Gazete Vatan Logo

‘Hayalet bomba’ patlayınca yakalandılar!

Ankara’da 17 Temmuz’da evinde yapmaya çalıştığı bombanın patlaması üzerine gözaltına alınan şüpheli ile eşi ve kızı tutuklandı. Evdeki patlayıcının, detektörler ve bomba köpekleri tarafından tespit edilemeyen ‘TATP’ tipi olduğu ortaya çıktı...

‘Hayalet bomba’ patlayınca yakalandılar!

Geçen 17 Temmuz’da Ankara’nın Etimesgut ilçesindeki bir evde büyük bir patlama meydana geldi. Derhal olay yerine giden polis ekipleri, Yüksel K. ile eşi Tülay K. ve kızı Beyzanur K.’yı gözaltına aldı. Emniyette 14 gün gözaltında tutulan şüphelilerin ifadeleri ve çalışmalar sonucu kamu kurumunda tekniker olarak görev yaptığı öğrenilen Yüksel K.’nın piyasadan elde ettiği malzemelerle evde “TATP” tipi patlayıcı üretmeye çalışırken patlamanın meydana geldiği belirlendi.

DEAŞ’a katılacakmış

Evdeki aramada bulunan aynı türdeki yaklaşık 900 gram patlayıcı, bomba imha ekiplerince etkisiz hale getirildi. Aramalarda ayrıca terör örgütü DEAŞ’a ait çeşitli yayınlar ele geçirildi. Yapılan araştırmalarda, Yüksel K.’nın erkek kardeşinin DEAŞ’a katılmak istediği, bunun için iki kardeşin daha önce Gaziantep’e gittikleri ancak örgütle irtibat sağlayamadıkları, Yüksel K.’nın erkek kardeşinin ikinci kez aynı kente gittiği sırada gözaltına alındığı tespit edildi. Serbest bırakılmasının ardından yurt dışına yerleşen erkek kardeşinin, Yüksel K. ile mail aracılığıyla haberleşmeye devam ettiği öğrenildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 3 şüpheli, 31 Temmuz’da çıkarıldıkları mahkemece Sincan Cezaevi’ne gönderildi.

Haberin Devamı

Detektör de görmüyor köpekler de

İlk olarak El Kaide tarafından kullanıldığı belirtilen, bomba köpekleri ve detektörler tarafından tespit edilememesi nedeniyle diğer terör örgütlerince de son dönemde tercih edilen “TATP” (TriAsetonTriPeroksit), ev ortamında üretilebiliyor. “TATP”, taşınma ve depolanması sırasında sürtünmeye, ısıya ve darbeye hassasiyeti nedeniyle reaksiyona geçebiliyor. Yetkililere göre, söz konusu patlayıcı, Türkiye’de terör örgütleri DEAŞ ve DHKP-C tarafından kullanılıyor. Eryaman’da 19 Ekim 2016’da düzenlenen ve canlı bomba eylemi yapacağı değerlendirilen DEAŞ üyesi Ahmet B’nin ölü ele geçirildiği operasyonda da TATP tipi patlayıcı ele geçirilmişti.

Brüksel, Manchester ve Paris’te de kullanıldı
TATP tipi patlayıcı Paris, Londra ve Brüksel’deki DEAŞ saldırılarında da kullanıldı. Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, patlayıcı ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Ankara’da ele geçirilen patlayıcıyı ile ilk kez karşılaşmıyoruz. Daha önce DEAŞ tarafından Mayıs ayında Manchester Arena Konser Salonu saldırısında da aynı patlayıcı kullanıldı. Bu da bize Londra saldırısını gerçekleştirilenlere bomba yapmayı öğreten ekip ile Ankara’da yakalanan teröristlere bomba yapmayı öğreten grubun aynı olduğunu gösterir. Bir bakıma talimat verenler aynı. Bombanın özelliğine bakarsak, saniyede 5 bin 300 metre patlama hızı var. Sahip olduğu bu hız profesyonelce imal edilen patlayıcılara eşit bir hız. Bu özelliği ile ‘birincil patlayıcı sınıfı’na giriyor. Ev ortamında üretilebilen ancak koruması ve kullanması çok güç bir bomba. Sürtünme halinde hemen infilak edebiliyor.”
3 şehirde 187 ölü
13 Kasım 2015 Paris: 89’u Bataclan Konser Salonu’nda olmak üzere toplam 132 kişi hayatını kaybetti, 368 kişi de yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren 7 terörist de öldü.
22 Mart 2016 Brüksel: Saldırılar sonucunda 32 kişi yaşamını yitirdi, 300’den fazla kişi de yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren 3 terörist de öldü.
22 Mayıs 2017 Manchester: Bir konser salonunda gerçekleşen saldırının sonucunda çoğu çocuk 23 kişi hayatını kaybetti, 250 kişi de yaralandı. Terörist patlama anında öldü.

Haberin Devamı