Gazete Vatan Logo

‘Hiçbir yerde güvende değilsiniz’

Uzmanlar, Mali’de batılıların kaldığı oteli basan cihatçıların amacının Avrupa’ya ‘Sizi her yerde vururuz’ mesajı vermek olduğu yorumunu yaptı.

‘Hiçbir yerde güvende değilsiniz’

Mali’nin başkenti Bamako’da 27 kişinin hayatını kaybettiği otel saldırısını radikal İslamcı El Kaide bağlantılı El Murabitun ve İslami Mağrip El Kaidesi (AQIM) örgütlerinin ortaklaşa planlayıp hayata geçirdikleri belirlendi. Lüks otel Raddison Blu işadamları, diplomatlar ve Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bir bölge olarak görülüyordu. Radikal İslamcıların otele düzenlediği saldırının sembolik bir anlamı olduğu, cihatçıların ‘hiçbir yerde güvende değilsiniz’ mesajı vermeye ve Mali’yi istikrarsızlaştırmaya çalıştığı yorumu yapıldı.





Pilotun odası


Saldırı sonrası otel içinde çekilen görüntülerde koridorların kan gölüne döndüğü, bazı odalarda yatakların da kanlı olduğu görülüyor. Reuters haber ajansının bir otel odasında çektiği fotoğrafta THY pilotunun kimliği pasaportu ve bir sertifikası görülüyor. Odanın oldukça dağılmış olması, içeride bir arbede yaşandığı izlenimi uyandırıyor. 7 kişilik THY ekibi baskından sağ kurtulurken 2 Rus, 3 Çinli, bir Amerikalı ve 2 Belçikalı’nın olayda hayatını kaybettiği açıklandı. Geri kalan kişilerin ise Malili otel personeli olduğu sanılıyor.

Haberin Devamı

THY ekibi İstanbul’da

Rehin alınan 170 kişi arasında olan Türk Hava Yolları’nın (THY) 7 personelinden 6’sı yurda döndü. THY’de istasyon müdürlüğünde görevli 1 kişi ise isteği ile Bamako’da kaldı. THY personeli, gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakırken, VIP salonu önünde bekleyen araçlarla havalimanından ayrıldı. THY Genel Müdürü Temel Kotil, “İstasyonda görevli arkadaşımız Türkiye’ye dönmek istemedi orada kaldı. Bamako büyük bir şehir ve personelimiz bulunduğu yer oradaki en büyük otel. Kimsenin aklına gelmeyeceği bir şey. Afrika’daki uçuşlarımız aynen devam ediyor. Bir sıkıntı yok.” dedi.