Gazete Vatan Logo

‘Haydarpaşa Garı’nı otel yapmak istiyorlar’

Haydarpaşa Garı’nın restorasyon projesinde “Kültürel Tesis, Turizm ve Konaklama Alanı’ tanımı yapıldığı, bunun da garın otele dönüştürülmesi anlamına geldiği öne sürüldü

‘Haydarpaşa Garı’nı otel yapmak istiyorlar’

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Koruma Kurulu ve TCDD’den gelen Haydarpaşa Garı Projesi ile ilgili olarak belediyede basın toplantısı düzenledi. Ortak yeni bir projenin bulunmadığını ifade eden Nuhoğlu, “Yapılan planlamada, sadece tarihi Haydarpaşa Garı değil, çevresindeki yaklaşık 1 milyon metrekarelik arazi ile ilgili 2012 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Haydarpaşa Garı, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Planı ve Harem Bölgesi Haydarpaşa Limanına ilişkin iki plan yapıldığı görülmektedir. Bu planlarda Gar için belirlenen tanım ise ’Kültürel Tesis, Turizm ve Konaklama Alanı’ olarak ifade edilmiştir. Yani Haydarpaşa Garı’nın otele dönüştürülmesi fiili olarak kayıtlara geçmiştir” dedi.

Koruma altına alınsın

Garın, asli işlevi olan İstanbul kentinin tren garı olarak kullanılması gerektiğini söyleyen Nuhoğlu “Çevresindeki alanlar da sermayeye ve ticarete peşkeş çekilmemeli. Zira gar, kent siluetinin kuvvetli bir imgesel değeri niteliğindedir. Tarihi Bağdat Demiryolu’nun başlangıç noktası olan Gar, kent belleğine katkı sağlayacak ve sürekli canlı tutacak biçimde korunmalıdır. İstanbul’un adeta kalbi olarak nitelendirebileceğimiz Haydarpaşa Garı koruma altına alınmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Gözden ırak kalması sağlanıyor’

2010’da çıkan yangından sonra Haydarpaşa Garı’nın bilinçli olarak kaderine terk edildiği öne sürüldü. Yanan çatının onarımının yapılmadığı, tarihi gar kimliğinin kaybolması için bilerek bakımsız bırakıldığı belirtildi. Kadıköy Belediye Başkanı Nuhoğlu, “Rant için İstanbul’un tarihi ve kültür mirası yok sayılmak isteniyor” dedi.