Gazete Vatan Logo

'Hasta Siempre' sürprizi!

Diyarbakır’daki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları renkli geçti...

Atatürk Stadyumu’ndaki gösteriler sırasında erkek öğrenci grubu, Küba devrimi liderlerinden Ernesto Che Guevera için yazılmış ’Hasta Siempre’ şarkısı eşliğinde dans etmesi dikkat çekti. Gösteriyi tribünlerdekiler ayakta alkışladı.

Diyarbakır’daki törenler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başladı. Çelenk sunma töreni öncesine alanda görevli olan bir asker baygınlık geçirdi. Bayılan asker, arkadaşları tarafından hazır bekletilen ambulansa götürülerek tedavi altına alındı. Anıt Parkta İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan törene Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, 7’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Alaeddin Örsal, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yıldız ve kurum müdürleri katıldı.

Daha sonra törenlere Atatürk Stadyumu’nda devam edillirken, Vali Mustafa Toprak, Korgeneral Alaeddin Örsal ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yıldız’ın askeri araçla halkı selamlaması ile başladı. Daha sonra Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Ağırbaş günü anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Konuşmasında Kurtuluş savaşının sadece askerlerin katıldığı bir savaş olmadığını belirten Ağırbaş, "Kurtuluş savaşı dünyada eşine az rastlanır bir durumla 7’den 70’e bütün insanlarımızın canlarıyla beraber her şeyini vatana siper ettiği bir destandır. Bugün TBMM’nin açılışının 92’nci yıldönümünü kutluyoruz. Mustafa kemal Atatürk 23 Nisan 1920 gününü ulusumuza hem Ulusal Egemenlik hem de Çocuk Bayramı olarak armağan etmiştir. Tüm dünya milletlerin ve çocuklarımızın hiçbir zaman savaş, kan ve acı görmemesi dileğiyle tüm ulusumuzun bayramını kutlarım" dedi.

Daha sonra Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu öğrencisi Süsel Güner, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili bir konuşma yaptı. Öğrencilerin şiir okumasının ardından askeri bando eşliğinde geçit töreni yapıldı. Geçit töreni, tribündekilerin alkışları arasında gerçekleşirken, çocukların sunduğu gösteriler de ilgiyle izlendi.

Bu arada düzenlenen törenlerde erkek öğrenci grubunun gösterisi sırasında, ’Hasta Siempre’ şarkısının müziği çalındı. Sözü ve müziği Carlos Puebla’ya ait olan ve Küba devrimi liderlerinden Ernesto Che Guevera için yazılmış olan şarkının 23 Nisan töreninde çalınması dikkat çekti. Türkçe ’Sonsuza dek’ anlamına gelen ’Hasta Siempre’ şarkısının enstrümantal tarzda çalınması eşliğinde erkek öğrenci grubu kırmızı ve beyaz bayraklarla gösteri yaptı.

’Hasta Siempre’ (Sonsuza Dek)

Hasta Siempre, Kübalı sanatçı Carlos Puebla’nın 1965’te Ernesto Che Guevara’nın veda mektubundan sonra yazdığı şarkı olarak tarihe geçti. Afrika’ya gitmek üzere Küba’dan ayrılan Che’ye ağıt olarak yazılan şarkı, birçok farklı solist ve grup tarafından seslendirilmiş, son olarak Natalia Cardone tarafından yorumlanmıştı. Şarkının sözlerinin Türkçe çevirisi şöyle:

O tarihi günlerden bu yana

Yer etti içimize senin sevgin

Parladığı yerde yiğitlik güneşin

Ölüm bir çelenk kondurdu başına

O aydınlık durur hala

Yürekleri saran ışıltısıyla

Bağlıdır senin sevgili varlığına

Kumandan Che Guevara

Vuruyorsun tarihin içinden

Şanlı ve güçlü yumruğunla

Bütün Santa Clara düşüp yollara

Seni görmek isterken

Gelirsin bahar güneşiyle

Tutuşturduğun meltemle

Gelirsin bayrağımızı dikmeye

Ve bir ışık gülüşünde

Devrim aşkıyla yanan yüreğin

Götürür yeni bir hedefe seni

Orda bekler hep birileri

Kurtarsın diye güçlü ellerin

Yolundayız hiç durmadan

Birleşmiş seni izliyoruz

Fidel’le birlikte bak söylüyoruz:

Sonsuza dek ey Kumandan!

ÇOCUKLAR KIZINI OKULA GÖNDERMEYEN BABAYI YARGILADI

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da makamını çocuklara teslim etti. İlköğretim 3. Sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Onur Kağan Yılmaz, Başsavcı Çolakkadı’nın makamına oturarak nöbetçi Savcı Halil Sezgin’den İstanbul’da işlenen suç olayları ile bilgi aldı. Temsili Başsavcı Yılmaz, nöbetçi savcıya talimat vererek trafik polislerinin arttırılmasını istedi. Bu arada söz giren Başsavcı Turan Çolakkadı da vatandaş olarak temsili Başsavcıya taleplerini iletti. Çolakkadı, okullarda da kazaların önlenmesi için trafik derslerinin verilmesi için gerekli yerlere başvurmasını istedi.

ÇOCUKLARDAN TEMSİLİ MAHKEME

Ardından öğrencilere hakim, savcı ve avukat cübbesi giydirilerek temsili mahkemeye götürüldü. Çocukların kendilerine büyük gelen cübbeleri giymesi ilginç görüntülerin oluşmasına neden oldu. Burada öğrenciler mahkemede kızını okula göndermeyen bir babayı yargıladı. Mahkeme Başkanı olan 9 yaşındaki Dilara Cengiz sanık babaya ’Kızınızı okula neden göndermediniz?’ diye sordu. Bunun üzerine sanık baba "Maddi imkazsızlıklar nedeniyle okutamadım. Töremiz de öyle" deyince Cengiz de "Devlet yardım ediyor" cevabını verdi. Savcı cübbesi giyen öğrenci Muhammet Numan Acaroğlu ise sanığın cezalandırılmasını istedi. Bu arada Başsavcı Turan Çolakkadı da "Savcılar ceza ister tabi" dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı öğrenci, sanığa kızını okula göndermesi için 3 gün süre verdiğini aksi takdirde ceza vereceği kararını verdi. Başsavcı Turan Çolakkadı "Çocukların bayramını bende kutluyorum. İnşallah burada cübbe giyen çocuklar büyüyünce de okurlar ve aynı mesleği yaparlar" dedi.

Başsavcı çocuklara makamında pasta ve meyve suyu ikram ederek hediyeler verdi.

YALOVANIN KIZ VALİSİ, ’KIZ ÖĞRENCİLER İÇİN NE YAPIYORSUNUZ?’ DİYE SORDU

YALOVA’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Türkiye’nin tek kadın valisi Esengül Civelek’in makamına oturan İsmetpaşa Mazlum Palabıyık İlköğretim Okulu öğrencisi Hilal Aslan’in ilk sorusu "Kız öğrenciler için neler yapıyorsunuz?" oldu. Vali Civelek soruyu gülümseyerek karşılarken, İl Milli Eğitim Müdürü kız öğrenciler için okullarda yapılan çalışmaları anlattı.

23 Nisan nedeniyle Yalova Valisi Esengül Civelek, Belediye Başkanı bağımsız Yakup Koçal’ın makamına da çocuklar oturdu.

Törende konuşan Vali Civelek çocukların önemini vurgulayarak, "Dünya çocukları arasında en şanslı olanlar bizim çocuklarımız. Çocuklarımızı geleceğe umutla bakabileceğimiz şekilde yetiştirmenin onurunu, gururunu yaşıyoruz" dedi.

KIZ VALİ KIZLARI SORDU

Kadınların eğitimi konusunda hassasiyeti ile bilinen ve Türkiye’nin tek kadın valisi Esengül Civelek’in makamına oturan Yalova İsmetpaşa Mazlum Palabıyık İlköğretim Okulu öğrencisi Hilal Aslan "Kız öğrenciler için ne yapıyorsunuz?" oldu. Hilal’in sorusunu Vali Civelek gülümseyerek karşılarken, Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yurtman bilgi verdi. Yurtman şunları söyledi:

"Kız çocuklarımıza yönelik uygulamalarımız Türkiye ortalamasının üzerinde. Kız ve erkek öğrenci sayımız birbirine çok yakın. İlimizde kız çocuklarımızın başarılı bir grafiği var. Öte yandan maddi imk?nsızlıklar nedeniyle okuma imk?nı bulamayan kızlar da valilik önderliğinde yapılan çalışmalarla tespit ediliyor. Onların da okuma yazma öğrenmeleri için okullara gelmesine destek veriyoruz. Ana- Kız Okuldayız programı da ilimizde hızla devam ediyor. Kız öğrencilerimize yönelik çalışmalarımızı itinayla sürdürüyoruz."

Hazal, Vali Civelek’ten okullarına çok amaçlı salon yapılmasını da istedi.

ÇOCUK BAŞKAN BİSİKLET YOLU VE PARK İSTEDİ

Yalova Mareşal Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Metehan Şahin de Belediye Başkanı Yakup Koçal’ın makam koltuğuna oturdu. Yeni başkan Metehan’ın taleplerini Koçal dinledi. Çocuklara yönelik güvenli bisiklet yolları projesini duyduğunu ve okul çevresindeki uygulama süreciyle ilgili bilgi talep eden minik Metehan, Ulaşım Hizmetleri Müdürü Mehmet Nuray Tozlu’yu telefona bağlattı. Tozlu’dan çalışmalar hakkında bilgi alan çocuk Başkan Şahin’in bir sonraki isteği okul çevresine park talebinde bulunmak oldu. Park ve Bahçeler Birimi Sorumlusu Tülin Kuleli ile telefonda görüşen Metehan, park alanı için istekte bulundu.

Ziyaret nedeniyle öğrencilere ve öğretmenlere teşekkür eden Başkan Yüakup Koçal, öğrencilerin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

TAKSİM’DE "ÇOCUKTAN GELİN OLMAZ" EYLEMİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Taksim’de toplanan ve aralarında ünlü isimlerin yer aldığı grup, küçük yaştaki kız çocuklarının evlendirilmesini protesto etti.

Sunucu Esra Erol, ’Hayat devam ediyor’ adlı dizinin çocuk gelini Hayat’ı canlandıran Meltem Miroğlu, Prof. Dr. Arif Verimli ile bazı sivil toplum örgütlerinin destek verdiği ’Çocuktan gelin olmaz’ eylemi için yaklaşık 50 kişilik grup Taksim Meydanı’nda toplandı. Ellerinde ’Çocuk geline hayır’ yazılı dövizler taşıyan grup basın açıklaması yaptı. Türkiye’de 12-14 yaş arası 10 bin 484 çocuk gelin olduğunun vurgulandığı basın açıklamasında, "Bunlar oyun oynamak, eğlenmek şeker yemek isteyen çocuklar. Ve biz burada çocuk yaşta evlendirilen yavruların yiyemedikleri şekerleri toplamak için buluştuk. Bu şekerleri toplayıp çocuk gelinlerin en yoğun olduğu illerin valilerine yollayacağız" denildi.

Basın açıklamasının ardından eyleme katılanlardan ve çevredeki vatandaşlardan şeker toplanıldı.

’Hayat devam ediyor’ adlı dizinin çocuk gelini Hayat’ı canlandıran Meltem Miroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çocuk gelinlere hayır, diyorum. Olmasın bunlar artık. Artık ağlamak istemiyoruz. 23 Nİsan’ı herkes hakettiği şekilde yaşasın istiyorum" dedi.

23 NİSAN’I KUTLADI, KAĞIT TOPLAMAYA ÇIKTI

ANTALYA’da 23 Nisan coşku içinde kutlanırken, ilköğretim 6’ncı sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Süleyman Türkoğlu, okuldaki kutlamanın ardından, ailesine destek için atık arabasını alarak hurda kağıt toplamak için yollara düştü.

Süleyman Türkoğlu, bu sabah okulundaki 23 Nisan kutlamasına katıldıktan sonra evine gitti. Her çocuk gibi bayramı doyasıya yaşayıp, ardından lunaparkta arkadaşlarıyla eğlenmek isteyen Süleyman, bu hayalini gerçekleştiremedi. Geçim zorluğu çeken ailenin 4 çocuğundan biri olan Süleyman, babasının ağabeyi ve kendisi için hazırlattığı atık toplama arabasını alarak evden ayrıldı.

’KARDEŞLERİM OYNUYOR, O BANA YETER’

İki küçük kardeşinin bu günü bayram olarak kutlamasının kendisine yettiğini belirten Süleyman Türkoğlu, "Kardeşlerim oynuyor, o bana yetiyor" dedi. Topladıkları karton, kağıt atıkları satarak ailesinin geçimine katkı sağladığını anlatan Süleyman şunları söyledi:

"Ben bizim okulda 23 Nisan gösterisine katıldım. Sonra gelip evde yemeğimi yedim ve çalışmak için dışarı çıktım. 4 kardeşiz. Bir ağabeyim var. Ben ağabeyim ve babam çalışıyor. Bir çıkışta 20 kilo civarı karton topluyorum. Bugün kartonları eve bıraktıktan sonra tekrar işe çıkacağım. Kardeşlerimin benim gibi çalışmayarak oyun oynaması hoşuma gidiyor."

GOOGLE'DAN ÖZEL LOGO

Google, Türkiye sayfasında 23 Nisan Ulusal
Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel logo kullandı.

Google, Türkiye ana sayfa logosunun yerine, 23 Nisan’a özel tasarımlı
logoya yer verdi. Logonun üzerine tıklandığında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve
Çocuk Bayramı’na özel arama sonuçlarına ulaşılıyor.

”Doodle” olarak adlandırılan özel tasarımlı logolar, 1999 yılından
itibaren Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin tarafından kullanıldı.

Doodle uygulamaları, tüm dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere,
kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere bu platformda yer vererek,
dikkati çekmeyi amaçlıyor.

Ayrıca internet kullanıcıları bu özel tasarımlı logonun üstüne
tıklayarak, o güne, kişiye, konuya özel daha ayrıntılı bilgiye erişebiliyorlar.

"VALİ HAKKINI SAVUNAMAZ MI?

Şanlıurfa’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve
Çocuk Bayramı, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kentteki ilk tören eski Valilik binası önünde yapıldı. Vali Celalettin
Güvenç ve diğer yetkililerin Atatürk Anıtı’na çelenk sunması ve İstiklal
Marşı’nın okunmasının ardından makamında kabul ettiği bir grup öğrencinin
bayramını kutlayan Vali Güvenç, çeşitli hediyeler verdi.

Vali Güvenç ile bir süre görüşen öğrenciler makamdan ayrıldı. Bu sırada
programa göre, Şair Nabi İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi Fadile Gerger’in,
Vali Güvenç’in makamına oturması gerektiğini unutan görevliler, dışarı çıkan
öğrencileri tekrar makama çağırdı.

Bunun üzerine öğrencileri gülerek karşılayan Vali Güvenç, ”Vali hakkını
savunmaz mı?” şeklinde espri yaptığı öğrencilerden Fadile Gerger’e makamını
devretti.

Daha sonra 11 Nisan Stadyumu’nda devam eden etkinlikte Vali Güvenç, 20.
Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Veli Tarakcı ve Belediye Başkanı Ahmet Eşref
Fakıbaba, üstü açık askeri bir araçla vatandaşları selamladı.

Şiirlerin ve öğrenci andının okunmasının ardından bir konuşma yapan İl
Milli Eğitim Müdürü Ahmet Pala, gelecek nesilleri öğretmenlerin ve öğrenci
ailelerinin inşa edeceğini, bu nedenle onlara büyük görevler düştüğünü
belirtti.

Sevgiyle, güvenli bir ortamda büyüyen çocukların daha özgür bireyler
haline geldiğini ifade eden Pala, şunları kaydetti:

”Değerli anneler, babalar çocuklarınızı dinleyiniz. Onların başlı başına
bir birey olduğunu anlayınız. Onların ruh ve gönül dünyalarını tahmin ediniz ve
ona göre hareket ediniz. Mutluluğu aile dışında yabancı unsur ve mekanlarda
aramasınlar. Zira aile, bizim varlık sebebimizdir.”

Konuşmanın ardından Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği’nce 770
öğrenciye çeşitli hediyeler verildi.

Öğrencilerin gösteriler sunduğu etkinlik, geçit töreniyle sona erdi.

Haberin Devamı