Gazete Vatan Logo

'Herkes yatağında uyusun'

Başbakan Erdoğan'la görüşen heyetten Gezi Parkı eylmcilerine çağrı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bazı bakanlar ve kurmaylarıyla birlikte katıldığı, 8 sanatçı ile Taksim Dayanışma Platformu'ndan temsilcilerle yaptığı görüşmeden, "Yargı kararı çıkıncaya kadar Gezi Parkı ile ilgili hükümetin hiçbir tasarrufta bulunmayacağı", "sonrasında yapılacak kamuoyu oylamasında çıkan sonucun hükümet tarafından uygulanacağı" sonuçları çıktı.

Görüşmeye katılanlar mutlu ayrılırken, Taksim Platformu üyeleri, "Pozitif sözleri, arkadaşlarımızın da pozitif olarak değerlendireceğini düşünüyoruz" açıklaması yaptı.

GECE BAŞLADI, SABAHA KARŞI BİTTİ

Başbakan Erdoğan, önceki gün, Gezi Parkı ile ilgili kendisinden randevu isteyen sanatçı Hülya Avşar'la görüşmesinden sonra sürpriz bir görüşme de gerçekleştirdi. Başbakan'ın resmi programında yer almayan görşüme, akşam saatlerinde kamuoyuna duyuruldu. Başbakanlık Resmi Konut'ta saat 23.45'te başlayan ve 3.5 saat süren görüşmeye, Taksim Dayanışma'dan TMMOB Başkanı Eyüp Muhcu ve Semt Dernekleri Sözcüsü Cem Tüzün ile sanatçılar Sunay Akın, Yavuz Bingöl, Ceyda Düvenci, Halit Ergenç, Sertap Erener, Mahsun Kırmızıgül, Nebil Özgentürk ve Ali Sunal katıldı.
İlk heyetten sonra gelen Taksim Dayanışma'dan Derya Karadağ, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nden Beyza Metin, KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Tabip Odası Sekreteri Ali Çerkezoğlu, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman da daha sonra görüşmeye dahil oldu. Görüşmede, Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın ve Başbakan Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan da hazır bulundu.

HÜKÜMET YARGI KARARINI UYGULAMAKLA YÜKÜMLÜDÜR

Sabaha karşı biten görüşmeden sonra açıklama yapan Hüseyin Çelik, Gezi Parkı ile ilgili olarak verilmiş olan bir yargı kararı olduğunu belirterek, "Elbetteki hükümet yargı kararlarına saygılı ve uygulamakla yükümlüdür. Bu kararla ilgili olarak temyiz süreci başlatılmıştır. Bölge idare mahkemesinde devam edecek olan, belki Danıştay'da devam edecek olan bir süreç devam etmektedir. Yargı kararı sona erinceye kadar Gezi Parkı ile ilgili olarak hiçbir tasarrufta bulunulmayacaktır. Yargı kararı lehte çıksa bile yani hükümet icratının ve alınan kararların lehinde çıksa bile, hükümetimiz burada halkımızın ne düşündüğü, ne istediği ve istemediğini öğrenmek üzere bir halk oylamasına gidecektir" dedi.

"Plebisit" diye belediyelerin özellikle verilen kararlarda halkın görüşüne başvurulan mini halk oylamalarının olduğunu dile getiren Çelik, "Bu durumda da İstanbul halkı ne istiyor, İstanbul halkı ne istemiyoru ölçmek için, bunu değerlendirmek için bir halk oylamasına gidilecektir. İstanbulluların verdiği karar bizim için son derece saygıdeğerdir. Lehte de çıksa aleyhte de çıksa hükümetimiz bunu elbette uygulayacaktır, uygulamak durumundadır."
Heyetin, hükümetten orantısız güç kullanan güvenlik görevlileri ile ilgili gerekli inceleme ve soruşturmaların yapılmasını talep ettiğini dile getiren Çelik, "Başından itibaren hükümet de aynı görüştedir. İnceleme, soruşturma başlatılmıştır. Eğer birilerinin göz göre göre yanlış yaptığı ve suç işlediği tespit edilirse, kanunların öngördüğü cezai müeyyideler uygulanacaktır" dedi.

SICAK YATAKLARINIZA GİDİN

"Gezi Parkı şu anda parktır. Yargı kararı çıkıncaya, halk oylamasının sonucu belli oluncaya kadar burada da farklı bir tasarrufa gidilmeyecektir" sözlerini yineleyen Çelik, "Ancak Gezi Parkı sadece belli bir grubun gidip 24 saat yaşadığı bir park olmaktan derhal çıkmalıdır. Orada barışçıl ve demokratik bir eylem gerçekleştirmek üzere toplanan gençlerimize ağabeyleri olarak söylüyorum, bu saatten itibaren evlerinizdeki sıcak yataklarınıza, rahat yataklarınıza yatmanız çok daha doğru olandır, bunu yapmanız gerekiyor" diye seslendi.

Olayların Gezi Parkı olayı olarak başladığını ancak farklı mecralara götürüldüğünü bildiren Çelik, "Gezi Parkı'nın rüzgarıyla acaba yelkenlerimizi şişirebilir miyiz gözaçıklığı yapanlar oldu. Birçok vatandaşımızın canına, malına zarar verildi, maalesef büyük bir keder ve teessürle ifade ediyorum, 4 vatandaşımız da hayatını kaybetti, biri de bir polisimizdi" ifadesini kullandı.

GÖNLÜ KIRILANLARA ÜZÜNTÜLERİMİZİ İFADE EDİYORUZ

"Bu gerilimin, bu gerginliğin ve ülkemizin hiç de hak etmediği bu ortamın ortadan kalkmasını istiyoruz" diyen Çelik, "Canı yananlardan, gönlü kırılanlardan dolayı üzüntülerimizi ifade ediyoruz" dedi.
"İllegal örgütlerin, pusuda bekleyen kötü niyetlilerin, kötü niyetlerini tatbik edecekleri ortamı oluşturmamak konusunda herkesin büyük bir hassasiyet içinde olması" gerektiğini vurgulayan Çelik, "Temenni ederim ki birkaç saat sonra güneş daha parlak doğar, yarınlarımız daha aydınlık olur... Bu temennilerle bütün Türkiye'ye 'günaydın' demek istiyorum" diye konuştu.

İYİ BİR NOKTAYA GELİNDİ

"Gelen arkadaşlar taleplerle gelmişlerdir. Talepler konuşulmuştur ve iyi bir noktaya gelinmiştir" diyen Çelik, "eylemciler ayrılmazsa müdahale gündeme gelir mi?" sorusu üzerine ise, "Hükümet bu konuda son derece müsamahakar davranmıştır. Demokrasinin müsamahası nereye kadarsa oraya kadar gösterilmiştir. Hükümetin çok uzun boylu Gezi Parkı'nın bu şekilde işgal altında tutulmasına müsaade edeceğini hiç zannetmiyorum" diye konuştu.

ARTIK NİHAYETE ERSİN

Başbakan'la görüşen heyette yer alan sanatçılardan Halit Ergenç, Erdoğan'ın, yargı sürecine saygılı olduklarını ve yargı haricinde davranmayacaklarını ifade ettiğini bildirdi. Ergenç, Başbakan'ın, yargı süreci sonunda kışla yapılmaması kararı çıkarsa buna uyacaklarını ve burayı park olarak düzenleyip, koruyacaklarını söylediğini ifade etti. Ergenç, yargı süreci sonunda olumlu sonuç çıkması durumunda ise halk oylamasına gitmeyi istediklerini söylediğini vurgulayarak, ''Dolayısıyla bu yargı sürecinin sonuna kadar zaten herhangi bir değişiklik olmayacaktır Gezi Parkı'nda. Bunun sonrasında artık orada bulunan arkadaşlarımızın evlerine dönmelerini istediklerini, bu süreci izlemelerini ve takip etmelerini istediklerini söylediler. Artık herkesin yatağında uyumasını ve bu gergin ortamın, sokaklarda olan olayların da nihayete ermesini istediklerini söylediler" dedi.



TEMİNAT VERİYORUZ
Orantısız şiddet uygulayanlar konusunu da görüştüklerini belirten Ergenç, "Dediler ki 'elinizde olan herhangi bir görüntü, herhangi bir delil ne varsa mutlaka bize ulaştırın. Taraf önemli değil, kimin kime şiddet uyguladığı söz konusu değildir. Her taraftan olabilir, biz bunun soruşturmasını başlattık, sonuna kadar da yürüteceğiz, size bu teminatı veriyoruz' dediler" ifadesini kullandı.
"Kendi adıma çok mutlu ayrılıyorum" diyen Sunay Akın ise, "Demokratik çözüm süreçlerinin zaten var olan bu süreçlerin altı iyice çizilmiştir, pekiştirilmiştir. Benim gönlümde yatan şu; buradan İstanbul'a giderek Gezi Parkı'ndaki arkadaşlarımızla sanatımızla, şiirlerimizle, şarkılarımızla, belgesellerimizle, bu işi demokratik anlamıyla bir yerde bir finale, bir taçlandırmaya getirmek. Bütün bu hukuk süreci zaten sürüyor, Taksim Parkı, parktır, bu süreçte zaten kendi adını almıştır" diye konuştu.

BÜYÜK İZ BIRAKTI

Taksim Dayanışması sekreteryası adına konuşan TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman da 17 gündür Gezi Parkı ile başlayan "çevre hakkı ve demokrasi mücadelesi"nin Türkiye'de büyük bir iz bıraktığını belirterek, Başbakan Erdoğan'a günlerdir ifade ettikleri değerlendirmelerini yeniden sunduklarını söyledi.
Kahraman, "Sayın Başbakan, oylama sonucunda park olarak kalmasının tercih edilmesi halinde, bu karara uyacaklarını ifade ettiler. Bu aşamada, öncelikle yargı nihai kararını verene kadar projenin uygulamaya geçilmeyeceğini ifade etmesi Sayın Başbakanın, bu gecenin olumlu sonucudur" dedi.

"Başbakanımızın, tarafımıza yapılan açıklamalarını, ülkemizin tüm kamuoyunun, Gezi sakinlerinin takdirine bırakıyoruz" diyen Kahraman, "Buradan çıkan pozitif yönlü yaklaşımı değerlendirmelerini bekliyoruz" diye konuştu.
Kahraman, bir gazetecinin, "Bu sözler eylemin bitmesi için yeterli midir sizin için" yönündeki sorusuna, "Bu sözler pozitif yönlü sözlerdir. Pozitif yönlü bu sözlerin arkadaşlarımızın da pozitif olarak değerlendireceklerini bizler buradan düşünüyoruz" yanıtını verdi.

Haberin Devamı