Gazete Vatan Logo

'İnkâr' itirazı Yunanistan’a sokulmadı

Yunanistan’ın kabul ettiği soykırımı inkâr yasasına karşı açıklama yapmak isteyen Talat Paşa Komitesi üyeleri, Atina’ya sokulmadan geri gönderildi

Yunanistan Parlamentosu’nun 9 Eylül 2014’de aldığı soykırım inkar yasasını protesto etmek için Atina’ya giden Talat Paşa Komitesi üyeleri Yunanistan’a alınmadı.

Eski TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan’ın da üyesi olduğu Talat Paşa Komitesi üyeleri soykırım inkâr yasasına ilişkin açıklama yapmak için dün Sabah uçakla Atina’ya gitti. Komite üyesi 13 kişi havaalanında özel kontrole tabi tutuldu. Heyet üyelerine basın açıklamasını Sintagma Meydanında mı yoksa otelde mi yapılacağını soran Yunan makamları, “Meydanda yapılacak” yanıtı üzerine heyet üyelerine ‘Atina’ya giremeyecekleri’ bilgisini verdi. Heyet, 13.40 uçağıyla İstanbul’a döndü.

‘Belge imzalamamız istendi’

Atatürk Havalimanı’nda Talat Paşa Komitesi adına açıklama yapan emekli Tümgeneral Naci Beştepe, Türk Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı’nı suçlayarak “Bizden açıklamayı otelde yapmamızı istediler. Atina Havalimanı’nda Yunanca belgeler imzalamamız istendi, biz de imzalamadık. Yunan makamları, meydanda 20 kadar Ermeni toplandığı için olay çıkmasını istemediklerini söyleyerek ülkeye almadılar. Biz Talat Paşa Momitesi ve Türk ulusu olarak bu yasayı reddediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Komitede yer alan TBMM eski Başkanvekili Uluç Gürkan da, hiçbir gerekçe gösterilmeden Atina’ya girişlerine izin verilmediğini belirterek, “Seyahat özgürlüğümüz yasaklandı. Maalesef Dışişleri Bakanlığı ve Atina’daki Türk makamlarından destek görmedik” diye konuştu. Talat Paşa Komitesi Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ise Ergenekon Davası’ndan yargılandığı ve yurtdışına çıkış yasağı olduğu için Atina’ya gidemediğini söyledi.

Yurtdışına çıkış yasağı devam eden ve AİHM’deki Perinçek-İsviçre davasına katılamama durumu bulunan İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek ise “Yurtdışına çıkış yasağımın kaldırılmasını bekliyorum. AİHM’de kazandığımız dava Türkiye adına bir milattır. 28 Ocak’taki duruşma Türkiye’nin meselesidir. Dışişleri Bakanlığı 28 Ocak’taki duruşma için bir Alman avukat tuttu. Bizim avukatımız ise Fransız. Yurtdışına çıkış yasağımı kaldırmayanları hain ilan edeceğiz” dedi. (Milliyet)

Haberin Devamı