Gazete Vatan Logo

‘Hz. Muhammed’in mezarını yıkma planı’

İngiliz Independent gazetesi, Suudiler’in Hz. Muhammed’in kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebevi’yi yıkma planını içeren 61 sayfalık dokümanı manşet yaptı.

Independent manşetinde, Suudi Arabistan’ın Medine’de bulunan ve içinde Muhammed Peygamber’in kabrini de barındıran Mescid-i Nebevi’yle ilgili genişletme planının İslam dünyası açısından büyük riskler yaratabileceğini vurguladı. Independent 61 sayfalık planın, daha önce Mekke’deki kutsal mekânların da genişleme planları kapsamında yıkımını eleştiren İslam Mirası Araştırma Vakfı Müdürü İrfan el-Alavi tarafından ortaya çıkarıldığını yazdı. El-Alavi, plan kapsamında Muhammed Peygamber’in kabrinin bulunduğu Yeşil Kubbe’nin yıkılmak istendiğini belirtti.
Vahabiler türbeye karşı
Plan kapsamındaki önerilerin sıkı Vahabi anlayışa sahip din adamları tarafından hazırlandığı belirtiliyor. Bu anlayışa göre Hz. Muhammed’in her yıl milyonlarca ziyaretçi çeken kabrini ziyaret etmek ve orada dua ederek dilekte bulunmak Allah’a ortak koşmak anlamına geliyor. Bu nedenle Vahabiler tüm türbelerin yıkılmasını savunuyor.

Haberin Devamı

Karar Kral’ın

El-Alavi’ye göre bu plan dünyadaki Müslümanlar arasında gerilim yaratma riski taşıyor. El-Alavi bunun özellikle de Şii ve Sünniler arasında bir gerilim yaratabileceğini belirtiyor. Mekke’deki Mescid-i Haram’dan sonra Müslümanların en büyük ikinci kutsal mekânı olan Mescid-i Nebevi her yıl milyonlarca hacı tarafından ziyaret ediliyor. Mescidi Nebev-i’nin resmi sorumluluğu Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud’a ait. Bu nedenle planın Suudi Kralı tarafından onaylanmadan uygulanması da mümkün görünmüyor.