Gazete Vatan Logo

'Hasar hesap edilemez boyutta'

Krizle boğuşan ve borçlarını çevirmek için büyük çaba harcayan Yunanistan’ın Başbakanı Yorgo Papandreu, “Hasar hesap edilemeyecek boyutta. Sadece finans ya da maliyeyle ilgili değil, aynı zamanda devletin durumunu da etkiliyor” dedi

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Avrupa Birliği (AB) ekonomi denetçilerinin ziyaretinin ardından dün parlamentoda yaptığı konuşmada, Yunanistan ekonomisiyle ilgili en kötü korkuların teyit edildiğini söyledi. Papandreou, “Hasar hesap edilemeyecek boyutta. Sadece finans ya da maliyeyle ilgili değil, aynı zamanda devletin durumunu da etkiliyor. Bugün yapmamız gereken siyasi maliyetini unutup sadece ülkemizin kurtulmasını düşünmektir” dedi.

Borçlar için ’Alman’ hesabı

Yunanistan, daha önceki hükümetin bütçe açığını yarı yarıya düşük gösterdiğini ortaya koymasının ardından ekonomisiyle ilgili istatistiklerde yatırımcı güvenini geri kazanmakta ve borçlandıklarını ikna etmekte güçlük çekiyor. Yunan hükümet yetkilileri yaptıkları açıklamada, IMF uzmanlarıyla birlikte Atina’yı ziyaret eden AB denetçilerinin ülke ekonomisiyle ilgili tatsız bir değerlendirme ortaya koyduklarını söyledi.

Financial Times Deutschland gazetesi, kamu maliyesinin finansmanında görev alan önemli iki Alman bankası Eurohypo ve Hypo Real Estate’in Yunanistan’ın ihraç etmeyi planladığı tahvillere teklif vermeyeceğini bildirdi. Bankaların ve kaynakların verdiği bilgiye dayandırılan haberde, Deutsche Postbank’ın da Yunanistan’a yatırım için yeni fon ayırmayacağı belirtildi. Borç krizi içinde bulunan Yunanistan’ın Mart başında yılın ikinci tahvil ihracını gerçekleştirmesi bekleniyor. Ülkenin Nisan ve Mayıs ayında vadesi dolan borçlarını ödemesi için piyasalardan 20 milyar euro borçlanması gerekiyor.

Yunanistan hükümet sözcüsü, Başbakan George Papandreu’nun Deutsche Bank CEO’su Josef Ackermann ile bir görüşme gerçekleştirebileceğini söyledi.

Sözcü Yorgo Petalotis, “Görüşme olabilir, ancak Yunanistan’ın Deutsche Bank’tan 15 milyar euro kredi alacağı yönündeki iddiaları kategorik olarak reddediyoruz” dedi. Yunanistan Başbakanı Papandreu’nun gelecek hafta Almanya’ya resmi bir ziyarette bulunacağı açıklandı.

Fed: Goldman Sachs’ın Yunanistan rolü araştırılıyor

ABD Merkez Bankası (Fed), Yunanistan’ın borçlarını gizlemesine yardımcı olan işlemlerde Goldman Sachs ve diğer Wall Street şirketlerinin rolünü araştırıyor.

Fed Başkanı Ben Bernanke önceki gün Senato Bankacılık Komitesi’nde yaptığı konuşmada, Goldman Sachs ve diğer şirketlerin Yunanistan ile türev anlaşmalarıyla ilgili bir dizi soruyu araştırdıklarını söyledi. ABD Sermaye Piyasası Kurulunun da (SEC), Yunanistan’ın türev anlaşmalar yapmasına yardımcı olmak konusundaki faaliyetleriyle “ilgilendiğini” belirten Bernanke, “Açıkçası, bir şirketi ya da ülkeyi potansiyel olarak istikrarsızlaştıracak bu araçları kullanmak zarar verici. ABD’de denetlediğimiz holding şirketlerinin faaliyetlerinden ne öğrendiğimizi kesinlikle değerlendireceğiz” dedi.

Haberin Devamı