Gazete Vatan Logo

‘İran’a göz yum casusunu geri al’

‘İran’a göz yum  casusunu geri al’

ABD ömür boyu hapse mahkum ettiği İsrail casusu Jonathan Pollard’ı 30 yıl sonra serbest bırakıyor. Tahliyenin İsrail’e İran anlaşmasına karşı sus payı olduğu öne sürüldü.

ABD’de İsrail adına casusluk yaparken yakalanan Jonathan Pollard’ın tahliye edilmesi kararlaştırıldı. 30 yıllık tutukluluğun ardından gelen tahliyede, İran ile varılan nükleer anlaşmanın rol oynadığı iddia ediliyor.
Amerikan Donanması’nda sivil istihbarat analisti olarak çalışan Pollard’ın Mayıs 1984’ten Kasım 1985’e kadar Savunma Bakanlığı’ndaki binlerce gizli belgeyi İsrail’e ilettiği belirlenmişti. Casusluk suçlamasıyla tutuklanan Pollard, 1987 yılında ömür boyu hapse mahkûm edilmişti. 1996 yılında İsrail vatandaşı olan Pollard, İsrail kamuoyunca milli kahraman olarak görülüyor. Tel Aviv yönetimi, ajanının serbest bırakılması için uzun yıllardan beri girişimlerde bulunuyordu.
Son başvuru işe yaradı
60 yaşındaki Pollard, halen Kuzey Carolina eyaletindeki Butner Cezaevi’nde yatıyor. Şartlı Tahliye Komisyonu’na geçen yıl yaptığı başvuru reddedilen Pollard, 7 Temmuz’da tekrar başvuruda bulunmuştu. Komisyon Pollard’ın son başvurusunu oy birliğiyle kabul ederek kasım ayında tahliye edilmesini kararlaştırdı.
Kerry reddetti
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Pollard’ın serbest bırakılmasında dış politika bağlantısının söz konusu olmadığını söyledi. Kerry, “İsrail’le bu konuda herhangi bir görüşmemiz olmadı” dedi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise, “On yıllardır süren çabalarımız sayesinde Jonathan Pollard sonunda salıveriliyor. İsrail o günü sabırsızlıkla bekleyecek” açıklamasını yaptı. İsrail Adalet Bakanı Ayelet Shaked de Facebook hesabında, “30 yıllık eziyet kasım ayında sona eriyor” ifadesine yer verdi.
Batılı ülkelerin İran’ın nükleer programıyla ilgili yaptığı anlaşma İsrail’in tepkisine neden olmuştu. Casus Pollard’ın tahliyesi bazı gözlemciler tarafından Washington yönetiminin İsrail’i yatıştırma çabası olarak yorumlanıyor.

Haberin Devamı