Gazete Vatan Logo

‘İnatçı içki bir tek rakı kaldı’

Hollanda’da yaşayan Sezgin Yıldızhan, Mersin’de 10 milyon euro yatırımla yüzde 4 alkollü aromalı rakı üretimine başladı.

Henüz Türkiye’de yaygın olmayan alkopops tarzı hafif alkollü içkide ilk yatırımı Sezgin Yıldızhan, Drinqa markası ile yaptı. Uzun yıllar Hollanda’da yaşayan Yıldızhan yaklaşık 10 milyon euro yatırımla Ürgüp ve Mersin’de üretim ve şişeleme yatırımı gerçekleştirdi.

Alkopops dünyada hafif alkollü meyva aromalı içkilere verilen genel bir ad. “Alko”, alkolün kısaltması. “Pop” ise İngilizce’den geliyor ve suda eriyen (tatlı) toz anlamını taşıyor. Yani Alkopops bir nevi “alkollü limonata” olarak tanımlanıyor.

“Dünya’da inatçı ve gelenekçi içki olarak bir tek rakı kaldı” diyen Sezginhan, bu yeni içkiyi özellikle kadınların çok seveceğini söylüyor. Yatırımı gerçekleştirene kadar büyük engellerle karşılaştığını, rakı ve bira üreticilerinin kendilerini rakip olarak görerek her türlü engellemeyi yapmaya çalıştığını söyleyen Sezgin Yıldızhan, yeni ürünün çok tutacağından da emin görünüyor.

Kurtlar Vadisi içkisi

Rakıya meyva aroması katmak Türkiye’de hiç denenmemiş cesaret edilmemiş birşeydi. Nereden aklınıza geldi böyle bir ürün yapmak?
800 yıllık geçmişi olan rakı, en inatçı ürün olarak karşımızda duruyor. Belki de üreticilerinin yeterince Ar-Ge çalışması yapmamasından dolayı farklı bir tada ve kullanım imkanına hiç kavuşamadı. ’Kurtlar Vadisi’ tadında bir içki olarak kaldı. Reina gibi eğlence mekanlarına gidin bakın. Rakı içilmediğini daha doğrusu içilemediğini görürsünüz. Biz bu efsane içkinin gazlı aromalısını ürettik. Aslında bu daha önce pek çok ünlü içkinin denediği ve başarıyla uyguladığı bir model. Önemli olan tadı yakalayabilmek. Smirnoff Ice markası mesela buna güzel bir örnektir. Alkol oranı düşük, içimi kolay serinletici bir içkidir. Biz de bunu rakıda denedik ve başardık. Artık bütün içkilerin yeni versiyonları yani çocukları var. Bu anlamda bir tek rakının yoktu. Onu da biz yaptık. Aslında anason zor bir tattır, dominanttır. Bir içkide baskındır. Onu bir aroma ile yanyana koymak oldukça zor oldu. Ancak başardık ve patentini de aldık.

Engellemeye çalıştılar

Türk insanının bu tadı seveceğinden emin misiniz. Ne kadarlık bir yatırım yaptınız?
Özellikle kadınların çok seveceği bir içki olacak. Hafif alkollü ama 3-4 tane içerseniz etkisini görebilirsiniz. Biz bu yatırım için 10 milyon euro harcadık. Şişeleri Hollanda’dan getirtiyorum. Taze üzümleri Ürgüp bölgesinde alıp Mersin’de dolum tesisinde şişeliyoruz. Biz geleneklerimizden ilham alarak aslında geleceğin içkisini ürettik. Bunun tutacağından eminim. Yanlız şunu belirtmeliyim ki bu yatırımı yaparken çok zorluk çektim. Bira üreticisi de rakı üreticisi de beni kendine rakip gördü ve bu ürünü çıkartmamam için ellerinden gelen kötülüğü yapmaya çalıştılar. Ben bu konuda kendime Red Bull gerçeğini örnek aldım. Adam farklı birşey yaptı ve dünyanın en sevdiği içeceklerden biri oldu. Bizde de önemli eksik araştırma. Bu tür değişikliklerin gerekli olduğunu düşünüyorum.

ŞİŞELER HOLLANDA’DAN GELİYOR

Drinqa’lar 27.5 cl’lik şişelerde çevirince açılan twist-off kapaklı olarak satışa sunuldu. Rakı versiyonu R-Drinqa, votka versiyonu V-Drinqa ve viski versiyonu da W-Drinqa markası ile satılıyor.

Haberin Devamı