Gazete Vatan Logo

'Herkesin alabileceği bir araba olacak!'

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, dün ‘yerli oto’ ile ilgili son noktayı koydu. TÜSİAD’ın genel kurulunda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan salondan ayrılırken verilen arada mini bir basın toplantısı yapan Koç, yeni otomobili Fiat’ın değil Tofaş’ın yapacağını, herkesin alabileceği yeni bir modelin hayata geçirileceğini vurguladı.

Tofaş’ın özellikle binek otomobil konusunda ortakları Fiat ile çok yakın çalışma içerisinde olduğunu kaydeden Mustafa Koç, “Bu çalışmada kendilerinden teknik destek istedik ve bunu bize sağlayacaklarını belirttiler. Bu araba Tofaş tarafından yapılacaktır. Kesinlikle ne Palio ne de Albea platformu kullanılacaktır. Yepyeni bir platform olacaktır” dedi. Son günlerde tekrar alevlenen yerli otomobil meselesinde özellikle Detroit Otomobil Fuarı’ndan sonra görsel ve yazılı basında çeşitli haberler çıktığını kaydeden Koç, bu konuya bir açıklık getirmek istediğini ifade etti. Ortakları Ford ve Fiat’la hem profosyenel bazda hem de aile olarak fevkalade iyi ilişkiler içerisinde olduklarını anlatan Koç, şöyle devam etti:

Teknik destek istedik

“Ford Otosan bundan kısa bir süre evvel 10 yıllık perspektifte yapacağı yatırımları açık bir şekilde ortaya koydu. Yaklaşık 1.2 milyar euroluk bir yatırım gerçekleşecek önümüzdeki 10 yıllık perspektifte. FIAT’a gelirsek, Tofaş’a, Tofaş’ta da özellikle binek araba konusunda ortağımız Fiat’la çok yakın çalışma içerisindeyiz. Bu çalışmada kendilerinden teknik destek istedik ve bunu bize sağlayacaklarını belirttiler. Bu araba Tofaş tarafından yapılacaktır. Kesinlikle ne Palio ne de Albeo platformu kullanılacaktır. Yepyeni bir platform olacaktır. Bununla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Gelişmeler oldukça sizi haberdar edeceğiz. Dolayısıyla bu konu üzerinde çok ciddi hâlâ ortağımız Fiat ile Tofaş için çalışıyoruz.”

“Şu anda bir takvim var mı?” sorusuna Mustafa Koç, “Şu anda takvim veremeyeceğim. Hayır” yanıtını verdi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, üretilecek otomobile ilişkin şu anda en ufak bir detay verme durumunda olmadıklarını da sözlerine ekleyerek, konuyla ilgili rakamların daha çıkmadığını kaydetti. Yerli otomobilin fiyatına ilişkin bir soru üzerine de Mustafa Koç, “Büyük bir ihtimalle herkesin alabileceği bir araba olacak” şeklinde yanıt verdi.

OSD üzerinden hükümetle temastayız

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Hükümetle yerli otomobil konuyla ilgili temaslarınız var mı?” sorusuna şu cevabı verdi: “Hükümetimizle bu konuyla ilgili temaslarımız var. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) üzerinden temasımız var. Kendilerine önerilerimizi de sunduk, bu işin nasıl olacağına dair... Dolayısıyla çok yakın bir şekilde çalışma içerisindeyiz.”

YENİ ÜYE REKORU KIRILDI, BAŞKAN ÇOCUKLARI GELDİ

İZLENİMLER


- TÜSİAD’a geçen yıl 79 yeni üye katıldı. Bu sayıyla TÜSİAD tarihinde yeni üye rekoru kırıldı. Yeni üyeler arasında Akbank’ın yeni Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, Genel Energy’nin Başkanı Mehmet Sepil, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, Index Bilgisayar’ın Başkanı Erol Bilecik yer aldı.

- TÜSİAD YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu’nun oğlu Bedii Can Yücaoğlu, eski başkanlardan Ömer Dinçkök’ün kızı, Yücaoğlu’nun gelini Gamze Dinçkök Yücaoğlu, yine eski başkanlardan Cem Boyner’in kızı Ayşe Boyner de TÜSİAD’ın yeni üyeleri arasında.

Aloğlu patronları şaşırttı

- Genel Kurul’da Divan Başkanlığı yapan Sedat Aloğlu, Ali Babacan’dan önce yaptığı konuşmayla TÜSİAD üyelerini şaşırttı. Aloğlu’nun, “AK Parti tüzüğünde bir değişikliğe gitmeniz gerektiğini düşünüyorum. 3 dönemlik milletvekilliği sınırlamasının doğru sonuç vermediğine düşünüyorum” sözleri, “Başbakan Erdoğan için söylendi”şeklinde yorumlandı. TÜSİAD’ı bağlamadığı belirtilen sözleri için Aloğlu, “Demokrasilerde kısıtlama olmamalı, halk seçmeli... Başbakan’a özel birşey söylemedim. Sistemle ilgili söyledim” dedi.

Van’a 426 bin TL yardım

- TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cansen Başaran Symes, genel kurulda TÜSİAD’ın 2011 ve 2012 bütçelerine ilişkin bilgi verdi. Symes, 2011 yılında 40. yıl etkinliklerinin masrafları ve son aylardaki kur farklarının bütçe üzerinde baskı yaptığını, 2011 yılının 244 bin lira açıkla kapatıldığını, 2012 yılında 14 milyon 445 bin liralık bütçe hedeflendiğini belirtti.

- TÜSİAD’da geçen yıl 22 bin lira olan yıllık üyelik aidatları da yüzde 9 artışla 24 bin liraya yükseltildi. Geçen yıl 12 milyon 804 bin lira aidat toplanırken giriş aidatları da 987 bin 500 lira oldu.

- TÜSİAD’ın 2011 gelir gider tablosunda dikkat çeken kalemlerden biri Van’daki depremle ilgili bir kampanya oldu. Buna göre, Van depremi için düzenlenen kampanyaya 426 bin 117 liralık destek verildi. Geçen yıl 40. yıl kutlamaları için 2 milyon 16 bin lira, araştırma ve toplantılarla temsil gideri olarak 2 milyon 95 bin lira harcandı.

Haberin Devamı