Gazete Vatan Logo

'Hayal'e akıl sağlığı kontrolü!

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin, 2’si tutuklu 19 sanık hakkında açılan davanın 19. duruşması görüldü. Cezaevinde odasına kadar gelen kişiler tarafından tehdit edildiğini söyleyen Yasin Hayal’e son 6 ay içinde ziyaretçi ve avukatının gelmediği bildirildi. Cezaevinden gelen bu yazı üzerine Yasin Hayal’in avukatı Eda Salman, sanık Hayal’in ruh sağlığının tespit edilmesi için hastaneye sevk edilmesini talep etti. Talebi kabul eden mahkeme heyeti sanık Hayal’in akıl hastası olup olmadığının tespiti için Adli Tıp uzmanı tarafından muayene ettirilerek rapor alınmasına karar verdi. Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin ise Dink’in öldürüldüğü güne ilişkin olay yerine yakın güvenlik kamera kayıtlarını duruşmada izleterek orada Samast haricinde 4 kişi daha bulunduğunu ve bu kişilerin tespit edilmesini talep etti.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin, 2’si tutuklu 19 sanık hakkında açılan davanın 19. duruşması görüldü. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanıkları Erhan Tuncel ve Yasin Hayal katıldı. Duruşmaya Hrant Dink’in eşi Raken Dink, kızı Delal Dink ve kardeşi Hosrof Dink de müdahil olarak yerlerini aldılar. Duruşmaya ayrıca Paris BARO’su yönetim Kurulu üyesi Oliviyer Guilbad ve CHP İstanbul Milletvekili avukat Mahmut Tanal’da izleyici olarak katıldı.

Mahkeme Başkanı Rüstem Eryılmaz duruşma başladıktan sonra dosyaya gelen evrakları okudu. Yasin Hayal’in, bir önceki duruşmadaki "cezaevinde odasına kadar gelen kişiler tarafından tehdit edildiği" şeklindeki iddiası nedeniyle Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevine yazılan yazıya cevap geldiği belirtildi. Gelen cevapda, Hayal için cezaevine son 6 ay içinde avukat ya da ziyaretçi gelmediği belirtildi.

TİB MAHKEMENİN KARARINA İTİRAZ ETTİ

Mahkeme Başkanı Eryılmaz, olay günü Saray Kumaşçılık önünde iki noktadan cep telefonuyla konuşan 4 şüpheli kişinin tespiti için bu mevkii kapsayan baz istasyonlarından yapılan tüm görüşmelerin bildirilmesi amacıyla TİB Başkanlığı’na ve her üç GSM operatörüne yazdığı yazılara cevap geldiğini belirtti. Gelen yazıda TİB’in, "Şüpheli ya da sanık olmayan çok sayıda kişinin görüşme kayıtlarının alınması anlamına gelir" ifadesi ve "özel hayatın gizliliğinin ihlali" olacağı gerekçesiyle bu talebe itiraz ettiğini ve bu nedenle cevap verilmediğini ifade edildi.

OLAY GÜNÜNE İLİŞKİN GÖRÜNTÜLER İZLENDİ

Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, olay yerinde Ogün Samast haricinde 4 kişinin daha bulunduğunu tespit ettiklerini iddia etti. Çetin, Saray Kumaşçılık ve Akbank güvenlik kamera kayıtlarında Hrant Dink ile Ogün Samast’ın da geliş gidiş görüntüleri ile olay sonrasında Samast’ın kaçış anına ilişkin görüntüleri duruşma salonunda izletti. Çetin, Dink’in öldürüldüğü 19 Ocak 2007’ye ait görüntülerde şüpheli dört kişininde yer aldığını Ogün Samast’a yardım ettiğini savundu.

SALDIRIYA UĞRADIM

Bu sırada söz alan tutuklu sanık Yasin Hayal, önceki duruşmada bazı kişiler tarafından tehdit edildiği iddiasıyla talepte bulunduğunu hatırlattı. Hayal, bu talebi ile ilgili olarak Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı’nda ifade verdiğini ve cezaevine dönenerken cezaevi kapısı önündü bekleyen 4 kişiden 3’ü tarafından saldırıya uğradığını, saldırı olayının kamera kayıtlarından tespit edilebileceğini belirterek şikayetçi olduğunu söyledi.
Tutuklu sanık Yasin Hayal’in avukat Eda Salman sanık Yasin Hayal’in Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edilerek ruhsal bozukluğu olup olmadığı ve herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığının tespit edilmesini istedi. Tutuklu sanık Yasin Hayal de kendisini gayet iyi hissettiğini, sağlık yönünden bir sıkıntısı olmadığını ifade etti. Mahkeme Başkanı Eryılmaz, sanık Yasin Hayal’e, "Cezaevinde gelenler tarafından rahatsız edildiğini söyledin. Sorduk ancak 6 aydır ziyaretçin olmadığını söylediler. Nasıl oluyor bu?" diye sordu. Hayal ise son saldırı olayının aleni yapıldığını, gizli kapaklı bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

YASİN HAYAL’İN AKIL SAĞLIĞI ARAŞTIRILACAK

Kararda, tanık Cemal Yıldırım’ın tüm aramalara rağmen bulunamadığı için dinlenmesinden vazgeçildiği, tanığın emniyet ifadesinin gelecek duruşmada okunmasına karar verildi.

Yasin Hayal’in cezaevi girişinde saldırıya uğradığı iddialarına ilişkin Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılarak, konuya ilişkin soruşturma evrakının örneğinin ve görüntü varsa mahkemeye yollanmasına hükmedildi. Yasin Hayal’in adli tıp uzmanına muayene ettirilerek, ruh sağlığının yerinde olup olmadığının tespit edilmesini için Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına kararlaştırıldı. TİB’in olay yerine ait telefon trafiğini gösterir listeyi "özel hayatın gizliliğinin ihlali" gerekçesiyle göndermeme kararına ilişkin avukatların itirazlarının İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi kararlaştırıldı. Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 19 Eylül 2011’e erteledi.

Haberin Devamı