Gazete Vatan Logo

‘İncirlik’ten kalkan uçaklar IŞİD’i vurmadı’

‘İncirlik’ten kalkan uçaklar IŞİD’i vurmadı’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İncirlik’te konuşlu Amerikan F-16’larının IŞİD hedeflerine yönelik saldırılara katılmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM) yaptığı ve İncirlik’te konuşlu F-16 uçaklarının önceki akşam Suriye’de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) hedeflerine yönelik hava operasyonu yaptığı açıklamasını yalanlandı.
Habertürk Televizyonu’na konuşan Çavuşoğlu, İncirlik’ten Suriye’de IŞİD hedeflerini vurmak için savaş uçaklarının kalkmadığını söylerken, şu an için üsten yapılan uçuşların sadece keşif amaçlı olduğunu ifade etti.
PYD’ye operasyon yok
Çavuşoğlu ABD ile Ankara arasında yapılan mutabakatta, PYD’nin doğrudan hedef olacağına dair herhangi bir maddenin olmadığını, ancak PYD’ye sınır hattında demografik yapıyı bozacak şekilde davranmaması için uyarı ve telkinlerin yapıldığını belirtti.
Şu anda PYD’ye karşı özel bir operasyon olmayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, “Ancak bu PYD’nin yaptıklarını onaylıyoruz anlamına gelmiyor. PYD IŞİD’le çatıştığı için destek gördü, ancak PYD Suriye’de barış için mücadele eden bir unsur değil. Biz şu anda doğrudan PYD’yi hedef almıyoruz, ancak PYD’ye yaptığımız eleştiriler net” dedi.
Şu an doğrudan hedefin IŞİD’le mücadele olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, IŞİD ortadan kaldırılınca ortaya temizlenmiş bir bölge çıkacağını ve bu bölgeye Ankara’nın meşru gördüğü ılımlı muhalif grupların yerleşeceğini kaydetti. Çavuşoğlu sınır bölgesinde güvenliğin de ılımlı muhalifler tarafından sağlanacağını ifade etti.
Çavuşoğlu, ılımlı muhaliflere yönelik ‘eğit-donat’ programında lojistik sebeplerle bazı gecikmeler olduğunu, geriye sadece teknik problemlerin kaldığını belirterek programın en kısa sürede başlayacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı