Gazete Vatan Logo

'İbretlik ceza peşinde'

Yakın çevresine göre belgeden şüphesi yok

Başbakan Erdoğan’ın yakın çevresi, AKP’nin suç duyurusunun demokrasi dışı arayışa set çekme amaçlı olduğunu vurgulayarak, Erdoğan'ın belgeyle ilgili şüphesi olmadığını ve ibretlik ceza peşinde olduğunu belirtti.

Taraf gazetesinin haberine göre AKP kaynakları, “Erdoğan’ın belgeyle ilgili şüphesi olsa, Genelkurmay Başkanı’yla görüştükten sonra suç duyurusuna tevessül etmezdi” görüşünde. Erdoğan’ın İrtica Eylem Planı’nın mimarları hakkında, bu tür girişimlere baraj oluşturacak bir emsal karar istediği belirtiliyor.

Genelkurmay’da hazırlandığı ileri sürülen “AKP ve Gülen’i Bitirme Planı”yla ilgili tartışmalar sürerken, Başbakan Erdoğan’ın, partisini hedef alan “kıpırtılar” hakkında zaman zaman bilgilendirildiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre Başbakan Erdoğan, 12 Haziran Cuma günü Taraf’ta yayımlanan planla ilgili önce medya, muhalefet ve sivil toplum örgütlerinin tutumunu görmek istedi.

Partisine yönelik hazırlıklarla ilgili bilgili olduğu izlenimini veren Erdoğan, pazar gününe kadar bekledi. Genelkurmay Başkanlığı’nın sessizliği, ardından koyduğu yayın yasağı ve sivil toplum örgütlerinden yükselen tepkilere bakan Erdoğan, çıkışını Şanlıurfa’da yaptı.

Erdoğan salı günü Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile yaptığı görüşmeden etkilenmeden savcılığa suç duyurusunda bulundu.

ERDOĞAN İBRETLİK CEZA PEŞİNDE

Başbakan’a yakın kaynaklar, Erdoğan’ın, partisini hedef alan “kıpırtılardan” zaman zaman istihbarat birimleri tarafından bilgilendirildiğini, Taraf’ın deşifre ettiği plandan da bu çerçevede bilgi sahibi olabileceğini söylediler.

Erdoğan’ın demokrasi dışı arayışlara “set çekme” ve bu tür arayışları tümüyle önleme amacını taşıdığını, bundan sonraki adımlarıyla “baraj oluşturmak” istediğini belirten kaynaklar, “Şüphesi olsaydı yargıya gitmezdi, suç duyurusunda bulunmazdı. Hele hele Genelkurmay Başkanı ile görüşmesinden sonra bu yola hiç tevessül etmezdi. Bir girişimin, bir hazırlığın deşifre edilmesini ve bu anlayıştakilerin tasfiyesini, daha da ilerisi cezalandırılmasını istiyor. İbretlik bir ceza kesilmesini istiyor. Onun için yargıya gitme hakkını kullandı” yorumunu yaptılar.

AKP İÇİNDEKİ 'KİLİT HABERLEŞMECİLER' YAKIN TAKİBE ALINDI

Genelkurmay’a ait olduğu ileri sürülen planın başka bir boyutu ise belgede kullanılan, “AKP mensubu kilit haberleşmecilere kamuoyuna çelişkili açıklamalar yaptırılarak, AKP içerisinde ciddi anlamda anlaşmazlık ve bölünmeler yaşanıyormuş şeklinde algılanması sağlanacaktır” ifadeleriydi.
Taraf’ın ulaştığı bilgilere göre AKP’liler, kendi aralarında bu ifadeleri değerlendiriyorlar ama bu aşamada bir açıklama yapmaktan kaçınıyorlar. AKP yöneticileri, Başbakan Erdoğan’ın “kilit haberleşmeciler” ifadesini sadece “not aldığını” belirtiyorlar.

Parti kulislerinde “kimler olabilir” şeklinde spekülasyonlar yapılsa da Başbakan Erdoğan tarafından başlatılmış parti içi bir araştırma bu aşamada görünmüyor. Ancak bu durum, parti içinde, özellikle kapatma davası sürecinde zaman zaman isimlendirilerek de yapılan “partinin bölüneceği, kopmalar olabileceği” yolundaki senaryolar ve bazı isimsiz açıklamaların hatırlatılmasını engelleyemiyor.

Parti yönetimi, Erdoğan’ın ilk olarak belgenin doğruluğuna ilişkin tartışmanın sonuçlanmasını bekleyeceğine işaret ediyor. Erdoğan’ın, “kilit haberleşmecilerin” doğru çıkması halinde bu grubu çok gizli biçimde gözden geçireceği, tavrını milletvekili seçimlerinde göstereceği belirtiliyor.

MİT DE DEVREYE GİRDİ

Taraf’ın yayımladığı “AKP ve Gülen’i Bitirme Planı”ndan sonra peş peşe kritik zirvelerin yaşandığı Ankara’da dün yine hareketli saatler yaşandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Emre Taner’i Başbakanlık’ta kabul etti. Erdoğan ile Taner arasındaki görüşme 45 dakika sürdü.

Erdoğan’ın, MİT Müsteşarı Taner’den planın deşifre edilmesinden sonraki gelişmelerle ilgili bilgi aldığı ifade edildi. Erdoğan, bu görüşmeden sonra da Çankaya Köşkü’ne giderek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile haftalık olağan görüşmesini gerçekleştirdi. Gül ile Erdoğan, AKP’yi bitirme planının deşifre edilmesinden sonra ilk kez baş başa görüşme yaptılar.

Haberin Devamı