Gazete Vatan Logo
Magazin ‘Her albüm geleceğe bıraktığımız bir anı’

‘Her albüm geleceğe bıraktığımız bir anı’

Baba Zula, ülkenin en kendine has gruplarından biri... Türkçe saykodelik müziğin başını çeken Murat Ertel ve Levent Akman Japonya turnesinden hemen sonra 34 Oto Sanayi albümünü yayınladı. Sanatçılar ile bu albümün neler hissettirdiğini konuştuk.

Japonya turnenizden bahseder misiniz? Müziğinize gösterilen bu ilginin sebebi nedir?

Yaklaşık 12 gün Japonya’daydık. Verdiğimiz bütün konserler dopdolu geçti. Tokyo’da mütevazı bir restoranda sushi yerken bizimle fotoğraf çektirmek isteyen Japon dinleyicilerimiz vardı. Açıkcası biz de bu kadarını beklemiyorduk. Konserden sonra imza kuyruğu oldu, bu kadarı Türkiye’de hiç olmadı açıkcası. Şehirler arası yolculuklar için güzel bir turne otobüsümüz vardı. Biraz yorucuydu fakat müziğimizin Japonya’da bu kadar beğenildiği görmek her şeye değer. Japon kültürü ile Türk kültürü arasında derin bir bağ var. Farkında değiliz belki ama 2 toplum da Asyalı, misafirperver, farklı kültürlere saygı duyuyor. Türk müzisyenlere gelince, burada orijinal olana ilgi var.

Haberin Devamı

Yeni albümünüz “34 Oto Sanayi”nin hikayesi nedir?

Müzik stüdyomuz Maslak Oto Sanayi’de ve etrafı gökdelenlerle çevrilmiş durumda. İleride buraların da kaybolacağını düşündüğümüz için gelecek nesillere bir anı bırakmak istedik. İstanbul başta olmak üzere şehirler insanlara göre değil de arabalara göre tasarlanmaya başladı. İnsani değerler yerini kapitalist toplumun vahşi tüketim güdülerine bıraktı.

‘Kültürünü hissedebilen insanlara çalıyoruz’

Bir önceki albümünüz Gecekondu’dan bu yana nasıl geçti zaman?

Yaklaşık 4 yıllık bir ara var. Ama biz üretmeye ara vermedik bu süre içinde. Üretim süreklilik isteyen bir durum, şimdiden bir sonraki albüme dair fikirleri tartışıyoruz. Herhangi bir şeyden çıkabiliyor şarkılar. Türkiye’de (hatta dünyada) kadına karşı ayrımcılık bizi Babasız Kızlar Balosu diye bir parça yapmaya itti. Yeni albümümüzde İtaat Etme diye bir parça var. Hayattan ya da çevremizde gördüğümüz şeylerden esinlenerek üretiyoruz, bu bir sinema veya tiyatro müziği ise bunların konularından, dekorlarından, fikirlerinden de olabilir. Bizim için her albüm geleceğe bıraktığımız bir güncedir. Oto Sanayi’deki kendi stüdyomuzda bağımsız hareket edebiliyoruz.

Haberin Devamı

Şimdi sırada ne var?

Kasımda Türkiye konserlerimize başlıyoruz. Aslında en çok Türkiye’de konser vermek hoşumuza gidiyor, kendi kültürümüzün müziğini içinde hisseden insanlara çalıyoruz çünkü. Sonrası da tam gaz çalmaya devam edeceğiz.