Gazete Vatan Logo

'İlaç gibi gelir!'

Türkiye dev fonlara talip oldu

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Körfez fonlarına talip olduklarını belirterek, “Yatırımcıların ciddi fonlara ihtiyaç duydukları şu dönemde, tam Türkçesi ‘İlaç gibi gelir’ bu fonlar” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Riyad’dan, Türk firmalarına, “Burada sizleri çok büyük fırsatlar bekliyor” çağrısı yaptı. Bölge ülkelerine ziyareti süren Çağlayan, Riyad’da beraberindeki basın mensuplarıyla sohbet etti, temaslarını değerlendirdi:

ÇEKİNGEN DAVRANMAYIN: Cidde’de Suudi Arabistan’ın son derece önemli işadamlarıyla yemekli toplantı yaptık. Türkiye ekonomisini yakından takip ediyorlar ve gelinen noktadan çok memnunlar. IMF’ye olan borcun sıfırlanacak olmasını çok önemsiyorlar. Türk firmalarının Suud pazarına girme konusunda çekingen davrandıklarını söylediler. Ben de aynı kanaatteyim. Buradan bizim firmalarımıza sesleniyorum; Burada sizleri çok büyük fırsatlar bekliyor. Çekingen davranmayın. Özellikle, sağlık, emlak ve tarım sektörlerinde...

Çok net ifadelerle, “Biz daha çok Türk kardeşlerimizle çalışmak istiyoruz” dediler.

KÖRFEZ VARLIK FONLARI: Kriz ile birlikte varlıkları çok ciddi şekilde yer değiştirmeye başladı. Körfez’deki fonlarını yüzde 33’ten yüzde 56’ya yükselttiler. 2011 yılında örfez fonlarının yüzde 29’u Kuzey Amerika’daydı, bu yüzde 14’e düştü. Körfez fonlarının yüzde 19’u Batı Avrupa’daydı, yüzde 6’ya kadar düştü. Şimdi açılmak istiyorlar ve Türkiye olarak biz bu fonlara talibiz. Başta da gayrimenkul sektörü... Yatırımcıların ciddi fonlara ihtiyaç duydukları şu dönemde, tam Türkçesi ‘İlaç gibi gelir’ bu fonlar.

BMB LOJMAN İŞİNİ ALDI: Gezinin önemli ve somut haberi, BMB Grubu’nun, Suud Hava Yolları’nın personel lojman işini alması oldu. 450 milyon dolar bedelli bu inşaat projesi, Cidde’de 350 bin metrekarelik alanda gerçekleşecek.

BÜYÜKELÇİ ATANDI: Suudi Arabistan uzun bir aradan sonra Ankara Büyükelçisi’ni atadı. Yakında büyükelçi görevine başlayacak.

REVAKLARIN DURUMU: Kabe’deki revakların büyük ölçüde yerinde korunacak olmasından duyduğumuz memnuniyeti ilettik. Kral hazretlerine de bu memnuniyetimizi iletilmesini rica ettik. Sayın Başbakanımız’ın bu konuda yapmış olduğu temaslar çok etkili oldu. Revakların söküm işlemini alt yüklenici olan Hasan Gürsoy’un sahibi olduğu Gür Yapı firması yürütüyor.

50 MİLYON $’LIK YARDIM: Suriye konusunda Suudi Arabistan Kralı’nın gönderdiği 50 milyon dolarlık yardımdan da memnuniyetimizi ilettik.

SORUNLARI İLETTİK: Gümrüklerde zaman zaman karşılaştığımız sorunları ilettik. Sıkıntıların çözümü için çalışacaklarını söylediler.

550 bin konut fırsatı

YENİ TEŞVİK KARARI: Gıda sektöründe Türkiye’nin Suudi Arabistan’a çok daha fazla girmesini istiyorlar. Yeni bir teşvik kararı almışlar. Bir fon vasıtasıyla, Riyad, Cidde ve Suudi Arabistan’ın doğu bölgelerinde (Mekke - Medine dahil) gıda işleme merkezi kuracak olan firmalara yüzde 75’i kamu fonunundan sıfır faizli kredi verecekler.

500 BİN KONUT PROJESİ: Müteahhitlik sektörümüzden de Suudi Arabistan’da daha fazla iş yapmalarını bekliyorlar. Toplamda 500 bin konut inşaatı planlayan bu ülkede firmalarımızın bu projeden mümkün olan en büyük payı almaları için biz de çalışacağız.

ORTAK İŞ ÖNERİSİ: Üçüncü ülkelerde Türk ve Suud firmaları ortak iş yapsın önerisine ben de “Dükkan açık” dedim. Türk müteahhiti 100 ülkede iş yapıyor.

Elektrik ihracına aracı

ELEKTRİK ENERJİSİ: Suudi Arabistan elektrik tüketiminin düşük olduğu belli zamanlarda, fazla elektrik enerjisini Türkiye üzerinden Avrupa’ya ihraç etmek istiyor. Bu zaman zaman 5, zaman zaman 10 bin megawatt. Bu konu Suud Elektrik Bakanlığı ile bizim Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında görüşülecek. Dönüşte Bakanımız Taner Yıldız ile görüşeceğim.

HELAL GIDA: Artık TSE bu konuda uygunluk belgesi verebiliyor. Bu pazarlara girişte önemli. RABITA olarak bilinen Muslim World League (Dünya Müslümanlık Ligi) TSE’yi akredite ederse, TSE damgalı ürünler doğrudan bu ülke pazarlarına girebilecek. Bu kabul bizim açımızdan pazara girişte önemli çünkü büyük bir kolaylık sağlayacak.

Gözleri sağlıkta

SAĞLIKLA ÇOK İLGİLİLER: Suudiler Türkiye’de çok ciddi bir şekilde medikal sektörüne girmiş durumdalar. Sağlık hizmetleri ve medikal sektörü ile çok ilgililer. Sağlık Serbest Bölgeleri kuracağımızı ve bunun yasal alt yapısının yakında hayata geçeceği müjdesini verdim. Türkiye sağlık sektöründe geçen yıl 2 milyar dolar civarı gelir elde etti.

YENİ FIRSATLAR: Yeni teşvik sistemiyle birlikte petro kimya sektöründe kendilerini yeni fırsatlar beklediğini söyledik.

MÜLK SATIŞI: Yabancılara mülk satışı konusunda da ilgililer ama doğru ve güvenilir kanalları bulamadıklarını söylediler. “İstanbul’da mutlaka kazançlı çıkarsınız” dedim. Ancak özel sektör devrede olmalı.

Haberin Devamı