Gazete Vatan Logo

‘İnternet düzenlemesi Anayasa’ya uygun’

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, yeni internet düzenlemesinin Anayasa’ya uygun olduğunu söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bartın-Amasra Tüneli’nin açılış törenine katıldı. Elvan, gazetecilerin yeni internet düzenlemesine ilişkin sorusu üzerine Anayasa Mahkemesi’nin daha önceki düzenlemeyi iptal ettiğini hatırlattı. Mili güvenlik ve kamu düzenini ilgilendiren konularda yeni çalışma yapıldığını söyleyen Elvan şunları anlattı:

Mahkeme karar alacak

“Kamu güvenliğini ilgilendiren durum söz konusuysa ilgili bakanın veya Başbakanlığın talebi üzerine TİB, içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesini geçici sağlayabilecek. Hemen akabinde mahkemeye karar için başvuracaktır. Mahkeme de 48 saat içinde kararını vermek zorunda. Anayasa’nın 22. maddesi ‘Kamu düzeni, milli güvenlik, genel sağlık ve ahlakla ilgili durumlarda haberleşme hürriyetinin engellenemeyeceğini ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yetkili kanunla düzenleme yapılabileceğini’ ifade ediyor. Tamamıyla bu maddeye uygun.”

Haberin Devamı

Dinleme hatırlatması

Mahkeme kararına rağmen içeriğin çıkarılmaması durumunda 500 bin liraya kadar ceza verileceğini söyleyen Elvan, “Bir anlamda sosyal medya şirketlerinin, internet şirketlerinin mahkeme kararlarını uygulamalarını teşvik edici bir düzenlemedir” dedi. Düzenlemenin Kobani olaylarıyla bir ilgisi olmadığını belirten Bakan Elvan, Dışişleri Bakanlığı’ndaki dinleme olayını hatırlatarak, “Bu tür ulusal güvenliği tehdit edici yayınlarla karşı karşıya kalabiliriz” dedi.