Gazete Vatan Logo

'Hz Hüseyin’e selam olsun'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Aşura Matem Merasimi'nde konuştu

UNESCO tarafından dünyada gerçekleştirilen en barışçıl matem töreni olarak örnek gösterilen Türkiye Caferileri’nin Halkalı’daki Aşura merasimine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.

Türkiye Caferilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdikleri aşura matem merasimi bu yıl da büyük bir kalabalığı topladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Halkalı Aşura Meydanına çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı. Kalabalık gruplar halinde alana yürüyen vatandaşlar, Kerbela’da şehit edilen Hz. Hüseyin’i gözyaşları ile andı. Kalabalığa yemek dağıtıldı. Kan vermek isteyen vatandaşlar için Kızılay çadırları kuruldu.

KILIÇDAROĞLU, GÜNCEL KONULARA GİRMEDİ

Aşura Meydanı’ndaki törene katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendinden önce konuşanların aksine güncel politik konulara girmedi. Kılıçdaroğlu, "Sevgili canlar" diyerek başladığı konuşmasında, " Bugün burada, insanlık tarihinin en acı olaylardan birini yeniden anmak için bir aradayız. O büyük acıyla yüzleştiğimiz her yıldan yeni dersler çıkarmalıyız. Her aşura günü, şimdiki halimizi test ettiğimiz, yeni dersler çıkaracağımız bir gün olmalıdır" dedi.

KILIÇDAROĞLU, KONUŞMASINI KISA TUTTU

Kerbela olayının Müslümanlar arasına sokulan fitnenin göstergesi olduğunu söyleyen CHP Genel Başkanı, "Bize düşen en büyük görev acılarımızdan bile ders çıkarmaktır. Evrensel bir dinin mensuplarına yakışan budur" diye konuştu.
"Sorumsuz idarecilerin fitnelerine aldırmayın" diyen Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Birbirinize olan muhabbetiniz azalmasın. Birbirinizi kalpten sevin. Şii, Alevi, Sünni herkes içindeki Yezid’i öldürürse, işte o zaman Hz Hüseyin’i yaşatırız. Biz sevgiyi, hoşgörüyü insanların kalbine ulaştırmak için çalışan kişileriz. Bu güzel ülkede, beraberce dostça yaşamak isteyen kişileriz. Biz acınızı biliyoruz. O acınız bu toplumda yaşayan herkesin acısıdır. O acıyı yaşatacağız. Her açıdan ders çıkaracığız. Hz Hüseyin’e selam olsun.

ÖZGÜNDÜZ’DEN YEMEN VE BAHREYN HATIRLATMASI

Törende konuşan Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz de, İsrail silahlarıyla Suriye devletine saldırıldığını öne sürdü. Özgündüz, "Bahreyn’de halk silahsız yürüyor. Suud tankları geliyor, onların canlarına kıyıyor. Halkının büyük bölümü Suriye devletinin yanında. Yemen halkı halk değil mi ? Hep Suriye’ye yoğunlaşıyorsunuz. Sizin samimiyetinize ben nasıl inanayım? ’Suud yaşasın’, 8 milyar doları İsrail’e versin. Bahyren’i bombalamak için Yemen halkını bombalamak için. Suriye, ’hayır o yaşamasın, çünkü o ülke dik duruyor’. En özgür Arap ülkesi Suriye" şeklinde konuştu.

"ÖNCELİK, İNSAN HAKLARIYSA BAHREYN’E, YEMEN’E DE BAKIN"

Caferileri Hüseyinciler olarak niteleyen Özgündüz, şunları söyledi:
" Ne Suriye’de devlete İsrail silahıyla saldıranlar Hüseyincilerdir. Ne de silahsız halkın başına Yemen’de Bahyren’de bomba yağdıranlar Hüseyincilerdir. Türk milleti Yezid düşmanlığında ve Hüseyin aşkında birleşmiştir. Hüseyin’in anılması sizin patronunuz Amerika’yı ve İsrail’i rahatsız eder. Bahyren’de halk silahsız yürüyor. Suud tankları geliyor, onların canlarına kıyıyor. Yemen’de bu silahlı halk, ABD destekli, İsrail destekli. İslamın zenginliğini kullanıyorlar. Suudi tankları insanları öldürüyor. İsrail’e karşı bir kurşun atmayan Suud’a karşı kimsenin gıkı çıkmaz. Halkının büyük bölümü Suriye devletinin yanında. Yemen halkı halk değil mi ? Hep Suriye’ye yoğunlaşıyorsunuz. Sizin samimiyetine ben nasıl inanayım. ’Suud yaşasın’, 8 milyar doları İsrail’e versin. Bahyren’i bombalamak için Yemen halkını bombalamak için. Suriye, ’hayır o yaşamasın’, çünkü o ülke dik duruyor. En özgür Arap ülkesi Suriye. İddia ediyorum. Gelip bir inceleyelim. Milyonluk destek mitinglerini niye görmezsiniz ? O zaman biz düşünüyoruz ’nedir bu’ ? Allah’ım sen şahitsin. Ben mezhep kaygısıyla desteklemiyorum, Esad rejimini. Sosyalist Baas rejimi beni ilgilendirmiyor. Türkiye’nin önceliği anti emperyalist duran bir rejimi yıkmak mı ? Sizin önceliğiniz insan haklarıysa Bahreyn’e, Yemen’e aynı gözle bakın."

BAŞBAKANA ÇAĞRI

Özgündüz Başbakan Erdoğan’ın geçen yıl Aşura törenine katıldığını hatırlatarak, ortaya çıkan fotoğrafın bütün İslam aleminde yankı bulduğunu söyledi. Özgündüz, Başbakan Erdoğan’ın, Bahreyn ve Yemen’de akan kanı durdurabileceğini belirtti. Özgündüz, "Sayın başbakanımız, geçen yıl bizi onurlandırdı. Bu fotoğraf, bütün islam dünyasını heyecanlandırdı. ’Sünnilerin Şiilerin başbakanı’ denildi. Füze kalkanına rağmen Başbakanımızın siyonizmin çıkarlarına hizmet ettiğini düşünmek istemiyorum. Erdoğan ve Davutoğlu bu iki mümin insanın İsrail’in güvenliğini koruma gibi bir derdi olamaz. ’Benim anlamadığım bir şey var’ diyorum". Sayın Erdoğan, sen bu kazandığın güveni, Suriye, Yemen, Bahreyn bu üç ülkede kesinlikle başarırsın. İran’la birlikte, Yemen’de ve Suriye’de doğru bir çözümle kanı durdurursun. Dünyanın yıldızı olursunuz. Kanı durdurun, bölgeye demokrasi getirin" diye konuştu.

KAMALAK VE ZEYBEK’DEN SURİYE ELEŞTİRİSİ

Törene katılan ve Özgündüz’ün ardından söz alan siyasiler de aynı konuya değindi. SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak, " Batının uydusu haline gelen iradeler, ondan bağımsız hareket edemezler" dedi. DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek de, " Suriye’den bahseden Başbakan, Yemen’den neden Bahreyn’den bahsetmezsiniz ? Maksat başka, Suriye yönetimi Emperyalizm’e, siyonizme teslim olmuyor. Bu yüzden Suriye’yi dağıtmak istiyorlar. Bunu da Türkiye’ye yaptırmak istiyorlar" şeklinde konuştu.
Geçen yılki anma törenlerine Başbakan Erdoğan ilk kez katılmıştı. 2009 yılında gerçekleştirilen törenlerde de dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal yerini almıştı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN DA AŞURE VE MATEM TÖRENİNE TELGRAF GÖNDERDİ

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesinin yıldönümü dolayısıyla Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından Halkalı’da düzenlenen "2011 Evrensel Aşure Matem Merasimi"ne telgraf gönderdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hz. Hüseyin ve beraberindeki canların Kerbela’da yaşadığı dramın, millet olarak herkesin ortak acısı, ortak hüznü ve ortak kederi olduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan, telgrafında düzenlenen ’Evrensel Aşure ve Matem Töreni’ne katılması için yapılan davete teşekkür ederken şöyle dedi:

"Hz. Peygamberin sevgili torunu Hz. Hüseyin ve beraberindeki masum canların Kerbela’da yaşadığı dram, millet olarak hepimizin ortak acısı, ortak hüznü ve ortak kederidir. Her daim acıyı bal eyleyenlerin matemini yüksek bir sadakatle paylaşıyor, Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitlerinin aziz hatırasının rahmete vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Müslüman aleminde bir daha böyle üzücü hadiselerin yaşanmaması dileğiyle, tuttuğunuz oruçların, yaptığınız ibadetlerin hak katında kabul olmasını niyaz ediyor, sevgi ve selamlarımı sunuyorum."

Haberin Devamı