Gazete Vatan Logo

‘Hayalet uçak hayal olmak üzere’

ABD’de yayınlanan askeri stratejisi dergisi The National Interest, Rusya ve Çin’in, ABD ordusunun hayalet (radara yakalanmayan) uçakları F-35 ve F-22’yi vurma fırsatını sağlayacak teknolojilerini oluşturmanın bir adım uzağında olduğunu öne sürdü.

‘Hayalet uçak hayal olmak üzere’

Moskova ve Pekin’in, kızılötesi arama ve izleme sistemlerinin geliştirilmesinde deneyim sahibi olduğu hatırlatılan haberde, bu iki ülkenin savunma sanayilerinin havada bilgi iletimi ağlarının bulunduğu kaydedildi. Haberde, “Rusya ve Çin şimdiden yüksek hızlı ve yüksek frekanslı hava haberleşme kanallarını oluşturmak için gereken tüm araçlara sahip” ifadeleri yer aldı.

Haberde, “Ruslar ve Çinliler, uzun dalga boyu aralığında kızılötesi arama ve takip sistemleri ile donatılmış iki veya daha fazla savaş uçağını, yüksek hızlı haberleşme kanalı sayesinde birbirine bağlar bağlamaz ‘stealth’ (görünmez) teknolojilerine karşı koyma yeteneğine sahip sistemleri oluşturmak için temel bileşenlere sahip olacaklar” denildi.

Dergi, bu tür sistemlerin, ileri sensör füzyonu algoritmalarıyla birleşince ABD’nin 5. nesil savaş uçaklarının işlevsel potansiyelini önemli ölçüde azaltacağını vurgularken, “Muharebe teknolojilerinin modernizasyonu bir zaman meselesi ve Amerikan F-35 ile F-22’leri yeni sistemlerin geliştirilmesine karşı korumak mümkün değil” diye yazdı.

Haberin Devamı