Gazete Vatan Logo

‘Hiperaktif’ çocuklara kum torbası giydirdiler

Almanya’da 200 ilkokulda hiperaktif çocukları sakinleştirmek için 6 kiloya varan kum dolu yelekler kullanılmaya başlanması büyük tartışma yarattı

‘Hiperaktif’ çocuklara kum torbası giydirdiler

Bazı Alman okullarında ebeveyn ve pedagogların endişelerine rağmen hiperaktif çocukların yerlerinden kalkmalarını önlemek için ağırlık dolu yelekler giydirilmesi ortalığı karıştırdı. Ağırlığı 1.2 ile 6 kilogram arasında değişen ve can yeleği şeklinde tasarlanan yelekler Almanya’da şimdiden 200 okulda kullanılmaya başlandı. Yeleğin savunucuları, fiyatları 650 ile 800 TL arasında değişen yeleklerin çocukların huzursuzluğunu giderdiğini savunuyor. Yeleği düzenli kullanan çocukların davranışlarında gözle görülür değişim gözlemlediklerini belirtiyorlar. Buna karşılık; bunun bir cezalandırma olduğunu, yeleği kullanan çocukların ötekileştirildiğini ileri sürenlerin sayısı da az değil.

Derse odaklanıyorlar

Yelek kullanan okullar, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu dünya genelinde giderek artmış; Türkiye’de de geçmiş yıllara göre ortalama üzerinde seyrederken kum dolu yeleklerin ilaç tedavilerinden çok daha az karmaşık ve basit bir terapi yöntemi oluşturduğunu savunuyor. Kimi uzmanın kum dolu yeleklerin çocuklarda omurga anatomisi bozukluklarına yol açıp açmayacağı endişesini ise zaten 30 dakikadan uzun süre kullanılmadığı ve ağırlığın tüm omurgaya eşit dağılımı nedeniyle bu endişenin de yersiz olduğunu belirtiyor. Uygulamadan memnun anne-babalar, kum dolu yeleklerin kollarını ve bacaklarını sabit tutmak için efor sarf eden çocukların bunun yerine derse odaklanmak için çaba göstererek zaman kazandıklarını savunuyor.

Haberin Devamı

Yorgan yöntemi

Türkiye’de geleneksel yün yorganlar da kum dolu yelekler ile benzer bir mantıkla anksiyete, stres, depresyon ve obsesif kompulsif bozukluklar gibi birçok hastalığın tedavisi için psikiyatristler tarafından öneriliyor. Avrupa’nın birçok ülkesinde içine plastik ağırlıklar konan yorganlar, daha huzurlu bir uyku için son yıllarda kullanılan yaygın yöntemler arasına girdi. Bizde ise yüzyıllardır kullanan el yapımı geleneksel yün yorganlar farkında olmadan da olsa aynı amaca hizmet ediyor. Ağır yorganın vücuda yaptığı baskı aynı zamanda bir terapi etkisi yaratarak uyku halindeki kişinin kendini güvende hissetmesini sağlıyor. Sebebi ise ağırlığın vücudun bazı basınç noktalarını uyarması ve beynimizin seratonin üretmesi olarak açıklanıyor.

Haberin Devamı

Uygulamanın bilimsel karşılığı yok
- Başak Namdar Çelikkan: (İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı)
“Almanya’daki bu uygulamanın bilimsel olarak karşılığı yok. Uygulamayı iki yönden değerlendirmek gerekir. Fiziksel açıdan, çocuğun postürü, omurga sağlığı açısından son derece zararlı. Günümüzde çocukların sırtındaki çantalarından ağırlığından şikayetçiyiz. Okulda çocukların dolabı olmalı ve kitaplarını bu dolaplarda bulundurmalı derken bu uygulama sağlık açısından çok zararlı. Diğer taraftan çocuğun psikoloji için de tehlikeli. Sonuçta bir ceza yöntemi. Çocuğu kazanmak gerekirken ayrıştırıyorsunuz. Uygulamada soruş işareti olan başka durumlar da var. Çocuğun hiperaktif olduğuna kim karar veriyor? Uygulama ne kadar sürüyor? Bunların bilimsel alt yapısı olması gerekir ama bunları göremiyoruz. İki ucu açık uygulama.

Haberin Devamı