Gazete Vatan Logo

‘Hrant Dink’in öldürüleceği gizlendi’

‘Hrant Dink’in öldürüleceği gizlendi’

Hrant Dink cinayetine ilişkin aralarında Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Reşat Altay, Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler ve Engin Dinç’in de bulunduğu kamu görevlileri hakkında açılan dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Duruşmada cinayet eskiİstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapan Ahmet İlhan Güler savunma yaptı. Güler, “Ölüme kasten sebebiyet verseydim savunma yapabilirdim. Koruma sağlanması sürecinde ihmal edilmiş yükümlülüğüm yoktur. Koruma, İstihbaratın konusu değildir. Yönetmelikler açıktır. İstihbarata ulaşanlar koruma için süreci başlatır. Bu işlemler için Koruma Şubesi vardır. Trabzon’dan İstanbul’a yani bize gelen yazı, Yasin Hayal’le ilgilidir. Osman Hayal sorulmaktadır. Ses getirici eylem ibaresi açıkça öldürüleceği anlamına gelmez. Trabzon İstihbarat Şubesi, bizi araya katmadan, Daire Başkanlığıyla beraber koruma sürecini başlatmalıydı.”

‘Zoraki suçluyum’

Güler, “Trabzon’dan gelen yazının gereği yapılmıştır. Bunun yapılmadığını söyleyen müfettişler şu anda tutuklu. Benim görevi ihmal etmediğime dair yargı kararları var. Trabzon’dan bizden isteneni yaptık. Başka işlem yapamazdık. İstihbarat faaliyeti hassas bir süreçtir. Ben zoraki suçlu ilan ediliyorum. Bazı sanıkların örgütsel bağları ortaya konmuş. Trabzon’dan gelen yazıda Dink’in öldürüleceği bilgisi gizlenmiştir. Benim üzerimden devlet mahkum edilmek isteniyor. Ben hem kendimi hem de devleti savunuyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Samast ilk kez duruşmada

Daha önce duruşmalara katılmayan Dink cinayeti tetikçisi hükümlü Ogün Samast da duruşmaya katıldı. Mahkeme Heyeti Başkanı Canel Rüzgar, mahkeme heyetine iki yeni üyenin daha atandığını söyledi. Böylece Dink davasına bakacak heyetteki hakim sayısı beşe çıkmış oldu. Samast en son 2010 Ekim ayında bu şekilde görüntülenmişti.