Gazete Vatan Logo

‘İlişkilerimiz sert bir darbe aldı’

Alman Parlamentosu’nda konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, son haftalardaki gelişmelerin Almanya ve Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile ilişkilerinde “ağır bir etki yarattığını” söyledi

‘İlişkilerimiz sert bir darbe aldı’

Merkel, “AB-Türkiye ilişkileri Ankara’daki gelişmeler nedeniyle sert şekilde darbe aldı” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği’nin, Türkiye tarafından AGİT’in AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı) 16 Nisan referandumuna dâir raporuna vereceği tepkiyi yakından izleyeceğini söyleyen Almanya Başbakanı Merkel, “Türkiye bu rapora ve eleştirel gözlemlere cevap vermeli” dedi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Türkiye’nin siyasi denetime alınmasını öngören raporu kabul etmişti.

Raporda, olağanüstü hâlin mümkün olan en kısa zamanda kaldırılması istenmişti. Karar 45’e karşı 113 oyla alınmıştı. Merkel, Türkiye’nin Avrupa Konseyi Parlementer Meclisi’nin değerlendirmesini göz önünde bulundurması gerektiğini de belirterek, “AB ülkeleri 29 Nisan’daki zirvede Türkiye’yi görüşecek” diye konuştu.

‘Türkiye’nin kendini savunma hakkı var ama...’

Kuzey Atlantik Anlaşması İttifakı (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Malta’nın başkenti Valletta’da yapılan AB Savunma Bakanları toplantısında Türkiye’de açığa alınan polislerle ilgili “Başarısız darbe girişimine maruz kalan Türkiye’nin kendini savunma ve bunun arkasındaki kişileri bulma hakkı var ama bu hukukun üstünlüğüne saygı içinde olmalı” yorumu yaptı.

Haberin Devamı