Gazete Vatan Logo

'İdam cezası gelirse Türkiye müzakereler derhal durdurulur'

'İdam cezası gelirse Türkiye müzakereler derhal durdurulur'

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, idam cezasının tekrar getirilmesi halinde Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) müzakerelerinin derhal durdurulacağını söyledi.

Gentiloni, Türkiye’ye 10 yıl önce Avrupa kapılarını kapatmış olmalarının hata olduğunu kabul ederken, bu ülkede "ılımlı islam ve demokrasi modeli"nin mümkün olacağına inanan Avrupa’yı ise miyop olmakla suçladı.

"AB değerleri, idam cezasının kaldırılmasını da öngörüyor"

Radio Anch’io’ya konuşan Bakan Paolo Gentiloni, idam cezasını yeniden getiren bir ülkeyle müzakerelere devam etmenin, "ne gökte ne de yerde var olamayacağının" açık olduğunu söyleyerek, bu durumda derhal müzakerelere son verileceğini belirtti.

Gentiloni, AB değerlerinin, idam cezasının kaldırılmasını da öngördüğünü hatırlattı. Bakan, daha önceki açıklamalarında da Türkiye’de seçilmiş hükümetin yanında olduklarını, darbe girişimini ise kınadıklarını belirtmişti.

"Avrupa kapısının kapanmaması Türk yetkililerin elinde"

Corriere della Sera gazetesine de açıklamalarda bulunan İtalyan diplomasisinin başı, darbe girişimi sonrasında yapılan operasyonlarda intikam duygusu ve tasfiye yöntemiyle hareket edilmesinin, hukukun üstünlüğünün ihlal edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Gentiloni, "Avrupa’nın kapısı demokratik bir Türkiye’ye açıktır; ancak, bunun kapanmamasını sağlamak Türk yetkililerin elinde olacak" uyarısında bulundu.

Türkiye’ye Avrupa kapılarını kapatma konusunda hata yaptıklarını ifade eden Gentiloni, "Biz hatalar yaptık; ancak, bu dün değil 10 yıl önce. O zaman Türkiye’ye kapıları kapatmak, bu ülkenin gelişimine olumlu katkı sağlamadı ve buna İtalya sebep olmadı" diyerek, ülkesinin Türkiye’nin AB üyeliğine her zaman destek vermiş olduğuna işaret etti.

"Darbeyi de otoriter eğilimleri de reddediyoruz"

Bugün mesajın çok net olması gerektiğini de belirten Gentiloni, "Biz, askeri bir müdahaleyi nasıl açıkça reddettiysek, her türlü otoriter eğilimi de reddetmeliyiz" dedi.

Paolo Gentiloni, atılan her anti demokratik adımın, Türkiye ile sığınmacılara ilişkin varılan anlaşmaya olumsuz etkisi olacağını da ekledi.

Haberin Devamı

"Umarım Avrupa, aynı miyopluğu Balkanlar konusunda göstermez"

Bu konuda İtalya’nın her zaman miyop olan Avrupa’yı uyardığının altını çizen Gentiloni, şunları söyledi:

"Bir zamanlar Türk deneyimi hepimizi, ılımlı islam ve demokrasi modelinin mümkün olduğu kanısına vardırmıştı, ki bu daha fazla cesaretlendirme ve açılımı hak eden bir şeydi. Umarım aynı miyopluğu, Balkanlar konusunda uygulamayız: Sırbistan ile bazı başlıklar konusunda resmen müzakerenin başladığını hatırlatırım."