Gazete Vatan Logo

‘İkiz Kuleler’in müteahhidi İstanbul’da arsa arıyor

ABD’li emlak devi Tishman Speyer, yatırım için Türkiye’de

ABD’de 11 Eylül 2001’de bombalanan Dünya Ticaret Merkezi’nin ana müteahhidi olan, ülkenin en büyük ofis binası geliştiricisi Tishman Speyer, Avrupa, Latin Amerika ve Asya’nın ardından İstanbul Levent’te ofis kurdu. Dünyada gayrimenkul portföyünün değeri 50.2 milyar dolara ulaşan grup, ofis ve konut projesi geliştirmek için Levent-Maslak hattında arsa arıyor. Satın almaya da sıcak bakan grup, danışmanlık ve inşaat şirketleriyle de görüşüyor.

New York’ta 11 Eylül 2001’de bombalanan ikiz kuleler ‘Dünya Ticaret Merkezi’nin ana müteahhitidi olan, portföyünde şirketin merkez binasının yer aldığı Rockefeller Center, dünyaca ünlü Chrysler ve MetLife binaları da bulunan ABD’nin en büyük ofis binası geliştiricisi olan Tishman Speyer Properties, yatırım için 1 yıldır Türkiye’yi araştırıyor. Küresel anlamda emlak piyasasının en büyük oyuncularından biri olan ve kurulduğu 1978 yılından beri satın aldığı, geliştirdiği ve işlettiği gayrimenkul portföyünün değeri 50.2 milyar dolara ulaşan grup, İstanbul’u yakından incelemek için Levent’te ofisini kurdu. Grubun ofis kiralama ve danışmanlık şirketleriyle görüşmeler yaptığını belirten TNL Gayrimenkul Geliştirme kurucu ortağı Emre Yazıcı, “Grup, bizimle de görüştü. İstanbul’da merkezi iş alanlarında (MIA), Levent-Maslak hattında ofis ve konut projesi geliştirmek için arsa arıyorlar. Amaçları sektöre kendi markaları ile girmek ve ‘landmark’ yani şehrin simgesi bir proje yaratmak” diye konuştu.

Tishman Speyer Properties’in İstanbul’da büyük konut geliştiricileriyle de görüşmeler yaptığını ve piyasa ile ilgili detaylı bilgi aldığını belirten Yazıcı, “Sektörden satın almalara da sıcak bakıyorlar. Bir yatırım için 500 milyon doları bir kerede ortaya koyabilecek güçteler” dedi.

Dünyada 92 bin rezidansı var

1978 yılında Jerry Speyer ve Robert Tishman tarafından kurulan Tishman Speyer Properties, ABD’nin yanı sıra Avrupa, Latin Amerika ve Asya’da da faaliyet gösteriyor. Grubun varlık portföyünde, bu bölgelerin metropollerinde yer alan yaklaşık 10.8 milyon milyon metrekarelik bir alan ve 92 bin rezidans birimi bulunuyor. Belçika, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Brezilya, Çin ve Hindistan’da olmak üzere 22 noktada ofisleri bulunan Tishman Speyer Properties, Berlin’deki Sony Center ve Sao Paolo’daki Torre Norte’nin de sahibi. 2005 yılından bu yana ABD tarihinin en büyük 3 gayrimenkul anlaşmasına imzasını atan grup, 666 Fifth Avenue binasını 1.8 milyar dolara satarak ülke tarihinin en büyük tek bina satışını gerçekleştirdi.

Manhattan’ın en değerli binalarının sahibi

MetLIfe binasını 1.72 milyar dolara satın alan Tishman Speyer Properties, Stuyvesant Town ve Peter Cooper Village’i de 5.4 milyar dolara satın alarak Manhattan’ın en değerli 320 bin metrekaresinin de sahibi oldu. 1973’te Dünya Ticaret Merkezi’nin inşasıyla New York’taki en yüksek üçüncü bina konumuna gelen Chrysler Binası ise 11 Eylül 2001 Saldırıları sırasında Dünya Ticaret Merkezi’nin yıkılmasının ardından şehrin en yüksek ikinci binası oldu. Binanın yüzde 25 hissesi Tishman Speyer Emlak’a ait. Tishman Speyer yakınlarda binanın kurulu olduğu araziyi 150 yıllığına kiraladı. Bu sebeple gökdelen yönetimi Tishman Speyer’e ait bulunuyor.

Yabancı, kiracısı hazır projeleri satın almak istiyor

Yabancı yatırımcıların Türkiye’de tamamlanmış, kiracısı hazır olan ofis projelerini satın alma eğiliminde olduğunu kaydeden Emre Yazıcı, “Yabancı yatırımcılar pasta yapmayı değil, hazır pastayı yemek istiyor. Yunanistan’ın yanı sıra Ortadoğu’dan Katar, Suudi Arabistan ve BAE’nin ilgisi de çok fazla” dedi. TNL Gayrimenkul olarak müşterilerine arsadan başlayarak kiralama ve danışmanlık hizmeti sunduklarını kaydeden Yazıcı, 2006 yılından beri sektörde faaliyet gösterdiklerini söyledi. Şirket, ilk yeşil bina olan Unilever’in Ümraniye’deki genel müdürlük binası ile Kozyatağı’ndaki Teknosa Genel Müdürlüğü de dahil olmak üzere bitmiş ve yeni yapılacaklar ile birlikte 250 bin metrekarelik bir ofis stoğuna kiralama ve danışmanlık hizmetini vermiş.

Bu yaka yıl sonu tamamlanıyor

TNL Gayrimenkul Geliştirme’nin kiralama ve danışmanlığını üstlendiği ve kaba inşaatın yüzde 90’ının tamamlandığı Buyaka projesinde ise kiralamalar sürüyor. Ümraniye’de Artell-Köytür İnşaat ortaklığıyla inşa edilen proje, 4.20 kat yüksekliği, metrekarede 25 dolar olan kirası ve AVM, ofis ve 121 rezidanstan oluşan karma yapısıyla dikkat çekiyor. 4 binadan oluşan projede 1 bloğun kiralamaları ve oturumları başladı. İnce işi süren ve 21 Mart’ta alışveriş merkezi açılan proje, yıl sonunda tüm alanlarıyla tamamlanacak. Projede 1+1’den 4+1’e büyüklüğü 100 ile 282 metrekare arasında değişen ve ev-ofis olarak kullanılan rezidanslar bulunuyor. Projenin kullanıcına avantaj sağlayan bir diğer özelliği, aidatların metrekarede benzer projelerdeki 15 dolar yerine 4 dolar civarında olması.

Haberin Devamı