Gazete Vatan Logo

"Hava durumu psikolojiyi etkiliyor"

"Hava durumu psikolojiyi etkiliyor"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Güz, güneşli günlerde insanların daha pozitif duygulara sahipken kapalı havalarda karamsarlık ve olumsuz düşüncelerin daha fazla ortaya çıkabildiğini belirtti.

Güz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle güneş ışınlarının daha az olduğu kuzey ülkelerinde insanların daha çok depresyona girdiklerini, depresyon tedavisinde "fototerapi" denilen "ışık tedavisi" uygulandığını kaydetti.

İnsan psikolojisiyle hava durumu arasında ilişki olduğunu belirten Güz, şunları söyledi:

"Güneşli günlerde genellikle insanlar daha pozitif duygulara sahipken, kapalı havalarda karamsarlık ve olumsuz düşünceler daha çok ortaya çıkabiliyor. Neden güneş insanları etkiler? Güneş ışığı ile melatonin denilen bir madde beyinde serotonini uyarıyor. Serotonin halk arasında mutluluk hormonu denilen bir hormon. Melatonin de serotonini etkilediği için güneş ışığı az görülen zamanlarda serotonin miktarı azalıyor, uyku döngüsü etkileniyor ve buna bağlı olarak bazı psikiyatrik hastalıklar daha fazla görülebiliyor."

Haberin Devamı

OMÜ de bu konuda araştırma yaptı

OMÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı olarak hava durumu ve insan psikolojisi arasındaki ilişkiyle ilgili araştırma yaptıklarını, acil servise başvuran hastaların dosyalarını incelediklerini anlatan Güz, şunları kaydetti:

"Acil servisteki intihar olgularıyla ilgili bin 119 dosyayı inceledik. Meteorolojiden aldığımız hava raporları ile bu dosyaları karşılaştırdığımızda, intiharların bahar ve yaz aylarında daha fazla olduğunu, nem, ısı, güneş ışığının yoğunluğu ve süresi, atmosferik basınç ve bulutluluk oranı ile intihar girişimleri arasında ilişki olduğunu tespit ettik."

Karadeniz Bölgesi'nde bahar ve yaz aylarında kapalı gün sayısının diğer bölgelere göre fazla olduğuna işaret eden Güz, "İntihar vakalarının yaşandığı günlerdeki hava durumuna baktığımızda, genellikle güneş ışığının az geldiği kapalı havalar olduğunu gördük." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı