Gazete Vatan Logo

‘İçi bizde, dışı Rusya’da!’

Astana’da İdlib konusunda varılan anlaşmanın ardından dün hazırlıklar başladı. Tanklar İdlib sınırında hiza aldı, zırhlı araçlar tampon bölgeye geçti, 900 ÖSO askeri de kente gitti. İkinci aşamada ise TSK’nın bölgeye destek vereceği harekatla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’in içinin kontrolünün Türkiye’de olacağını, sınır dışını ise Rusya’nın koruyacağını söyledi

‘İçi bizde, dışı Rusya’da!’

Suriye’de ateşkesi sağlamak için yapılan Astana toplantılarının 6’ncısında önemli bir anlaşmaya varılmıştı. 14-15 Eylül 2017 tarihleri arasında, Kazakistan’ın başkenti Astana’daki toplantıda 4 çatışmasızlık bölgesi kurulması ve Rusya, Türkiye ile İran’dan 500’er askerin gözlemci olarak gönderilmesi konularında uzlaşılmıştı. İşte bu anlaşmanın ardından ilk hareketlilik önceki gün sınırlarımızda yaşandı. Bu hareketlilik üzerine dün Cumhurbaşkanı Erdoğan da çok açıklamalar yaptı. Partisinin 26’ncı İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın açılış programının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Türk askeri İdlib’de mi?” sorusu karşısında şu bilgileri verdi:

Şu anda ÖSO orada

“Şu anda Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) yürütüyor. ÖSO’nun İdlib’de şu anda yürüttüğü bir operasyon var. Henüz askerimiz orada değil. Tabii ki Türkiye ve Rusya, beraber yapacağımız ve yapmakta oluğumuz daha önce de söylediğim gibi İdlib, içi bizim tarafımızdan, dış tarafı da Rusya tarafından korunmasının sağlandığı bir bölge. Orda yaşayan insanların güvenliği noktasında böyle bir adım attık. Rejimle münasebetleri Rusya’nın yürüttüğü bir süreç. Diğer noktalarda da Türkiye olarak biz tedbirlerimizi aldık.”

Haberin Devamı

Boksta yumruk sayılmaz

Gazetecilerin bölgeden bir göç olur mu sorusu üzerine Erdoğan, “Her türlü hazırlığımızı aldık. Sınırlar zaten bizim korumamızda. Sınırın dışı Rusya’nın korumasında” dedi. Gazetecilerin ‘Fırat Kalkanı Harekatı’ndaki gibi mi bir ilerleme olacak sorusuna ise Erdoğan, “Karıştırma orasını. Biliyorsunuz boksa girildiği zaman yumruğun sayısı sayılmaz. Şimdi de İdlib’in güvenliğini sağlamaya yönelik yeni bir adımla daha ileri taşıma gayretindeyiz. Bugün İdlib’de ciddi bir harekat var ve bu devam edecek” cevabını verdi. Operasyonun isminin belirlenip belirlenmediğine ilişkin bir soruya ise Erdoğan, “Açıklanır” yanıtını verdi.

Tanklar sınıra dizildi

Astana görüşmelerinde sonuca ulaşılmasının ardından sınırda hareketlilik yaşanmaya başlanmıştı. Geçen hafta, aralarında rütbeli askerlerin de bulunduğu bir otobüs ile tıbbi malzeme ve mühimmat taşıyan çok sayıda araç, sınırı geçerek Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü ile Bab-el Hava gümrük kapılarının arasında 5 kilometrelik tampon bölgeye yerleşmişti. Reyhanlı’da önceki gün de yoğun hareketlilik vardı. Gece saatlerinde 20 araçlık tank konvoyu İskenderun Tren Garı’ndan Reyhanlı’ya geçti. İdlib’de vurucu güç olarak görev yapacak Kayseri ve Bolu Komando Tugayları’na aitlik birlikler havayolu ile Hatay’a intikal etti.

Haberin Devamı

İstiklal Marşı ve kahramanlık türküleri

Zırhlıların geçişi sırasında Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki hoparlörlerden İstiklal Marşı ile Çanakkale türküleri çalındı ve çeşitli kahramanlık şiirleri seslendirildi.

Fırat Kalkanı’na benzemez

“İdlib ile Fırat Kalkanı Harekatı’nı benzetmek yanlış. Fırat Kalkanı’nın gerçekleştiği alanda yaklaşık 250 bin sivil yaşıyordu. DEAŞ’lı sayısı ise 3 bin civarıydı. Ayrıca bunların çoğu yabancıydı, yani Suriye onların toprağı değildi. İdlib’de ise sivil sayısı 2 milyon. Silahlı kuvvet sayısının ise 20 ile 30 bin arası olduğu söyleniyor. Bir de bunlara bu bölgedeki güçlerin yüzde 90’ının Suriyeli olduğunu ekleyin. Yani kendi topraklarında bulunuyorlar. Bu şartlara baktığınızda bambaşka bir operasyon ve çok daha zorlu şartlar ortada.”

Haberin Devamı

Çavuşoğlu: İdlib’de amaç çatışmayı önlemek!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün gece Afyonkarahisar’dan yaptığı açıklamada, “İdlib operasyonunda amaç çatışmaları önlemek. Sahadaki durumu istihbarat ve asker birlikte değerlendirerek adım atacak” dedi.

ÖSO Hatay’dan geçti

Harekat sırasında görev alacak Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyeleri de otobüslerle Hatay’a getirildi. Fırat Kalkanı Harekatı’nda görev alan Hamza ve Semerkand Tugayları’na ait birlikler Kilis ve Gaziantep’ten sınırı geçerek kente getirildi. 15 grup ve yaklaşık 900 kişiden oluşan gurup daha sonra Suriye sınırına geçti. Bu konvoydaki hafif zırhlı araçlar dikkat çekti

Sınırda zirve

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve 2. Ordu Komutanı İsmail Temel ile Reyhanlı’da incelemelerde bulundu. Akar’a MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik etti. TSK’dan yapılan açıklamada, “Akar tarafından bölgede bulunan birlik komutanlarının da katılımıyla, son gelişmelerin değerlendirildiği bir toplantı yapılmış olup, faaliyetlerin planlandığı şekilde icrasına devam edilmektedir” denildi.

Haberin Devamı