Gazete Vatan Logo

'İnfazcı John Türkiye’ye 11 rehineyi teslim etti’

'İnfazcı John Türkiye’ye 11 rehineyi teslim etti’

Amerikalı gazeteci James Foley’nin kafasını kesen ‘John’ takma adlı, İngiliz vatandaşı IŞİD militanının aylar önce Türkiye’ye teslim edilen 11 rehinenin serbest bırakılması için pazarlık eden ekibin başı olduğu öne sürüldü.

İslam Devleti adını alan Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) iki yıla yakın süredir kayıp gazeteci James W. Foley’yi başını keserek öldürmesine dair araştırmalar derinleşiyor. İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesine konuşan istihbarat kaynakları infaz videosunda kendisini “John” olarak tanıtan militanın, Suriye’nin Rakka kentinde Batılı rehinelerden sorumlu ekibin başında olduğunu açıkladı.

Guardian’ın kaynakları, İslam Devleti’nin kalesi konumundaki Rakka’da bulunan John’un 2014 yılının başında 11 yabancı rehinenin fidye karşılığı serbest bırakılması sürecinde ‘Skype üzerinden müzakerelere katıldığını’ belirtti. İddiaya göre talep edilen fidyelerin ödenmesi sonucunda John, 11 rehinenin Türkiye’ye teslim edilmesinde de rol oynadı.

‘İnfazcıyı tanıyorum’

Nisan ayında IŞİD’in serbest bıraktığı dört Fransız gazeteciden Didier François, John’ın kim olduğunu bildiğini açıkladı. Fransa’nın kurtarılması için fidye ödendiği iddialarını defalarca reddettiği François’ya, Europe 1 Radyosu’na verdiği röportajda, infazcıyı “Tanıyabildin mi” soruldu. François “Tanıyabilmek iddialı bir kelime. Kim olduğunu açıkça görüyorum” dedi.

Haberin Devamı

François, Rakka’da beraber tutuldukları Foley ve İslam Devleti’nin öldürmekle tehdit ettiği Amerikalı rehin Steven Sotloff hakkında bugüne kadar kamuoyuna konuşmama nedenini ‘onlara zarar gelmemesi’ olarak açıkladı. François, Foley’nin bilgisayarından Amerikan Hava Kuvvetleri’nde kardeşinin pilot olduğunu gösteren fotoğraflar çıktıktan sonra ‘diğer rehinelerden daha çok dövüldüğünü’ söyledi. François’ya göre Foley’e de diğer rehineler gibi ‘sahte infazlarla’ işkence edildi. Bir defasında Foley, bir duvarın üzerinde çarmıha gerilir gibi işkence gördü.

‘SAS yakalayacak’

İnfaz videosunda aksanından Londralı olduğu sonucu çıkarılan John’u bulmak için İngiliz istihbarat örgütlerinin yoğun çalışmaları da devam ediyor. Dış istihbarat örgütü MI6’in eski şefi Richard Barrett, John’un İngiliz ordusunun elit birliği SAS komandoları tarafından yakalanarak ‘adalet önünde çıkarılacağını’ savundu.

Haberin Devamı

İngiliz makamlarına göre şu an Suriye ve Irak’ta 500’e yakın İngiltere vatandaşı cihatçı olarak savaşıyor. 250 cihatçının da savaştıktan sonra İngiltere’ye döndüğü düşünülüyor. King’s College London Üniversitesi’nden İslami gruplarda radikalleşme uzmanı Şiraz Maher’e göre İslam Devleti bünyesindeki İngiliz vatandaşı savaşçılar ‘en tehlikeli ve sözleri en çok geçen grubu’ oluşturuyor.