Gazete Vatan Logo

‘Her şeye kendileri hakim olmak için iptal etmişlerdir’

Eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan: ‘Her şeye kendileri hakim olmak için iptal etmişlerdir’

ÖSYM’nin eski başkanı Ünal Yarımağan kendi döneminde açılan bilişim güvenlik ihalelerinin yeni dönemde iptali ile ilgili sorularımızı yanıtladı:

Yeni yönetim göreve geldikten 15 gün sonra sizin açtığınız iki ihaleyi iptal etti. sizce bunu neden yapmış olabilir?

Bilgi işlemin konusudur, bilgi işlem müdürlüğü bize gelip sunum yapar ve ‘böyle bir şeye ihtiyacımız var’ diye biz de ihaleye açarız. Yazılım güvenliğinin artırılmasıyla ilgili bir ihaleydi, bizden sonraki yönetim bu ihaleleri neden iptal etti, yerine de ne getirdi bilgim yok. İhaleler neden iptal etmiş olabilirler sorusuna her şeye kendileri hakim olmak istediklerinden dolayı iptal edilmiştir diyebilirim. Mustafa Tütüncü Bilgi İşlem Müdürüydü onu da görevden aldılar.

İptal edilen ihaleler güvenlik açığını derinleştirmiş midir?

Çok fazla detay bilmiyorum ihaleyle ilgili. Satınalma grubu ihaleye çıkar, bilgi işlem müdürlüğü gerekçesini hazırlar, başkandan onay alır ve uygulama başlar. Her ne kadar ben bilgi işlemciysem de bizim dönemimizde açılan ve yeni dönemde iptal edilen bu ihalelerin derinliğini bilmem. Arkadaşlar bana getirdiğinde karar verecek kadar ayrıntısına girerim ve imzalarım.

ÖSYM Başkanı Demir’in açıklamaları sizi tatmin etti mi?

Basın kopyası ile ilgili olan mantıklı geliyor ama adaylara verilenlerde bir şifreleme, bir hata var mıydı bunu bilemiyorum. Sıralı olan şıklarda yanlışların yerini değiştirirseniz sonradan yanlışları tekrar sıraya soktuğunuzda çakışan soru doğru olur. O şifrenin gerekçesi basın kopyasında ortaya çıkar. Öğrenciye verilende fikir beyan edemiyorum.

Şifrenin farkında değiller

Basın kitapçığı sizce neden şifrelenmiş olabilir?


Farkında değiller şifrelendiğini. Bugün ÖSYM’yi yönetenler fantezi peşinde bir gruptur, uygulama yapmamış, teorisyenlerden oluşan bir grup bunlar. Benim yerime 5 kişi bakıyor. Yaptığım görevi değişik üniversitelerden 5 kişi yapıyor bugün. Benim tahminim bunlar test konusunda uzman değil, deneyimleri de yok. Tecrübesizler. Bir de şu olgu kafalarında var “eskiden işler kötü yapılıyordu, biz çok iyi yapıyoruz.” İyisini yapmak için bir fırın ekmek yemeleri lazım. Ayrıca ‘Bu sistemle haksızlıkları giderdik’ diyorlar. Hangi haksızlıkları ortadan kaldırıyorlar? Hangi dönemde ne gibi haksızlıklar vardı, açıklanmalı. ÖSYM olaya hakim olmadığı için kafaları karıştırıyor.

Biz 10 kitapçık hazırlardık

Sizin zamanınızda böyle sıkıntılar yaşandı mı?


Hayır. Biz 10 tane kitapçık oluştururduk. Bilgisayarla değil, uzmanlar bu kitapçıkları oluştururlardı. Hangi soru hangisinden sonra gelmesi gerektiğini bu uzmanlar bilir. Şıkların nasıl sıralanması gerektiği böyle rastgele olamaz, pedagojik bir olaydır. İnsan eliyle oluşturuluyordu ve ben de hiç karışmazdım, soruları hazırlayan testçi arkadaşlar hazırlardı. 1 milyon 700 bin kitapçık fantezidir.

Haberin Devamı