Gazete Vatan Logo
Magazin 'Hiçbir şarkıyı ezbere bilmem'

'Hiçbir şarkıyı ezbere bilmem'

Ayşe Hatun Önal'dan şaşırtan itiraf...

'Hiçbir şarkıyı ezbere bilmem'

Ayşe Hatun Önal, modellikten vokalliğe geçerken fark yaratanlardan. 2004 yılında “Çeksene Elini” şarkısıyla “Ayılık var senin hamurunda” diyerek gündeme geldi. Şimdilerde Çak Bir Selam şarkısı beğeni topluyor.

2004 yılındaki Çeksene Elini şarkısı ile çıkış yapmıştınız. Şimdi Çak Bir Selam parçanızı düşününce nasıl bir değişim yaşamışsınız?

Şarkı farklı sadece. Yoksa bir değişiklik yok. Gidip de şan dersi almadım. Bir de hiç baştan sona kadar başkasının şarkısını ezbere bilmem. Bu dezavantaj gibi görünüyor ama bunun seneler içerisinde avantaj olduğunu anladım. Birilerinin şarkılarını ezberlediğiniz zaman onun yolundan gidersiniz.

Yorumculukta şarkılarını ezberlediğiniz her kişiden bir şey alırsınız. Özdemir Erdoğan şan derslerini kesmemi söylemişti. O zaman kendin gibi bir çıkış yapabilirsin. Farklılık da ondan kaynaklı. Besteci istediği gibi yoğurabiliyor beni. Belli bir teknik oturmadığı için ben de farklı şeyler yorumlayabiliyorum.

İSTEDİKLERİ GİBİ OLMADIM!

Neden ana akım pop yapıp daha çok konser vermediniz?


Kendimi hazır hissetmiyordum yeniden bir şarkı yapmak için. O yıllarda da konser yapmak istemiyordum. Ama şimdi hazırım. “Bu kadar patladı şarkı neden ilerlemiyorsun?” dediler ve garip geldi onlara. Ben de insanlara garip garip bakıyordum. İlla talep var diye onu karşılamak zorunda değildim. Canım istemiyordu. İçinde güç varsa yapmalısın. Ben bu hayata bir kere geldim canımın istediği gibi yaşamalıyım.

Yaptığım işin meyvelerini toplamak istemiyorum onu sadece güzel bir şekilde yapmak istiyordum. Dalı meyvelendirecek gücü kendinde bulmalısın. “Ne de olsa kuru ağacı da yeşertirim” demelisin.

‘Sahneden beni indiremiyorlar’

Sahnede nasıl bir kadın oluyorsunuz?

3 kere performans sergiledim. İzleyicilere, “Bana bakın, çok sahne tecrübem yok birkaç ay daha bekleyeceksiniz” diyorum. Senelerce sahneye çıkmamak için direndim, şimdi ise indiremiyorlar. Az şarkım olmasına üzülüyorlar.

Şarkı seçerken özellikle nelere bakıyorsunuz?

Bütün olarak bakıyorum. Türkiye’de söze dikkat ederler, lafçı olduğumuz için. Şarkılarda da laf cambazlığı bekleniyor. Ritimli değiliz. Sözlerin yalın olması burada sırıtıyor. Yaşanmış duygulardan çıkan sözler her zaman güzel.

Yeni single nasıl olacak?

Single değil albüm geliyor artık. Temmuz’da bitmiş olacak. Elektronik pop türünde olacak... Trend bir albüm değil. Her şarkının kendi içinde konseptleri olacak. Orada “Ortayı Arama” diye bir şarkı olacak, çok sevdim.

‘Saçı değiştirmek gerizekalılık’

Sesinizi dinlerken nasıl hissediyorsunuz?

İlk başlarda çok garipsedim. Daha sonra alıştım. Özellikle sesimin naifliğini seviyorum.

Sahne kostümlerinizde neye dikkat ediyorsunuz?

Bir tarzın ve duruşun olmalı. Her albüm öncesi saçlarını değiştirmek bana çok gerizekalı bir şey geliyor. İnsanlar saçının rengi ya da elbisen için seni dinlemiyor. O tamamen 90’lardan kalan bir şey. Normalde duruşunu yansıtmak en samimisi. Taşlı elbise yaptırma gibi bir derdim olmadı. Ben solist değilim, alternatife yakın bir iş yapıyorum.

Gittiğiniz ilk konser neydi?

Adana’da Çelik konserine gitmiştim.

Haberin Devamı