Gazete Vatan Logo

'Her adımı atacağız'

Başbakan Davutoğlu çözüm sürecinde kararlılık mesajları verdi

"Hükümet, kim ne yaparsa yapsın, kalıcı istikrarı karşılıklı anlayışla sürdürecek, çözüm sürecini savunmaya devam edecek. Bunu başarma konusunda tereddütsüz her türlü adımı atacağız”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Filipinler ziyareti sırasında çözüm süreciyle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. "Türkiye'nin bu meselesi hususunda, hükümetimizin tutumu çok açıktır" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

'Özeleştiri oldu'

“Biz daha ilk günden itibaren çözüm sürecinin ancak kamu düzeni içinde başarıya ulaşabileceğini vurguladık. Çözüm süreci kaos süreci değildir. Şimdi 6-7 Ekim olayları bazı çevrelerin, hem hükümetimize dönük olarak bir hamlesiydi hem de çözüm sürecini provoke etme çalışmasıydı. Şimdi HDP'den gelen açıklamalar, bunun fark edildiği ve bir anlamda bu konuda bir özeleştiri yapıldığı yönünde açıklamalar oldu. Bu açıklamalar çerçevesinde hareket edilmesini bekliyoruz.”

'Talimatları vereceğiz'

Davutoğlu, yurtdışı ziyareti öncesinde Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a HDP ile görüşmelerin yapılabileceğini söylediğini belirterek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Bu görüşmeler devam edebilir. Ta ki kimse çözüm sürecinden hareketle Türkiye'deki kamu düzenini bozmaya kalkışmasın, ta ki kimse Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Kürt vatandaşlarımızı istismar ederek veya onlara zulmederek çözüm sürecini akamete uğratmaya kalkışmasın. Bizim çözüm süreci konusundaki kararlılığımız kesindir. Döner dönmez arkadaşlarla konuyu değerlendireceğiz tekrar. Hemen ertesinde perşembe günü Irak'a gideceğim. Gitmeden önce çözüm süreci bağlamında bundan sonra atılacak adımlar konusunda arkadaşlardan bilgi aldıktan sonra gerekli talimatları vereceğiz.”

Tunceli'yi ziyaret

“Hükümet, kim ne yaparsın, Türkiye'deki kalıcı istikrarı, karşılıklı anlayışla sürdürecek çözüm sürecini her zaman savunmaya devam edecek. Bunu başarma konusunda tereddütsüz her türlü adımı atacağız. Bu hafta sonu da da Tatvan, Patnos'ta, Tunceli'de olacağım. Oralarda da oradaki kardeşlerimle buluşup Tunceli'de olacağız. Bu konuları yüz yüze halkımızla da görüşme imkanı bulacağız. Burada temel muhatabımız vatandaşlarımızdır. Kimsenin çatışmacı ve silahlara dayalı yöntemle konuşmasını istemiyoruz. İnşallah güzel gelişmeler olacak. Bunu kararlılıkla sürdüreceğiz.”

Haberin Devamı

Filipinler'deki 3. göz Türkiye!

Başbakan Davutoğlu, 'çözüm süreci'ne Türkiye'nin de katkıda bulunduğu özerk Mindanao bölgesiyle Filipin hükümeti arasındaki müzakerelerle ilgili de açıklama yaptı: "Bu son barış sürecinde Türkiye'den yardım talep edildiğinde o zaman Dışişleri Bakanı olarak bizzat devreye girdim. Buradaki barış heyetine bir temsilci gönderdik. Şimdi silahların bırakılması aşmasına gelindi. Silahları bırakma komisyonu başkanı da bizim NATO'da daimi temsilcimiz Sayın Haydar Berk. Dün (önceki gün) ben Filipinler hükümeti ile hem de daha sonra gece MILF (Moro İslami Kurtuluş?Cephesi) yetkilileriyle yaptığım görüşmelerimde, bu sürecin suhuletle tamamlanması için Türkiye'nin üzerine düşeni yapacağını bir kez daha vurguladım.”