Gazete Vatan Logo

'İki ateş arasında kaldık'

Babel Hava’yı ele geçiren muhalifler, geçiş için bekleyen 15 Türk TIR’ını ateşe verdi

'İki ateş arasında kaldık'

Suriye’nin Hatay’a açılan sınır kapısı Babel Hava’yı ele geçiren muhalifler, geçiş için bekleyen 15 Türk TIR’ını ateşe verdi, 30 kadarı da yağmalandı. Dehşeti yaşayan Türk şoförler “Saldırı başlayınca iki ateş arasında kaldık. 7 saat TIR’ların altına saklandık. Muhalifler bize ‘TIR’ları bırakın gidin’ dedi. Döndüğümüzde araçlarımız yakılmış ya da yağmalanmıştı” dedi.

Suriye’de 17 aydır devam eden çatışmalarda muhalifler Beşar Esad yönetimine en ağır darbelerinden birini ülkenin Türkiye ve Irak’a açılan üç sınır kapısını ele geçirerek vurdu. Irak’a açılan Ebu Kemal Sınır Kapısı’nın yanısıra Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Gümrük Kapısı’nın karşısındaki Babel Hava Sınır Kapısı ile Gaziantep’teki Karkamış Sınır Kapısı’nın karşısındaki Carablus Sınır Kapısı muhaliflerin kontrolüne geçti. Ancak bu durum en az Esad kadar Türk nakliyatçılara da darbe vurdu. Çünkü Babel Hava Sınır Kapısı’nda 7 saat süren çatışmaların ardından kontrolü ele geçiren muhalifler geçiş için bekleyen yaklaşık 15 Türk TIR’ını ateşe verdi, 30 kadarını da yağmaladı.

‘Silah sesleriyle uyandık’

Bu olayda TIR’ı yakılan Türklerden Ahmet Kızgın yaşadıklarını VATAN’a anlattı. 40 yaşındaki Kızgın, 18 Temmuz’da Suudi Arabistan’a mal götürmek için Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan çıkış yaptıklarını, daha sonra ise Babel Hava Sınır Kapısı’na geldiklerini söyledi:
İki ateş arasında kaldık“Sabah 7 gibi silah sesleriyle uyandık. Cilvegözü’ne uzaklığımız 2 kilometreydi. İki ateş arasında sıkışıp kaldık. Dorselerin altına saklandık. TIR’ların camları patladı. Çatışma saat 14’e kadar sürdü. Sonra Esad’ın askerleri tanklara ve araçlarına binerek sınır kapısını terk edip kaçtılar.”

‘Bacaklarım titredi’

Kızgın, muhaliflerin sınır kapısına gelmesiyle her yeri yağmaladıklarını söyledi: “Televizyon, bilgisayar, hatta alüminyum pencereleri bile söküp götürüyorlardı. Biz korkudan kafamızı çıkartamıyorduk. En sonunda üç arkadaş, beyaz bayrak niyetine atletlerimizi çıkartıp elimize aldık. İlk muhalif bizi görünce kalaşnikofuna mermiyi sürdü ve bize doğrulttu. O an bacaklarım titredi. Sonra bizi başka birine götürdüler. Telsizle karşı tarafa, ‘Öldüreyim mi’ diye sordu. Karşı taraf ‘Uyruğunu sor‘ dedi. ‘Türk’ olduğumuzu söyleyince ‘Koşarak bize getirin’ talimatını aldı.”

‘TIR’ımı yaktılar’

Kızgın “Kalp hastası olduğunu söyledik ama dinletemedik. Koştura koştura götürdüler. Gittiğimiz yerde bize ‘TIR’larınızı bırakın, gidin’ dediler. Ertesi gün tekrar kapıya gittik. Ancak gözüm gibi baktığım TIR’ın yakıldığını gördüm. Yakmadıklarını ise yağmalamışlar. Hem içindeki malları almışlar hem de müzik setinden, lastiklerine kadar çalmışlar” dedi.

Saygınlar Nakliyat’ın sahiplerinden Ömer Faruk Kızgın ise “Bizim bir TIR’ı yaktılar. Bunu yapan muhalifler. Diğer ikisini ise çalmışlar. Sınırdan 80 kilometre içinde TIR’ları bulduk. Yanan TIR’daki halılar yağmalanmış. Zararımız 390 bin Euro. Tek tesellimiz cana bir şey gelmemiş olması” dedi.

Haberin Devamı