Gazete Vatan Logo

'İmamın Ordusu' operasyonu!

Basılmamış kitaba imha kararı

Polis, Ahmet Şık’ın ‘İmamın Ordusu’ kitap taslağına ‘örgütsel döküman” dedi

Savcılık istedi, mahkeme ‘el koyma’ kararı verdi, polis taslakları imha etti

Şık’ın eşine ‘Taslağı vermeyen örgüte yardım etmiş sayılır’ uyarısı yapıldı

Kitabın basılmadan toplatılmasına ve nüshaların yokedilmesine tepki yağdı


Türkiye’de belki de ilk defa basılmamış bir kitapla ilgili baskınlar yapıldı, taslakları toplatıldı ve tüm nüshaları imha edildi.

İstanbul Özel Yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen “İmamın Ordusu” isimli kitabın taslağı ile bütün nüshalarına el konulmasına karar verdi. Şık’ın yayınlanması için acele ettiği kitap taslağına el konulması kararı Emniyet’in kitapla ilgili raporu üzerine alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Oda TV operasyonu sırasında Soner Yalçın’ın bilgisayarında ele geçirilen kitap taslağı ile ilgili hazırlanan 49 sayfalık raporu 16 Mart’ta Savcı Zekeriya Öz’e sundu. Kitap taslağının önceden hazırlanıp “örgütte etkin konumda bulunan” Soner Yalçın’a gönderildiği iddia edilen raporda Yalçın’ın kitap üzerinde yazdığı notların, talimata dönüştürülerek Ahmet Şık’tan elde edilen kitap taslağında uygulandığının anlaşıldığı ileri sürüldü.

‘Örgütsel döküman’

Savcı Öz de bu rapor üzerine mahkemeye başvurdu. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi de önceki gün Emniyet’in raporuna dayanarak “İmamın Ordusu isimli doküman ve tüm nüshalarına, içerik olarak aynı mahiyetteki evrak ve tüm nüshalarına, ayrıca Emniyet’in söz konusu raporunda belirtilen evrak ve tüm nüshalarına” el konulmasına karar verdi. Mahkeme kararında İmamın Ordusu isimli kitap taslağının henüz basılmadığından kitap niteliğinde olmadığı savunularak “Kitabın içindeki örgütsel emir ve talimatlar ile paragraf aralarına yerleştirilmiş, eklenmesi ve çıkarılması gereken yerlere ilişkin notlardan şu haliyle yazıların örgütsel döküman niteliğinde olduğu, örgütün amacına hizmet etmek ve propogandasını yapmaya yönelik hazırlandığı anlaşılmıştır” ifadesine yer verildi.

Öz’den polise talimat

Bu karar üzerine Savcı Öz de Emniyet’e yazılı bir talimat gönderdi. Savcı Öz, bu talimatta, Ahmet Şık’ın kitap taslağının bir nüshasını avukatına da verdiğini söylediğini belirterek avukattaki nüshaya da el konulmasını istedi. Polisten mahkeme kararına göre kitap nüshalarının bulunabileceği muhtemel adresler için “arama kararı” talep edilmesini isteyen Öz, polisten elinde nüsha olduğu halde vermeyenlere “hem CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) 124. madde hem de örgüte yardım suçunun oluşturacağının bildirilmesini” istedi.

Eşi muaf ama polis gitti

Polis Ahmet Şık’ın evine de gitti. Yapılan tebligatta kitap nüshasının teslim edilmemesi durumunda “örgüte yardım” suçundan ve CMK’nın 124. maddesinden işlem yapılacağı belirtiliyordu. 124. maddede delilleri vermeyenlerin 3 aya kadar hapsi hükme bağlanıyor. Uzmanlar kanuna göre, eşinin delilleri vermeme hakkı bulunduğunu belirtiyor. Ancak Savcı Öz, kitap taslağını teslim etmemenin sadece CMK 124’teki suçu değil, “örgüte yardım” suçunu da oluşturacağı yönünde bildirimde bulunulmasını istemesi nedeniyle Yonca Şık’ın CMK 124’deki haktan yararlanması da riskli hale geldi.
Yayınevine ikinci baskın

İthaki Kitabevi Editörü Ahmet Öz de şunları söyledi:”Dün akşam geldiler ve kitabı aradıklarını söylediler. Ben kendim çıkarttım verdim. Teknik sorunlar vardı. 5-6 saat bekledik, en son kaydedildi ve mühürlendi. Ve benim bilgisayarlarımdakiler yok edildi. Diğer bilgisayarlar tarandı. Aynı anda matbaada da arama yapıldı. Bugün tekrar matbaaya, dağıtım büromuza ve yayınevine geldiler. Bu sefer harddisklere el koydular. Dün evrağın silindiği hard diske el koydular.”

Haberin Devamı