Gazete Vatan Logo

'İmaj sorunumuz yok'

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Deniz Harp Okulunun tanıtımı amacıyla basın turu düzenlendi

Basın turu, Harp Okulu Müzesi'nin gezdirilmesiyle başladı. Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğamiral Kemalettin Gür, bir basın mensubunun, “Bu çalışmanın, bir imaj tazeleme amacı var mı?” sorusuna da “Böyle bir endişemiz yok. İmaj tazelemekle ilgili bir endişemiz yok. Biz 1773'ten beri varlığını sürdüren bir kurumuz. 1773'te mühendisliği bu ülkeye getiren çok köklü bir kurumuz. Bizim imajımız her zaman yüksek” yanıtını verdi.

Gür, “Atatürkçü, demokratik, laik, insan haklarına saygılı, güçlü, denizciliği bir yaşam tarzı olarak benimsemiş genç deniz subaylarını vatanın ve donanmanın hizmetine sunmaya devam edeceğiz” dedi.



Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in yaptığı ve okula hediye ettiği Atatürk ve Rauf Orbay'ın balmumu heykellerinin de yer aldığı müzede Türk denizcilik tarihinin başlangıcı kabul edilen 1071'den bugüne denizciliği ve Türk donanmasına katkı verenlerin kişilerin fotoğraf ve bilgileri bulunuyor.

Türk donanmasına hizmet eden her sınıfa ait donanma gemilerinin resimlerinin de sergilendiği müzede geçmişten bugüne bahriye kıyafetleri bulunuyor.

Serginin, ünlü mezunlar bölümünde ise Nazım Hikmet ile Necip Fazıl Kısakürek'in resimleri ve bilgileri de yer alıyor. Müzede, bugüne kadar görev yapan Deniz Kuvvetleri komutanlarının tablolarıyla, müzeye bağışladıkları kişisel eşyası yer alıyor.

Müzenin gezilmesinden sonra Okul Komutanı Tuğamiral Kemalettin Gür tarafından basın mensuplarına okulun konferans salonunda brifing verildi.

Deniz Harp Okulunun misyonunun görev bilinci, şeref, sadakat, ve sorumluluk değerleri ile donatılmış, Atatürkçü düşünce sistemini özümsemiş, yeterli fiziki yeteneğe ulaşmış gelişmeye açık, komutanlık ve liderlik niteliklerine sahip, lisans düzeyinde eğitim ve öğretim görmüş, kendisini Türk Deniz Kuvvetlerine hizmete adamış muvazzaf deniz subayı yetiştirmek, ihtiyaçlar doğrultusunda lisans üstü eğitim ve öğretim vermek olduğunu söyleyen Gür, okulun vizyonunun ise geleceğin üstün nitelikli deniz subaylarını yetiştiren, eğitim ve öğretimi ile örnek gösterilen, dünyanın en iyi Deniz Harp Okulu konumuna gelmek olduğunu vurguladı.

Deniz Harp Okulunun, 1773 yılında devrin Kaptan-ı Deryası Cezayirli Gazi Hasanpaşa tarafından Kasımpaşa'da Taşkızak Tersanesi içinde Mühendishane-i Bahri Hümayun adı altında kurulduğunu, okulun 1838'de Heybeliada'ya, 1985'de de halen konuşlu bulunduğu Tuzla'ya taşındığını kaydetti.

İstanbul'a yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Deniz Harp Okulunun, Tuzla Tuzburnu Yarımadası'nda 777 dönüm arazi üzerine konuşlu olup, 5 bin 752 metre deniz ve 1242 metre kara sınırının bulunduğu ifade eden Tuğamiral Gür, okulun esas öğrenci kaynağının Heybeliada'da bulunan Deniz Lisesi olduğunu aktardı.

ÖN KAYIT BAŞVURULARI 31 MAYIS'A KADAR

Tuğamiral Gür, ayrıca her sınıftan öğrencilerin yaklaşık yarısının üniversite seçme sınavı dereceleri esas alınarak, mülakat ve sağlık muayenesi sonuçlarına göre sivil liselerin fen bilimleri kolu mezunlarından alındığını dile getirerek, “Bu yıl yapacağımız öğrenci alımları kapsamında ön kayıt başvurularımız bugün başlamış olup, 31 Mayıs Salı gününe kadar devam edecektir. Ön kayıt başvuruları Deniz Harp Okulu internet sitesinden çevrim içi (online) olarak yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

Okulun 601'i erkek, 18'i kadın olmak üzere 619 Türk öğrencisi, ayrıca Arnavutluk, Azerbaycan, Gambiya, Güney Kore Cumhuriyeti, Gürcistan, Kazakistan, KKTC, Türkmenistan ve Ürdün olmak üzere 9 ülkeden toplam 55 misafir öğrenci bulunduğunu aktaran Tuğamiral Gür, okulun olimpik ölçülerde yüzme havuzu ve atletizm pistleri ile 106 bin kitaptan oluşan kütüphanesinin de bulunduğunu söyledi.

Tuğamiral Kemalettin Gür, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Büyük Önder, büyük devlet adamı Atatürk'ün, “Hudutlarının mühim ve büyük aksamı deniz olan Türk devletinin donanması da mühim ve büyük olmak gerekir' hedefine ulaşmak azmi ve kararlılığı içinde, Atatürkçü, demokratik, laik, insan haklarına saygılı, güçlü, denizciliği bir yaşam tarzı olarak benimsemiş genç deniz subaylarını vatanın ve donanmanın hizmetine sunmaya devam edeceğiz. Ayrıca yine Atatürk'ün 'Denizciliği, Türk'ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız' direktifi doğrultusunda üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız ve bundan sonra da hazır olacağız.”

“BİZİM İMAJIMIZ HER ZAMAN YÜKSEK”

Brifingin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tuğamiral Gür, basın turunun ne amaçla düzenlendiğine ilişkin bir soru üzerine 1990'lı yıllarda da Deniz Harp Okulunda bir basın tanıtım turu yapıldığını dile getirerek, “Harp Okulları bu tür basın turlarını zaman zaman düzenlemektedir. Bugünden itibaren öğrenci ön kayıtlarını alacağız. Bu tur, müracaat edecek öğrencileri daha iyi bilinçlendirmek ve okulumuzu tanıtmayı amaçlıyor” diye konuştu.

Bir basın mensubunun, “Bazı Deniz Kuvvetleri mensubu subayların tutuklu olmasıyla bu turun bir ilgisi var mı?” sorusuna, Gür, “Bunun, bu geziyle ilgisi yoktur. Bu konular tamamen bizim kapsamımız dışındadır. Tanıtım turumuzla hiçbir alakası yoktur” yanıtını verdi.

Gür, bir basın mensubunun, “Bu çalışmanın, bir imaj tazeleme amacı var mı?” sorusuna da “Böyle bir endişemiz yok. İmaj tazelemekle ilgili bir endişemiz yok. Biz 1773'ten beri varlığını sürdüren bir kurumuz. 1773'te mühendisliği bu ülkeye getiren çok köklü bir kurumuz. Bizim imajımız her zaman yüksek” yanıtını verdi.
Deniz Harp Okulunun, dünyanın ilk 3 okulu içinde olduğunu belirten Gür, “2020 yılından sonra deniz subaylığı ilk 3 meslek içinde olacak. Deniz ticareti, ihracat, bunlar hep güçlü bir donanma gerektirir. Ayrıca, milli gemimiz MİLGEM'i geliştiren mühendislerimizi de burada yetiştiriyoruz. Dünya üzerinde, kendi gemisini dizayn ve inşa edebilen 14 ülke arasındayız. Bunu da buradan yetiştirdiğimiz mühendislerimize borçluyuz” dedi.

Basın mensuplarına daha sonra Türkiye'deki ilk ve tek akademik gökevi olan Uluğ Bey Gökevi tanıtıldı. Gazetecilere ayrıca gemi inşa sınıfı ve mekatronik laboratuvarı ve öğrenci yatakhane ile teneffüshaneleri gezdirildi. Basın turu, öğleden sonra öğrencilerin çeşitli gösterileri ve diğer bölümlerin gezilmesi ile devam edecek.

Haberin Devamı