Gazete Vatan Logo

"İncirlik Üssü’ndeki nükleer silahlar teröristlerce çalınabilir"

"İncirlik Üssü’ndeki nükleer silahlar teröristlerce çalınabilir"

WASHINGTON merkezli düşünce kuruluşu Stimson Center, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’de belirsizlik ortamının oluştuğunu öne sürerek, bu nedenle İncirlik Üssü’nde bulunan nükleer silahların teröristlerin eline geçebileceğini iddia etti.

RIA Novosti’nin haberine göre, Stimson Center konuyla ilgili hazırladığı raporu dün Washington’da bir basın toplantısıyla açıkladı.

Raporun yazarlarından Laicie Heeley, ABD’nin İncirlik Üssü’nde bulunan 50 kadar nükleer silah ve bombanın kontrolünü yitirme riskiyle karşı karşıya olduğunu öne sürdü.

Raporda, "Türkiye başta olmak üzere Avrupa’daki 5 noktada bulunan ABD’nin nükleer silahları, teröristlerin ilgisini çekiyor. Özellikle Türkiye’de 15 Temmuz süreciyle oluşan ortamın devam etmesi ihtimali, bu silahların kaderini belirsiz kılıyor. ABD’nin Suriye sınırına 120 kilometre mesafedeki Adana’nın İncirlik ilçesinde bulunan bu silahların konumunu değiştirmemesi, kumar oynamak gibidir" denildi.

ABD’deki "Ulusal Nükleer Güvenlik Yönetimi" isimli merkezin tüm dünyadaki ABD’ye ait B61 isimli nükleer bombaların ömrünün uzatılması ve bu şekilde 6 milyar dolarlık bir tasarrufun sağlanabilmesi için kabul ettiği programa dikkat çeken Stimson Center, bunun olabilmesi için de öncelikle Avrupa’daki bombaların geri çağrılması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Raporda, İncirlik Üssü’nde 15 Temmuz gecesi yaşanan karışıklık, elektriklerin kesilmesi ve üssün eski komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van’ın tutuklanmasından da bahsedildi.