Gazete Vatan Logo

"Hollanda, tüm diplomasi ve nezaket kurallarını ihlal etti"

Birleşmiş Milletlerin (BM) eski Genel Sekreter Yardımcısı Sergey Ordjonikidze, Hollanda'nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın ziyaretlerini engellemesine ilişkin, "Hollanda tüm diplomasi ve nezaket kurallarını ihlal etmiştir" dedi.

"Hollanda, tüm diplomasi ve nezaket kurallarını ihlal etti"

Ordjonikidze, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tecrübeli bir diplomat olarak böyle bir olayla ilk defa karşılaştığını belirterek "Genelde bu tür anlaşmazlıklar kapalı yollarla çözülür. Ancak Hollanda tüm diplomasi, müttefiklik ve nezaket kurallarını ihlal etmiştir. Hollanda, Türkiye'nin NATO müttefiki değil mi? Müttefike böyle bir muamele yapılabilir mi?" ifadelerini kullandı.

Hollandalı bir bakana karşı benzer bir durum Rusya'da ya da Türkiye'de yaşansaydı, Avrupa basınının tepkisinin ne olacağına ilişkin Ordjonikidze, "Ülkemizde demokrasi ve ifade özgürlüğü olmadığını yazar, uzun süre bununla alay ederlerdi. Onlar kendilerinde bu hakkı görüyor. Ancak çifte standart burada ortaya çıkıyor."

"Yaşananlar demokrasiyle bağdaşmıyor"

Liberal Rus politikacı Boris Nadejdin de Hollanda'da yaşananların demokrasiyle hiçbir şekilde bağdaşmadığına dikkati çekerek "Avrupalı bir bakan, Rusya'da veya Türkiye'de aynı olayı yaşasaydı, Batı basınının neler yazacağını tahmin bile edemiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Hollanda hükümetinin seçimler nedeniyle böyle bir yolu tercih ettiğini savunan Nadejdin, "Hollanda'da kısa süre sonra seçimler olacak. En keskin sorunlardan biri mülteci konusu. Hollandalı yöneticiler, bu şekilde halkına sizin çıkarlarınız her şeyden önce gelir mesajı veriyor." yorumunu yaptı.

Nadejdin, Hollanda'nın bu tavrıyla sadece kendisine değil tüm AB bölgesinin güvenliğine ve istikrarına zarar verdiğini dile getirdi.

Türkiye uzmanı Yuriy Mavaşev de Hollanda'nın Türk bakanları engelleyerek diplomatik ilişkileri belirleyen Viyana Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine dikkati çekerek "Avrupa'da kendi imzaladıkları demokratik belgelerin kendilerini kapsamadığını düşünüyorlar. Bu büyük bir yanılgı." diye konuştu.

Hollanda'dan diplomatik skandal

Hollanda hükümeti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Türk toplumuyla ve diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek amacıyla geçen hafta sonu yapacağı ziyaretleri engellemişti.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmemesini istemişti. Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğunun giriş ve çıkışları güvenlik gerekçesiyle kapatılmıştı.

Rotterdam'da Başkonsolosluğuna geçmesine müsaade edilmeyen Kaya'nın önce korumaları gözaltına alınmıştı. Kaya'yı aracından çıkarmaya çalışan polis, vinçli çekici getirip aracı zorla çekme girişiminde bulunmuştu. Aracın kilidini açmak zorunda kalan Bakan Kaya, başka bir araçla polis eskortuyla Almanya'ya götürülmüştü.

Hollanda güvenlik güçleri, Kaya'ya destek vermek için gelen binlerce Türk vatandaşına polis köpekleri ve atlı polislerle sert bir şekilde müdahalede bulunmuştu.