ ibareli mektupta, hata iş yoğunluğuna bağlandı. Bu da bize ikinci şoku yaşattı. KTÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa İmamoğlu ise, “Asistanlarımız, 60 dolayında hasta ile ilgileniyor. Yoğun bir bölüm olduğu için asistanlarda bu bölümde çalışmayı tercih etmiyor. Yaşanan olayda yapılan tek hata, rapor üzerindeki isim. Yanlış isim yazılmış. Tetkiklerin kanserle ilgisi yok. Başka bir hastanın raporunun üzerine bu çocuğun ismi yanlışlıkla yazılmış. Asistanı çağırıp, gerekli uyarıları yaptık. Cezai durum gerektiren bir olay yok. Karşı tarafa da hak veriyoruz. Daha dikkatli olunması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı