Gazete Vatan Logo

‘İlk kez sivil siyaset eliyle...’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Huber Köşkü’nde yaptığı basın toplantısında “Bu anayasa değişikliği herhangi bir değişiklik değil. Bu farklı ve çok anlamlı” dedi

‘İlk kez sivil siyaset eliyle...’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarabya’daki Huber Köşkü’nde referandum sonuçlarıyla ilgili basın toplantısı yaptı. İşte Erdoğan’ın konuşmasından çarpıcı satırbaşları: “Milletimiz bir kez daha farklı bir olgunluk içerisinde sandık başına gitmiş, hür iradesiyle TBMM tarafından kabul edilen anayasa değişikliği konusundaki görüşünü ifade etmiştir.”

25 milyon ‘evet’ dedi

“Resmi olmayan sonuçlar, yaklaşık 25 milyon evet oyuyla ve 1 milyon 300 bin farkla anayasa değişikliğinin kabul edildiğini göstermektedir. Doğu Güneydoğu’daki oyların önemini vurgulamak isterim. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki tüm illerde 10 ila 20 puanlık artışlar olduğunu görüyoruz. İnşallah bu sonuçlar ülkemizin önünde yeni bir dönemin başladığının müjdecisi olacaktır.”

Bu tarihi bir karar

“Öncelikle oyunun rengi ne olursa olsun, sandığa giden milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum. Bugün Türkiye 200 yıllık tartışma konusu olan yönetim sistemi konusunda tarihi bir karar vermiştir. Bu karar sıradan bir olay değildir. Çok ciddi bir yönetim sistemi üzerindeki dönüşüm kararının verildiği gündür bugün. Tarihimizin en önemli yönetim reformunu hayata geçiriyoruz. Bu anayasa değişikliği herhangi bir değişiklik değildir. Bu farklıdır ve bu çok çok anlamlıdır. Türkiye tarihinde ilk defa, tamamen TBMM ve milletimizin iradesiyle böylesine önemli bir değişime milletimiz karar vermiştir. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa tamamen sivil siyaset eliyle yönetim sistemimizi değiştiriyoruz. Bu bakımdan bu çok çok çok önemli. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte yürütme yasama ve yargı erkleriyle arasındaki ilişkiler birbirlerinden tamamen ayrılmıştır. Bu üç organ, aynı ortak hedefe yani tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet amacı doğrultusunda hizmet verecektir.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin zaferi

“16 Nisan ‘evet’ veya ‘hayır’ diyen herkese, 80 milyon nüfusun, tüm Türkiye’nin zaferidir. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız bu zaferin önemli bir mimarıdır. Halk oylaması bitmiş ve o süreçte yaşanan tartışmalar geride kalmıştır. Ama önümüzde yepyeni bir dönem vardır.”

Haberin Devamı

Sandığından ‘evet’ çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, oy kullanmaya eşi Emine Erdoğan, kızı Esra, damadı Berat Albayrak ve torunlarıyla gitti. Erdoğan’ın oy kullandığı İstanbul Üsküdar’daki Saffet Çebi Ortaokulu’ndaki 3248 numaralı sandıkta kayıtlı 409 seçmenin 354’ü oy kullanırken, oyların 3’ü geçersiz sayıldı. Geçerli oyların 205’i ‘evet’, 146’sı ‘hayır’ çıktı.