Gazete Vatan Logo

‘Havalandıktan sonra vuruldum’

Suriyeli pilot ilk ifadesinde, Suriye’nin Lazkiye kentinden havalandıktan sonra uçağının vurulduğunu belirtti

‘Havalandıktan sonra vuruldum’

Uçağı Hatay’da düşen Suriyeli pilotun adının Mehmet Sufhan olduğu öğrenildi. Albay rütbesindeki pilot, ilk ifadesinde, Suriye’nin Lazkiye kentinden havalandıktan sonra uçağının vurulduğunu belirtti. Hatay Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Servisi’nde görüntülenen pilotun omurgasında kırık olduğu, bacakları ve yüzünde yaralar bulunduğu öğrenildi. Genel sağlık durumunun iyi olduğu belirtilen 56 yaşındaki pilotun uyuduğu gözlendi. Pilot Sufhan’ın ifadesinde, uçakla İdlib kırsalında operasyon yürütmek için Lazkiye’den havalandığını ancak bu sırada vurulduğunu söylediği kaydedildi.

Pilotun paraşütle atladıktan sonra yaklaşık 500 metre yürüdüğü öğrenildi.

İadesi tartışılıyor

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “İçinde bulunduğumuz an itibarıyla pilotun tedavisi devam ediyor. Bütün olay netleştikten sonra buna ilişkin karar da verilecek ama şu an olay çok taze. Hangi amaçla ve nasıl Türkiye sınırlarına düştüğü uçağın, pilot da dahil atladığı, hangi görev ve faaliyet çerçevesinde buralarda bulunduğu hususları bütün açıklığıyla ortaya çıktıktan, netlik kazandırıldıktan sonra b ununla ilgili karar da önümüzdeki günlerde verilecek” dedi.

Haberin Devamı

ÖSO’dan takas teklifi

TSK ile birlikte Fırat Kalkanı Harekatı’nı yürüten ÖSO komutanlarından Suriyeli pilot Mehmet Sufhan’ın iadesi için bir teklif geldi. Komutanlar pilota karşı ÖSO’nun kurucusu Hüseyin Harmuş’un serbest bırakılmasını istedi. Harmuş’un Türkiye’deki bir operatöre bağlı telefon hattı en son 29 Ağustos 2011’de Hatay’ın Altınözü ilçesinden sinyal vermişti. Ardından Suriye rejimi tarafından zindana atıldığı öğrenilmişti.