Gazete Vatan Logo

'Halep kuşatması IŞİD'in ihaneti ile başladı'

IŞİD’in Kobani’ye girmesi ve ABD ile birlikte koalisyon güçlerinin IŞİD’e yönelik hava saldırılarına başlaması tüm dikkatleri bu yöne çekerken Halep ve çevresinde Esad güçlerinin kuşatma operasyonu da sürüyor.

Bölgede yaşanan gelişmeleri Halep’in etkin gruplarından ve ÖSO bileşenlerinden Ceyşul Mücahidin (Mücahitler Ordusu) Komutanı Ebu Bekir (Muhammed Bakur) Al Jazeera Türk’e değerlendirdi.

8 grubun birlikteliği ile oluşan ve 5 bin civarında askeri olan Ceyşul Mücahid’in komutanı yaptığı açıklamada ilk olarak Halep’in kuşatma altına alınma ihtimalini ve bunun ne gibi sonuçlar doğuracağına değindi.

Halep kuşatması IŞİD’in ihaneti ile başladı

Esad ordusunda yarbay rütbesindeyken muhaliflerin safına geçen Muhammed Bakur'a (cephedeki ismi ile Ebu Bekir) göre Esad ordusuna bağlı birliklerin ilerleyişi IŞİD’in Suriye direnişine 'ihanet etmesi' ile başladı:

"IŞİD yaklaşık 9 ay önce bize karşı savaş ilan etti. Esad’in de Hanasır Bölgesi’nden başlayan ve Halep’in etrafını çevirme harekatı aynı dönem başladı. IŞİD ve Esad bu 9 aylık zaman diliminde sırt sırta vererek bize karşı savaştılar. Aradan geçen zaman sürecinde IŞİD’e karşı mücadelemizde sadece Halep bölgesinde 3.200 askerimizi şehit verdik. Bunlar en iyi savaşçılarımızdı. Esad’a karşı bu sayının üçte birisinden bile bahsedemeyiz."

Haberin Devamı

'Destek görsek bugün IŞİD diye bir şey olmaz'

Bakur, "Halep’in kuzey ve batı bölgesinde 2014 başlarında IŞİD’e karşı çok çetin bir mücadele verdik ve onları bölgeden söküp attık. Azez’e kadar kovaladık. Azez’de toplandılar ve biz onlara belki de bir daha hiç toparlanamayacakları son bir darbe daha vurmak için destek istedik. Bu talebimize karşılık göremeyince operasyon yarım kaldı."

O IŞİD, şimdi tüm dünyanın başına bela olan bir örgüt olarak kan dökmeye devam ediyor. Suriye’yi IŞİD’den tamamen temizleycek askeri gücümüz o günler de vardı ve bu konuda çok istekli idik. İşte Hanasır’dan başlayan ve bugün en tehlikeli boyuta ulaşan kuşatma operasyonunda iki cephede birden savaşmak zorunda kalışımızın çok büyük etkisi oldu."

(Kaynak: Al Jazeera)