Gazete Vatan Logo

‘İddianamelerini iade ediyoruz’

Davutoğlu: ‘Dönemin Başbakanı’ dedikleri Erdoğan şu an Cumhurbaşkanı ama onlar dönemin savcıları oldu. 27 Nisan’daki e-muhtıra gibi bunların iddianamelerini de aynen iade ediyoruz...

Başbakan Ahmet Davutoğlu dün Kütahya ve Uşak mitinglerinde, muhalefetin Kenan Evren ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adlarının yan yana anmasına tepki gösterdi, savcı ve hakimlerin görevden alınmasıyla ilgili de “İddianamelerini iade ediyoruz” dedi. Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

‘MHP neredeydi?’

“Türkiye’de demokrasinin sembol ismi şehit başbakanımız Adnan Menderes ihtilal sonrasında burada Kütahya’da tutuklandı. Ve idam sehpasına onurla yürüdü. Şimdiye kadar 27 Mayıs darbesi dolayısıyla CHP’nin bir kınama yaptığını duydunuz mu? Şimdi 12 Eylül generalinin vefatı vesilesiyle herkes darbe karşıtı kesiliyor. Peki 27 Mayıs’ta nerdeydiniz? Adnan Menderes asılırken CHP nerdeydi, MHP nerdeydi? 28 Şubat’ta nerdeydiniz? Şimdi CHP Genel Başkanı utanmadan, sayın Cumhurbaşkanımızla Evren’in adını yan yana zikretmeye kalkıyor.”

Haberin Devamı

‘CHP destek verdi’

“27 Nisan e-muhtırası verildiğinde CHP o muhtıraya destek verdi. MHP destek verdi. Bugünkü HDP’nin öncüleri sessiz kaldı. 12 Eylül darbecileri yargılansın diye anayasa değişikliği getirdik. Hepsi karşı çıktılar, CHP hayır, MHP hayır oyu, BDP hayır oyu verdi. Darbecilere ve vesayetçileri karşı bir an dahi taviz vermeden dim dik durmaya devam edeceğiz. Türkiye’de hukuk üzerinden, yargı üzerinden darbe yapmak isteyenlere HSYK gerekli kararı verip dur deyince tekrar seslerini yükseltmeye kalkıyorlar. Dönemin başbakanı diyorlardı sayın başbakanımıza o zaman. Aynen Adnan Menderes’e yapmak istediklerini yapmak istediler. 7 Haziran’da hepsi birden toplanıp geliyorlar. Paralelciler, işbirlikçiler, üçgenciler, MHP, CHP, HDP arkasındaki kartel medya.”

‘Dönemin savcıları’

“Sizin seçtiğiniz Başbakan görev yaparken, bugün görevinden alınan savcılar var ya, ‘dönemin Başbakanı’ diye iddianame hazırladılar. ‘Dönemin Başbakanı’ dedikleri Sayın Recep Tayyip Erdoğan şu anda Cumhurbaşkanı ama onlar dönemin savcıları oldular. Şu anda savcı değiller, olmayacaklar. Savcıların meslekten men edilmesi, HSYK kararı, şunun tescilidir: 27 Nisan’daki e-muhtırayı aynen iade ettik ya, şimdi bunların iddianamelerini de aynen sahiplerine iade ediyoruz. Anadolu’da söz de karar da milletindir.”

Haberin Devamı

Vural’a yanıt: Araştırın

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Denizli’de muhalefete yüklendi, “Eğreti ata binen tez iner. Bunlar eğreti ata biniyorlar. Bindikleri at paralel atı. 2002’de iktidardınız niye bıraktın Sayın Bahçeli? Madem hizmet etmeye devam etseydin. Eğreti ata bindiler. Türkiye ne hale geldi 2002’de” dedi. Davutoğlu, kendisine “1960 yılında MHP yoktu” yanıtı veren MHP’li Oktay Vural’a da Uşak’ta karşılık verdi: “27 Mayıs’a ‘Biz o zaman yoktuk’ diye cevap vermişler. Biraz tarihimizi araştırırsanız ne demek istediğimi anlarsınız. 12 Eylül’de ne dediler. ‘Biz hapisteyiz fikirlerimiz iktidarda’. 12 Eylül MHP’nin fikriyatı mıdır? Herkesin başının dik olması lazım. Bizim başımız dik...”

Haberin Devamı

İşbirliği çağrısı

Başbakan Davutoğlu, Antalya’da dün başlayan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’i kabul etti. Zirvenin açılışında konuşan Davutoğlu, “DAİŞ’in kontrolü altındaki topraklara sınır olan tek ülke Türkiye’ye ulusal güvenlik tehdidi vardır. Uluslararası topluluk işbirliği ve işgüdümü yürütmelidir. Askeri, ekonomik ve insani boyutları olan bir plana ihtiyaç vardır. İslamı, terörle bağdaştırmak isteyenlere karşı çıkmalıyız. İşbirliği çok önemlidir” dedi.