Gazete Vatan Logo

'Hükümet tekstili tasfiye ediyor'

DYP Genel Başkan Yardımcısı Binhan Oğuz, tekstil sektörünün üç yıldır acil servisin kapısında bekletildiğini söyledi. Oğuz, "Hükümet tarım gibi tekstil sektörünü de tasfiye etmeye başladı" dedi

Kur ve üretim maliyetlerinin yüksekliğinden yakınarak, haftalardır hükümetten randevu isteyen tekstil ihracatçılarının sesini, iktidar değil muhalefet duydu. DYP Genel Başkan Mehmet Ağar'ın Ankara Esenboğa Havalimanı'nda sis nedeniyle uçaklar kalkmadığı için katılamadığı Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) toplantısına, İstanbul'dan gelen Genel Başkan Yardımcıları katıldı. Tekstil sektörünün sorunlarını dinleyip, partilerinin çözüm önerilerini açıklamak için İzmir'e gelen DYP Genel Başkan Yardımcıları Binhan Oğuz, Tevfik Altınok, Celal Adan, Orhan Keçeli, Genel İdare Kurulu üyeleri Emin Dinleten ve Birol Özcan ile partinin İzmir teşkilatı yöneticileri EİB'yi ziyaret etti.

Tevfik Altınok birkaç göstergeye bakarak ekonominin iyiye gittiğini söylemenin yanlış olduğunu belirterek, kur ve ekonominin iç dinamiklerindeki sıkıntı nedeniyle ihracatçının pek de tatlı günler geçirmediğini anlattı.

Binhan Oğuz, teksil ve konfeksiyon sektörünün sıkıntısının son 15 günde oluşmadığını, sektörün uzun zamandır sesini duyurmaya çalıştığını dile getirdi. Oğuz, "Hasta, acil servise geldi. Ancak üç yıldır acil servisin kapısında bekletiliyor. Çin ve Hindistan ürünlerinin istilası varken hükümetin soruna bu derece duyarsız kalması bizim canımızı yakıyor. Hükümet Türkiye'nin en büyük yarası olan cari açığa en iyi ilaç olan teksil sektörünü, tarım sektörü gibi tasfiye etmeye başladı" dedi.

Hükümetin 49 kente teşvik vermekle övündüğünü, ancak verdiği teşviklerin israfa dönüştüğünü öne süren Oğuz, "Hükümet, yatırımların teşvik verilen o kentlere kaydırılmasını istiyor. Bir iplik fabrikası, nitelikli işgücüyle birlikte bulunduğu kentten başka bir kente taşınamaz. Ayrıca bu teşvikler hiç de beklenen sonucu yaratmadı. Kayıtlı istihdam artmadı, azaldı" dedi.

Partisinin tekstil sektörünün sorunlarının çözümü için elektrik maliyetlerini ilk aşamada 10 centten 4 cente düşüreceğini belirten Oğuz, üretim maliyetleri içinde yer alan SSK ve diğer vergi yüklerini de yüzde 44'ten yüzde 20'ye çekeceklerini söyledi. Oğuz, "Ayrıca KDV'yi yüzde 18'den yüzde 8'e çekeceğiz. Türkiye'nin rakipleri gümrüklerdeki tarifelerle kendilerini korurken, Türkiye, Çin, Hindistan ve Bangladeş ürünleri için açık pazar haline geldi. Burada da düzenleme yapılmalı" dedi.

EİB Başkanlar Kurulu Başkanı Servet Eröcal, tarım ve tekstil sektörlerini tasfiye etmeye hiçbir iktidarın gücünün yetmeyeceğini belirterek, sektörün düzlüğe çıkacağına inandığını söyledi.

Haberin Devamı