Gazete Vatan Logo

'İnşallah'

'İnşallah'

ABD, İran’la tartışmalı nükleer programına ilişkin aylardır yürüttükleri müzakerelerde son ana kadar iyimser bir tablo çizdi.

İran’la Batılı ülkeler arasında 12 yıldır süren nükleer krizin çözümü için İsviçre’nin Lozan kentinde gerçekleştirilen müzakerelerde, sürenin dolmasına saatler kala diplomasi trafiği arttı.
ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya ile İran dışişleri bakanlarının yanı sıra Avrupa Birliği dış politika temsilcilerinin katıldığı müzakerelerde taraflar arasında 2 önemli anlaşmazlık konusu kaldı. Bunlardan ilki imzalanacak anlaşmanın ne kadar süre geçerli olacağı, ikincisi ise İran’a uygulanan ambargoların ne zaman kaldırılacağı.
Ne kadar sürecek?
Tahran yönetimi, nükleer programını durdurması karşılığında imzalayacağı anlaşmanın 10 yıldan kısa süre yürürlükte kalmasını, ambargoların ise mümkün olan en kısa sürede kaldırılmasını istiyor. Batılı ülkeler ise İran’ın tüm nükleer tesisleri denetlenene kadar yaptırımların kalkmamasını ve anlaşmanın en az 10 yıl yürürlükte kalmasını talep ediyor.
Kerry umutlu
Lozan’daki müzakerelere katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bir mağazada alışveriş yaptığı sırada yanına gelen İranlı bir kız öğrencinin “Müzakerelerde anlaşma sağlanacak mı?” şeklindeki sorusuna Arapça “İnşallah” cevabını verdi.
Fazla mesai yaptılar
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier, Berlin’de düzenlenecek Fransız-Alman zirvesine katılmak yerine Lozan’da kalarak görüşmelere devam ederken, önceki gün müzakereleri terk eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da masaya geri dönme kararı aldı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ‘maraton gibi’ sürdürülen görüşmelerde son aşamaya geldiğini ve kendisinin ‘temkinli bir iyimserlik’ içinde olduğunu, zira taraflar arasındaki farklılıkların azaldığını söyledi.

Haberin Devamı