Gazete Vatan Logo

‘İklim değişikliğini dikkate almalıyız’

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, İstanbul'daki şiddetli yağışla ilgili Vatan’a yaptığı değerlendirmede “Yağışların günlük yaşama bu kadar etki etmesinin sebebi, alt yapı sorunları" dedi.

‘İklim değişikliğini dikkate almalıyız’

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, Vatan’a yaptığı değerlendirmede “Yağışların günlük yaşama bu kadar etki etmesinin sebebi, alt yapı sorunları. Bir yer de bina yapılacağı zaman, yüz yıl içerisinde yaşanabilecek sorunlar göz önüne alınarak hesaplama yapılır. Burada asıl sorun su basman kavramının içinin boşaltılması. Önce su basman seviyesi tespit edilir, kapıların giriş kısmı ya da bodrum katlarına konulacak pencerelerin en alt sınırı bu su basman seviyesinin üstüne yapılır” dedi ve şunları kaydetti: “Türkiye’de buna dikkat edilmiyor. Binalar, dükkanlar yere sıfır yapılıyor. Artık 5-10 sene önceki yağışın şiddetine göre değil, gelecekteki yağışın şiddetine göre mazgalların büyüklüğünü, boruların genişliğini planlamamız lazım. Ezberleri bir kenara bırakarak iklim değişikliğini dikkate almamız lazım.”

‘Bundan sonra benzerleri olabilir’

Meteoroloji Mühendisleri Odası-Meteoroloji Uzmanı Barış Özgün ise hava hareket eden bir düzenek ve bu hareketlerin oluşumu için bir enerjiye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Bu enerji geçtiğimiz günlerde yaşanan mevsim normaller üzerindeki sıcak havalardı. Bu sıcaklıklar kuvvetli yağışlara neden olan enerjiyi sağladı. Yer yüzeyi çok sıcak olduğu, atmosferin üsttabakaları ise soğuk olduğu için, yerdeki sıcak hava ve yukarıdaki soğuk hava arasındaki sıcaklık farkı havadaki kuvvetli hareketleri meydana getirdi. Son dönemdeki iklim değişiklikleri, havadaki genel değişiklikler zaman zaman bu tür kuvvetli yağışlara neden olacak. Bu yağışları yaz ayları içerisinde tekrar yaşayacağız.”

Haberin Devamı