Gazete Vatan Logo

'Herkesi bin euro verin ve...'

Kriz Kahini lakaplı ekonomist Nouriel Roubini, krizdeki ülkeler için yeni bir reçete yazdı

Roubini borç krizi çözümü için Almanya'ya vatandaşlarına 1000 euro verip, Güney Avrupa ülkelerine tatile göndermesini önerdi.

Kriz Kahini lakaplı ekonomist Nouriel Roubini bir Alman gazetesine verdiği demeçte, Avrupa’daki hükümetlerin ekonomik büyümeyi güçlendirmek için kemer sıkma ve kurtarma paketleri hazırlama ısrarından vazgeçip, vergileri indirme ve maaşları artırma seçeneklerini değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Roubini aynı zamanda Alman hükümetinin vatandaşlarına borç sıkıntısı içindeki Güney Avrupa ülkelerinde tatil yapıp, bu ülkelerin ekonomilerini güçlendirmelerine yardımcı olması için tatil teşvikleri vermesi gerektiğini de söyledi.

Diğer yandan bazı büyük Avrupa ülkelerinde mali politikalar kemer sıkmadan büyümeye kaymaya başladı. Ancak Almanya bütçeyi kontrol altında tutmak için kemer sıkma önlemleri uygulama ısrarını devam ettiriyor.

Kriz kahini Roubini Almanya’nın en ünlü gazetesi Bild’e verdiği röportaj da “Tasarruf deliliğinden bir an önce vazgeçilmeli. Hükümetlerin vergileri azaltıp, maaşları artırması gerekiyor. Avrupa’nın büyümeye ihtiyacı var”” dedi.

Roubini ek olarak, “Alman hükümeti her bir vatandaşına seyahat çeki olarak 1000 euro versin. Ancak bu çek sadece krizdeki ülkelerde yapılacak tatillerde kullanılsın. Bu şekilde bu ülkelerdeki büyümeye yardım edecektir. Bununla birlikte Güney Avrupa ülkelerinde tatil için ev satın alanlara da vergi indirimleri uygunlanmalı” diye devam etti.

Roubini bugüne kadar AB’den iki kez yardım alan Yunanistan’ı eurodan çıkarmanın para birliğinin çökmesine neden olacağını da söyledi.

Bırakınız iflas etsinler

Finans dünyasının diğer bir kıyamet alametçisi olarak gösterilen Doktor Kıyamet lakaplı ünlü yatırımcı Jim Rogers da Avrupa'da borç sorunu yaşayan ülkelerin kurtarılmasına karşı olanlardan.

Rogers, İspanya'ya verilen 100 milyar euroluk yardımın ardından, "Bu saçma. Bırakın İspanya iflas etsin. Sadece o değil hepsi iflas etsin" dedi.

Rogers, kurtarma paketlerinin Avrupa'nın sıkıntılarına bir nebze bile yardımcı olmadığını ifade etti.

Doktor Kıyamet, "Çalışması beklenen sistem güçlü insanlar göreve gelsin ve varlıkları satın alsın şeklindedir. Ama Avrupalılar varlıkları güçlü insanlardan alıp güçsüz insanlara veriyor. Bu absürd bir ekonomi" dedi.

İspanya’ya rekor borçlanma maliyeti

Diğer yandan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in 18 İspanyol bankasının notunu düşürmesinin ardından, ülkenin borçlanma maliyeti Madrid’in euroya girişinden bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

İspanya’nın 10 yıllık tahvilleri için ödediği faiz yüzde 6.78 ile ülkenin euro tarihinin rekorunu kırdı.

Diğer yandan İspanya geçen hafta bankacılık sistemindeki sorunları çözmek için euro bölgesi maliye bakanlarıyla oturduğu pazarlık masasından 100 milyar euroluk anlaşma ile kalktı. Buna rağmen, yatırımcılar alınan yardımın işe yaramayacağından, Madrid hükümetinin aldığı parayı geri ödemede zorluk yaşamasından korkuyor.

Fitch ise 18 bankanın notunun indirilmesinin, 7 Haziran’da ülkenin notunun indirilmesiyle bağlantılı bir hareket olduğunu açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşu aynı zamanda İspanya’nın bankacılık sektörünü genel ve bireysel olarak stres testlerine tabi tuttuklarını da belirtti. (Hürriyet)

Haberin Devamı